Antiszemita támadásoktól tart a brit zsidók csaknem fele

2021. január 18. 12:06
Tízből kilenc válaszoló szerint a média elfogultsága Izraellel szemben csak tovább súlyosbítja a zsidók üldözését.

A Neokohn által idézett friss brit felmérés szerint az Egyesült Királyságban élő zsidók 44 százaléka nem visel látható helyen jelképeket, mert tart az antiszemita támadásoktól – számol be a Kampány az Antiszemitizmus Ellen és a londoni Kings College felméréséről a Times of Israel. 2016 óta az idei a legmagasabb arány. A Neokohn hozzátette: a megkérdezett nem-zsidók 23 százaléka gondolja azt, hogy az izraeliek úgy bánnak a palesztinokkal, mint a nácik a zsidókkal.

Közölték: a megkérdezettek kétharmada aggódik amiatt, ahogy a BBC beszámol az Izraellel kapcsolatos eseményekről, 78 százalék szerint pedig a politikusok nem tesznek eleget azért, hogy megvédjék a zsidó közösséget. A portál azt írja, összességében viszont az Egyesült Királyságban élő zsidók optimistábbak, mint tavaly – ez nagyrészt annak köszönhető, hogy Jeremy Corbynt eltávolították a Munkáspárt éléről. „Ebből a felmérésből élesen látszik, hogy a Jeremy Corbyn vezette munkáspárt óriási csapást mért a zsidók jövőbe vetett hitére, a közösségünk pedig most kezd újra magára találni. De maradtak sebek, ami abból is látszik, hogy a zsidók közel fele továbbra is fél viselni a látványos jelképeket” – mondta Gideon Falter, a Kampány az Antiszemitizmus Ellen vezetője.

2016 és 2019 között a British Community Security Trust fokozatosan egyre több antiszemita támadásról számolt be, ezek száma pedig tavaly csak a koronavírus-járvány miatti korlátozásoknak köszönhetően esett vissza. A Neokohn közölte, hogy Keir Starmer, akit áprilisban választottak meg a Munkáspárt élére, elhatározta, hogy megszünteti a Corbyn ideje alatt elburjánzott antiszemitizmust a párton belül. Corbynt egyébként képviselői helyétől is megfosztották, ami miatt pert indított a Munkáspárttal szemben – írják.

(Neokohn)

Fotó: MTI

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kellett volna visszakéredzkedni Angliába Cromwell diktatúrája alatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés