Kásler: Fény derülhet a Hunyadi család származására

2021. január 20. 18:57
A miniszter szerint Corvin János horvátországi sírjának feltárásával Mátyás király csontjai is azonosíthatóvá válhatnak.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere komoly lehetőségekről beszélt a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban. A Magyarságkutató Intézet feltárása nyomán archeogenetikai vizsgálatnak vethetők alá Hunyadi Mátyás természetes fiának, Corvin Jánosnak a földi maradványai és meghatározható lesz egy, csak férfiak között öröklődő génszakasza.

Ezután már nem csak a család eredetét övező kérdésekre adható választ, de beazonosíthatóvá válhatnak a székesfehérvári királysírban lévő csontok között Mátyás király maradványai – mondta Kásler Miklós. Így a magyar történelem egyik legnagyobb uralkodóját el lehet temetni, végre méltó nyughelyre találhat, és ott egy nemzeti kegyhely jöhet létre – tett hozzá a miniszter.

(MTI, Facebook)

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem erről szól az egész ténylegesen, hanem arról, hogy Hunyadi János a román történetírás szerint román származású, míg az egyik magyar narratíva szerint Luxemburgi Zsigmond természetes gyermeke.

Szerintem is, de ezt nagyon sok magyar történész is vitatja.
ehet, hogy most tényleg megtudjuk. Mindenesetre nekem annyiban nagyon fontos lenne, hogy összedőlne egy mítosz, mármint egy román mítosz.

Azért szerintem az egyik legjobb származási vitát, pontosabban tanulmányt itt olvashatjátok, nagyon ajánlom. Jó olvasást!

https://vallasmozaik.blog.hu/2..

Eddig a részig mindenképpen olvassátok el, baromi jó:

Pierleoni dinasztia sikeres történetében fontos adat, mozzanat lehet talán azon feljegyzések figyelemben vétele, miszerint az osztrák Habsburg-ház őseit is ehhez a kalmár családhoz lehet visszavezetni. Egy XV. században, 1476-ban napvilágot látott munkában, Heinrich von Gundelfingen svájci szerzetes kolostori kéziratokból összeállította a Habsburg ház pontos genealógiáját, egyértelműen kimutatva, hogy a XII. sz. végén Németországba vándorolt egy bizonyos Pierleoni Massio, Aventine grófjától leszármazott két testvér, és ezek közül az egyik alapította meg a Habsburg-házat.

Gregorovius szintén említi az összefüggést és bizonyítékként a Santa Maria della Consolazione-templom 1852-ben felvésett feliratát hozza fel, melyben félreérthetetlenül rámutat Pierleone és a Habsburg ház... Luce de Pierleonibus Filia nobillis Romanor et Austria genti...) szoros kötődésére.

Válaszok:
Gregorius | 2021. január 20. 22:52

Jó 600 év távlatából nehéz eldönteni. Ami biztos az az, hogy apja Serbe fia Vajk volt az, aki Hunyad várát kapta Zsigmondtól. Neve alapján valószínűleg kun származású kenéz volt, aki Zsigmond Havasalföldre vezetett hadjárata során csatlakozhatott a Királyhoz. A középkorban sokkal fontosabb volt az, hogy valaki nemes-e vagy sem, mint az, hogy nemzetiségileg honnan származott. Jó bár későbbi példa erre a Zrinyiek. A költő/hadvezér magyarul írt és magyarnak tartjuk. Testvére Petar (Petr) viszont a horvát irodalmi nyelv egyik megalapítója.

A Habsburgok első ismert őse 973-ban halt meg Svájcban, ahol az első várukat építették. Innen indultak és magyar segítséggel ( Kun László) verték meg Ottokár cseh királyt és végeredményben ez alapozta meg a későbbi hatalmukat. ( Kiverték őket ugyan Svájcból, de fokozatosan megszerezték Ausztriát etc.)

Az Atilla-Attila nevűvel és a Buda nevűvel azonos évszázadban
Észak-Afganisztánban a heftaliták ( ún. fehér-hunok) területén óriási Buddha szobrok építését fejezték be (melyeket a 2001. évi Talibán ágyúzás rombolt le) a Bamiyan-völgyben.
Kásler Miklós tehát monnyon le, mannuska, hiszen békés alvásról van szó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés