Idén nem kell a lakásárak emelkedésére számítani

2021. január 20. 7:45
Nem lesz árfelhajtó hatású az új otthonteremtési program a lakáspiacon – nyilatkozta Balogh László a Magyar Nemzetnek.

„Sokan félnek attól, hogy az otthonteremtési támogatások hatására élénkülő kereslet ismét lakásdrágulást okozhat, de ne felejtsük el, hogy ezek a kedvezmények célzottak és a saját célra vásárló családoknak elérhetők. A koronavírus gazdasági utóhatásait is figyelembe véve nem lehet arra számítani, hogy mindenki eszeveszett költekezésbe kezd majd az ingatlanpiacon, ami a lakásárakat ismét tovább emelné. Az árak visszarendeződése, ha lassú ütemben is, de a szemünk előtt zajlik” – mondta a lapnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.    

Az új otthonteremtési program sem lesz árfelhajtó hatású, mert válság idején élénkít.

Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője azt emelte ki, hogy két ellentétes hatás érvényesül a lakáspiacon: a járványhelyzet és az otthonteremtési program. „Most a vírus még alaposan rányomja a bélyegét a lakáspiacra, de ha ez elmúlik, és az emberek újra jobban bíznak a jövőben, akkor sokkal inkább fognak tervezni, költözni, lakást vásárolni” – vélekedett.

Mint mondta, az otthonteremtési program új elemeinek bejelentése megtorpanást okozott az év végén, de a támogatások év eleji életbelépésével mintegy varázsütésre mozgásba lendült a lakáspiac. „A kedvezmények mindazonáltal szinte csak a gyermekeseknek, főleg a fiatalabb családoknak szólnak, ráadásul csak áttételesen hatnak a lakáspiacra, hiszen nem lakás-, hanem családtámogatásokról beszélünk” – mutatott rá Balla Ákos.    

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője azt mondta a lapnak, hogy „erőteljesen kezdődött az év, aminek oka nagyrészt a november-decemberben elhalasztott kereslet hirtelen aktivizálódása. Aki előrelátó volt, az év utolsó heteiben a piac felmérésével, ajánlatkérésekkel és -tétellel, hitelbírálattal, kalkulációkkal felkészült a támogatások mihamarabbi igénybevételére”.   

Kiemelte: mivel az árak változását elsősorban a kereslet mozgatja, az árszint akkor emelkedhet ismét, ha a forgalom is tartós növekedésbe kezd.

 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés