Ilyen volt, ilyen lesz! – bejártuk az SZFE régi és új épületeit

2021. január 21. 21:50
„Amikor beléptünk a hallgatók által védett épületbe, évtizedes pusztulatot tapasztaltunk” – mondta Szarka Gábor kancellár a zárt körű bejáráson. „Ha az ember látja az új épületeket a régiekhez képest, és ismeri a kuratórium ígéretét, hogy minden tanár változatlanul folytathatja a munkáját, akkor vajon mi a kérdés, mi ellen tiltakoznak? Vagy nem látják a valóságot, vagy nem akarják látni.”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként februártól új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat.

Az Egyetem filmintézete a jövőben Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet néven működik tovább.

A névadással az egyetem tiszteleg az Oscar- és Emmy-díjas nemzetközi hírű operatőr előtt, aki 1955-ben végzett a jogelőd intézményben. A mozgóképművészeti képzés a Szentkirályi utcai, mintegy 2254 m2 alapterületű épületből a Duna Televízió egykori székházába költözik, ahol az eddiginél közel kétszer nagyobb, 4715 m2-es oktatási helyszín várja a hallgatókat és az oktatókat.

Az SZFE régi Róna utcai épülete:

Az új Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet a régi Duna TV székházban kap helyet:

Az épületrész felújítása érinti a gépészeti, építészeti, elektromos és IT rendszereket is.

A tágas stúdiókat modern, magas színvonalú mozgókép-technológiai eszközökkel szerelik fel.

Így nézett ki az operatőr szak korábbi bázisa:

A tervek szerint az Uránia Filmszínház a jövőben a színházi és a mozgóképes képzést egyaránt kiszolgálja majd. Az Egyetem Szentkirályi és Rákóczi úti épületeiben a színművészeti képzés kap helyet,

Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet néven.

A névválasztással a Kossuth-díjas színészóriás előtt kívánnak fejet hajtani. Sinkovits Imre 1947-től volt az Egyetem (akkori nevén Színház- és Filmművészeti Főiskola) hallgatója. Ahogyan a napokban már megírtuk, az SZFE felkérte a 2021/22-es tanévben induló osztályok vezetőit. „Az osztályfőnökök a magyar színházi élet elismert személyiségei, akik nagy ambícióval és izgalmas tervekkel várják a megújuló Egyetem hallgatóit” – fogalmaztak.

Szarvas József, a prózai színészek új osztályvezető tanára, egy lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott: a korábbi épületek eladásával „egy régi adósság törlesztése veszi kezdetét”.

Az Egyetem harmadik, a hallgatók elméleti oktatásáért felelős intézete

a Németh Antal Drámaelméleti Intézet nevet kapja.

Németh Antal a magyar színháztörténet egyik legjelentősebb alakja, rendezője, aki 1935 és 1944 között a Nemzeti Színház igazgatója is volt. A színművészeti és drámaelméleti képzések helyszínein a próba- és zenetermek, tantermek, folyosók, lépcsőházak, mellékhelyiségek felújítása is megtörténik. Az évtizedek óta elhanyagolt, lelakott ingatlanokban mindössze két hónap alatt elvégzik az elmaradt felújításokat.

Az egyetem filmintézetének új épületében Sára Balázs, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet új vezetője kalauzolt bennünket.

Az infrastrukturális fejlesztések részeként a Vas utcai kollégiumhoz képest lényegesen színvonalasabb, felújított, önálló kollégiumi épület várja a hallgatókat,

ahol a korábbi 50 helyett 70 férőhelyet tudunk biztosítani.

