Felfüggesztették Irán szavazati jogát az ENSZ-ben – tartozás miatt

2021. január 19. 11:44
Irán az amerikai szankciókat okolja fizetésképtelenségéért.

Az Iszlám Köztársaság jó ideje nem fizeti már a tagdíjat, mostanra 16,2 millió dollárral tartozik a nemzetközi szervezetnek, ezért felfüggesztették szavazati jogát – írja a Neokohn a The Jerusalem Post cikkére hivatkozva. Hozzátették: Irán tartozása minden ország közül a legmagasabb. Saeed Khatibzadeh, az iráni külügyminisztérium szóvivője szerint az Egyesült Államok szankciói miatt két dél-koreai bank befagyasztotta Irán ENSZ-fizetéseket normálisan eszközlő számláját.

A Neokohn megírta: Khatibzadeh azt követelte, hogy az ENSZ garantálja a kifizetések, amerikai bankok használata nélküli biztonságos átutalását. „Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok korábban is beavatkozott Irán nemzetközi pénzeszközeibe, az Iráni Iszlám Köztársaság ragaszkodik ahhoz, hogy az ENSZ ne használjon amerikai közvetítő bankot országunk tagdíjának kifizetésére” – idézte az iráni nemzeti hírügynökség Khatibzadeh közleményét.

Hangsúlyozták: az ENSZ Közgyűlésben való szavazati jogokat elveszítő többi ország Niger, Líbia, a Közép-afrikai Köztársaság, Kongói Köztársaság, Dél-Szudán és Zimbabwe. További három ország – Comore-szigetek, Sao Tome és Principe, Principe és Szomália – továbbra is szavazhat, mivel ugyan nem fizették meg illetékeiket, hitelt érdemlően bizonyították, hogy fizetésképtelenek – írják.

(Neokohn)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés