Függőben

2021. január 21. 19:20

Hargitai Miklós
Népszava
Az csak a látszat, hogy a kormány a Klubrádió elhallgattatását szeretné.

„Az csak a látszat, hogy a kormány a Klubrádió elhallgattatását szeretné. Pontosabban szeretné ő, szívből, igazán, csak éppen az adott nemzetközi környezetben, a jogállamisági eljárás lehetőségével kalkulálva nem biztos, hogy ennek a vágynak van realitása. A valószínűsíthető cél tehát a második legjobb megoldás: bizonytalanságban tartani az egyetlen, viszonylag széles hatósugarú (bár nem országos, csak regionális) kormánykritikus rádióadót; olyan helyzetben, amelyben a sorsa nem egzakt jogszabályi előírásoktól, vagy pláne szerződésektől függ, hanem kizárólag a frekvenciákról egyirányú politikai preferenciák mentén döntő, csupa fideszes tagból álló Médiatanácson múlik, lehetőleg minél hosszabb időn át.

Ez a helyzet létrejött, amikor hónapokkal ezelőtt bejelentették, hogy nem hosszabbítanak szerződést a Klubrádióval, és prolongálva lett, amikor a már futó frekvenciapályázatot a minap felfüggesztették. A helyzet az ügy összes érintett szereplőjének – a sokszínű és pártatlan tájékozódás/tájékoztatás jogával élni kívánó állampolgárnak, a Klubrádió közönségének, a rádiócsatorna munkatársainak, tulajdonosainak és a frekvenciára szintén aspiráló többi jelöltnek – rossz.

Egyvalakinek viszont jó, aki látszólag nem is résztvevője az ügyletnek, valójában viszont ő az igazi főszereplő: a kormány(párt)nak, amelynek az igényei szerint a magyar médiajog, meg – időnként az egypárti ihletésű és támogatottságú jogot is nyíltan sértve – a hazai nyilvánosság gyakorlata alakul. Amit látunk, az egyfelől nyílt cenzúra - amennyiben az állam akár csak átmenetileg is elveszi a frekvenciát a kormányüzenetek tolmácsolása helyett híreket szolgáltató utolsó közéleti adótól. Másfelől annak a nyilvános tesztje, hogy történt-e bármi érdemleges változás Európában a jogállami csomag elfogadásával. Ha ugyanis ezután is simán megtörténhet, hogy a kormányzat a választási kampányidőben a neki nem gazsuláló médiaorgánumokat lekapcsolja, akkor az egész cirkusz pontosan az volt, aminek látszott: sok hűhó semmiért”.  

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Faszkalap, ne hazudj!

A kormány nem elveszi a frekvenciát, hanem nem hosszabbítja meg, mivel a rádió törvénysértően járt el. Nem tett eleget a kötelező adatszolgáltatásnak, így a törvény értelmében NEM HOSSZABBÍTHATÓ MEG A FREKVENCIÁJA. (Ha nem járt el helyesen a médiahatóság, akkor a bíróság felülvizsgálja a döntést.)
Ez ugyanaz a hiszti (libisihiszti), mint az Alföldi Róbert nemzeti színházi igazgatósága. A hitsorsos narratívával szemben nem kirúgták, hanem lejárt a megbízatása és a kiírt pályázaton már nem ő nyert.
Mondjuk még szép, ne is reiszoltassa s színészeket a Nemzetiben Magyarország térképére.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés