Új tanárok az SZFE-n, íme a lista!

2021. január 19. 13:50

A színházrendező osztálynak Vidnyánszky Attila, a prózai színész osztálynak pedig Szarvas József lesz a vezetője.

2021. január 19. 13:50
null

Közleményben hozta nyilvánosságra a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriuma öt osztály vezetésére felkért oktatók és az őket segítő tanárok nevét. Azt írták: „A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) felkérte a 2021/22-es tanévben induló osztályok vezetőit. Az osztályfőnökök a magyar színházi élet elismert személyiségei, akik nagy ambícióval és izgalmas tervekkel várják a megújuló Egyetem hallgatóit”.

A következő tanévben induló osztályok vezetői

  • Vidnyánszky Attila
  • Szarvas József
  • Kiss-B. Attila
  • Gábor Sylvie
  • Lénárt András

A közleményből a többi között kiderül, hogy az SZFE Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetének vezetője, Bodolay Géza által felkért osztályfőnökök öt osztályt indítanak. Az egyes osztályokat a hagyományoknak megfelelően 10-15 fővel tervezik.

A színházrendező osztályt Vidnyánszky Attila fogja vezetni. 

Osztályfőnöki teendőiben Pataki András, Jászai Mari- és Radnóti-díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója segíti majd.

A prózai színész osztály vezetője Szarvas József, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész,

a Nemzeti Színház társulatának tagja. Segítője Rátóti Zoltán, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, korábban a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, jelenleg a Nemzeti Színház színművésze. Szarvas József és Rátóti Zoltán egyaránt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát, mindketten Kapás Dezső és Horvai István osztályában. Az osztály oktatásában részt vesz majd a Jászai Mari-díjas Méhes László színész, rendező is. A prózai színész osztály gyakorló helye, mentorintézménye a Nemzeti Színház lesz.

A következő tanévekben induló színész osztályok hasonlóképpen egy-egy színházhoz fognak kötődni, olyanhoz, amely kész és képes a diákok gyakorlati képzőhelyévé válni. A színész hallgatók oktatásában Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színész is részt vesz majd, aki szintén Horvai-Kapás tanítvány volt az SZFE-n.

A bábszínész osztály vezetője Lénárt András lesz, aki jelenleg is az SZFE óraadó tanára.

A bábszínész osztályban tanítani fog többek között, Szász Zsolt, Blattner Géza-díjas rendező, fesztiválszervező, újságszerkesztő és Fabók Mancsi, akinek bábszínháza különleges és szeretett színfoltja a hazai bábművészetnek.

A zenés színész osztály osztályfőnöke Kiss-B. Atilla, Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója,

a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. Munkáját Homonnay Zsolt operett-musical színész, rendező - 2012-ben az Év Musical Színésze – segíti majd, aki színészi diplomáját az SZFE-n, rendezői diplomáját a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen szerezte. Énekes színészként számtalan színházban és produkcióban szerepelt nagy sikerrel, mind az operett, mind a musical műfajában Magyarországon és külföldön egyaránt. A képzésben szerepet kap majd Földes Tamás Kaszás Attila-díjas színész, aki szintén az SZFE-n szerezte színészi diplomáját. A zenés színész osztály mentor intézménye a Budapesti Operettszínház lesz.

A színházi rendezőasszisztens osztály vezetője Gábor Sylvie, rendező, játékmester, a Magyar Állami Operaház rendezőasszisztense.

Segítője Péti Krisztina, a Veszprémi Petőfi Színház rendezőasszisztense, színháztörténész.

Hozzáteszik, hogy hamarosan a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet és a Németh Antal Drámaelméleti Intézet által gondozott képzések 2021/2022 tanévre vonatkozó osztályfőnökeinek és oktatóinak neveit is ismertetik.

(Színház- és Filmművészeti Egyetem)

(Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lelánczi
2021. január 20. 00:21
A fényes szelek generációja után most jön a szagos szelek nemzedéke.
Dorset Naga
2021. január 19. 23:33
A kiváló Janisch Attilát nem látom.
gonterl
2021. január 19. 19:26
A "független" média valakiket mindig sztárolni fog ezután is pont úgy, ahogy eddig.
Morgolodó
2021. január 19. 19:17
Látom ujjong a szélsőséges jobboldal, a hatalom fizetett bértollnokai sározzák a korábbi vezetést...akik azért az elmúlt 30 éveben rengeteg kiváló színészt képeztek....ezek még semmit nem tettek le az asztalra...csak a hatalom kiszolgálását vállalták jellemtelenül...remélem nem sokáig fogják a nemzet napszámosait félrenevelni.....nem nevelnek magukhoz hasonló gerinctelen embereket...mert lehet egypárnak szakmai elismertsége, ha mint emberek már rég megbuktak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!