Képek a régi Vas utcai kollégiumról:

Összesen 131 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

El tudod mondani, hogy pontosan mit értesz "oktatói szabadság" alatt? De most komolyan érdekel.
Az én földhözragadt mérnök agyam ezt valahogy nem veszi be... Mi tényeket, természettudományt tanultunk magas szinten az egyetemen, szóval ezt az oktatói szabadság ügyet nehezen tudom értelmezni. Szabadság miben?
A diák tudáshoz való joga hol van? A diák sokféle szempont megismeréséhez való joga hol van? A szülő joga hol van?
Bocs, de rengeteg szülőnek fogalma sincs arról, hogy mit tanul a gyereke az egyetemen. Az én fiam pl. jogásznak készül majd, mi mérnökök vagyunk, annyit tehetünk az egyetem alatt, hogy fizetünk, mint a katonatiszt és BÍZUNK az egyetemben, és azokban akik az egyetemet felügyelik, hogy azt a rengeteg pénzt, amiért bakker keményen megdolgozunk, nem az ablakon öntjük ki, hanem használható tudást, diplomát kap a gyerek, megéri a mi munkánk, megéri a gyerek beleölt munkája, és el sem tudom mondani, hogy ezen a ponton milyen magasról szarom le az oktatóinak az "alkotói szabadságát". Alkosson a saját szakállára szabadon. Ha állami finanszírozású egyetemen kíván oktatni, akkor tűrnie kell, hogy az állam ellenőrzi, hogy mégis mit csinál munkaidőben. Mint ahogy MINDENKInek a munkáját ellenőrzik a munkahelyén. Igenis ellenőrizzék, hogy mit tanít a diákoknak. Ellenőrizzék, hogy mindenféle stílust, felfogást, gondolkodásmódot bemutatnak-e neki, hogy sokféle benyomást szerez-e, amiből van-e esélye kialakítani a SAJÁTJÁT. Ugyanis ezért megy oda a diák.

"...és a Fidesz hatalmi arroganciája, központosító, az egész társadalomra rátelepedő attitűdje jelenleg semmilyen más lehetőséget nem hagy nekünk, mint az ellenzéket...." - írod.

Ugyanezt műveli az EU, az EP, de az nálad nem üti ki a biztosítékot.
Maradjunk azonban Magyarországon. Az mai magyar ellenzék Gyurcsány-Dobrev Klára vezetésével nem ezt akarja? A hatökrös fogat nem ezt akarja, ha hatalomra kerülne? A Gyurcsány kormánynak nem volt kétharmad támogatása, ennek ellenére úgy viselkedett mintha nem lenne ellenzék. A kétharmados törvényeket megkerülte feles törvényekkel.

Ti balliberálisok mindig azzal vádoljátok az ellenfeleiteket, amit ti magatok követtek el.
Az minőség, amit Fullajtár Andrea művelt a tüntetésükön?
Vagy azt tekintsük véleménynek, rólunk?

Igen, ez egy találó hasonlat arra, ami ott mostanában folyt..

Ez az oktatói szabadság addig szép és jó, míg az egyik oldal túszul nem ejti az egészet.
Ebben az esetben akkor áll vissza az egyensúly, ha a másik oldalt IS (!) visszahelyezik az oktatásba, kutatásba.
Per pillanat a liberális világnézet teljesen túszul ejtette a kultúrát, a médiát. A konzervatív oldal nem egyenuralmat akar ott, de kéri a felét. Én konzervatív vagyok, kérem a felét. Én is fizetek adót, én is itt élek, én is szeretnék olyan történeteket, ahol a konzervatívok a jók, ahol a konzervatív értékek pozitív fényben vannak feltüntetve. Ahol az én világnézetem is visszaköszön. Nem elrejtve itt-ott, hanem pontosan olyan mértékben, mint a liberális világkép. Azt szeretném, ha egy liberális adóra jutna egy konzervatív, ha egy szivárványcsaládos szitkomra jutna egy legalább olyan szellemesen és szerethetően tálalt konzervatív értékeket bemutató is, amiben a végén a lezbikus-vegán-állatvédő-mindenkitelfogadok anyuka jönne rá, hogy mégiscsak igaza van a konzervatív sógornőjének. MOndom: minden ilyenre jutna egy olyan. Úgy lenne fair. A tudományos területen is. A kutatásban is. A szociológiában is. A pszichológiában is. Minden területen. Fele-fele.
Kurvamessze vagyunk még ettől....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés