Több ország vezetője is gratulált Joe Bidennek

2021. január 20. 19:57
Az elsők között gratulált az Egyesült Államok új elnökének az Európai Parlament elnöke, valamint a brit, a kanadai, az izraeli és az olasz kormányfők.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke közleményében azt hangsúlyozta, hogy az új amerikai vezetés egy új korszak kezdetét jelzi a transzatlanti kapcsolatokban. A világnak arra van szüksége, hogy erős kapcsolat legyen Európa és az Egyesült Államok között – emelte ki.

Boris Johnson brit kormányfő a Twitteren gratulált Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris „történelmi beiktatásához". „Az Egyesült Államok vezetése elengedhetetlen olyan ügyekben, amelyek mindenki számára fontosak, a klímaváltozástól a koronavírus-járványig” – írta Johnson, hozzátéve, hogy nagyon várja a közös munkát Biden elnökkel.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt üzente Bidennek, hogy már nagyon várja, hogy együtt tudjanak dolgozni a koronavírus-járvány és az éghajlatváltozás jelentette kihívások kezelésén. „Együtt fogunk működni abban, hogy előmozdítsuk a békét, a demokráciát és a biztonságot országainkban és külföldön egyaránt” – fogalmazott Trudeau közleményében.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratuláló videoüzenetében arra kérte az új amerikai elnököt, hogy erősítse meg az Izrael és az Egyesült Államok közötti szövetséget annak érdekében, hogy együttes erővel tudjanak fellépni az olyan közös kihívásokkal szemben, mint például az iráni fenyegetés, illetve azzal a céllal, hogy még tovább bővítsék a békét Izrael és az arab világ között.

„Várom, hogy együtt dolgozhassunk az Egyesült Államok és Izrael közötti szövetség további megerősítésén, az Izrael és az arab világ közötti béke bővítésének folytatásán és a közös kihívásokkal való szembenézésben, amelyek közül a legfőbb az Irán jelentette fenyegetés” – üzente Netanjahu.

Szintén gratulált Reuven Rivlin izraeli államfő az új amerikai elnöknek. „Régiónk gyorsan változik, sok változás pozitív. Izrael és szomszédaink között a közelmúltban kötött békemegállapodások új reményt hoztak, és remélem, hogy együtt fogok működni Önnel a régióban további hidak kiépítésében, többek között palesztin szomszédainkkal is” – fogalmazott Rivlin.

Giuseppe Conte olasz kormányfő a Twitteren kívánt jó munkát Bidennek és Harrisnek, és a demokrácia számára nagy napnak nevezte az új amerikai elnök beiktatásának napját.

Ferenc pápa is üzent Joe Bidennek a beiktatás után. A katolikus egyházfő ebben azt tudatta, imádkozik azért, hogy az új amerikai elnök megbékélést hozzon az Egyesült Államokban és az egész világon. Reményét fejezte ki, hogy Biden olyan társadalom kiépítésén fog dolgozni, amelyet valódi igazságosság és szabadság jellemez, és ahol tiszteletben tartják minden egyes ember jogait és méltóságát, különös tekintettel a legkiszolgáltatottabbakra.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés