Mától először államnyelven kötelesek megszólítani a vevőt a bolti eladók Ukrajnában

2021. január 17. 9:59
Tarasz Kreminy ombudsman szerint csak abban az esetben lehet eltérni az ukrán nyelv használatától, ha azt a vevő külön kéri.

Január 16-án hatályba lépett a sokat vitatott ukrán nyelvtörvény 30. cikkelye – számol be a korkep.sk. Ennek megfelelően a szolgáltatói szféra és a kereskedelem minden területén az ukrán nyelv élvez elsőbbséget. Ez a gyakorlatban akként nyilvánul meg, hogy egy bolti eladónak kötelessége először ukránul kommunikálni a vevővel, de ha az más nyelven szeretne megszólalni, akkor azon folytathatják a beszélgetést. A törvény megsértése esetén az elkövetőt pénzbírsággal szankcionálják.  

A törvénnyel kapcsolatban Tarasz Kreminy ombudsman elmondta, hogy csak abban az esetben lehet eltérni az ukrán nyelv használatától, ha azt a vevő külön kéri. Kreminy még decemberben azt nyilatkozta, hogy a helyi önkormányzatok nyelve is kizárólag az ukrán lehet. Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter kijelentette, hogy a törvény nem a polgárok ellen irányul, hanem a vállalkozókat kívánja rábírni az ukrán nyelv használatára. A Facebookon közzétett bejegyzése szerint a törvény azt szolgálja, hogy az étlapok, itallapok, termékleírások és hasonló írásos értesítéseket a vállalkozásokban ukránul is elérhetővé kell tenni. 

(korkep.sk.)

Címlapkép: MTI/Nemes János

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Értem. Akkor szerinted mi betilthatnák a nálunk élő nemzetiségek nyelvhasználatát?

Megszólítani ukránul. Majd a vevő kérheti, hogy magyarul folytassák.

A szuverenitásból az következik, mi döntjük el hogyan kezelünk bizonyos vélt, vagy valós jogokat. Természetes jogokat, vagy kitalált természetellenes, jogokká emelni szándékozott követeléseket. A nyelvhasználat természetes joga a szülőföldjén élő, de a határok áthelyezésével idegen fennhatóság alá került nemzeti kisebbségnek.

Hát, ezt nem hittem volna. Izrael egyik vezető lapjából süt az antiszemitizmus!

Meg a "szlovákoké", akikben a legkevesebb a szlovák és a legtöbb a magyar vér.
Mellesleg: ezek holodomoroznak, ezek ugyanazok, mint Sztálin.
Ma, a mai körülmények között: Sztálin ugyanazt tenné, mint az ukránok.

Te hülyegyerek, törvény van arról, hogy mindenki használhatja az anyanyelvét. Nézz már utána, mielőtt ideírsz valami hülyeséget.

Ha már összefüggéseket emlegetsz. Amikor Ukrajna az EU-ba NATO-ba igyekszik, ne csodálkozzon azon, hogy a Donbasz vidékén élő 10 millió orosz nem akar az anyaországgal szemben álló országban határon túli orosz lenni. Nem akar ukrán hadsereg tagjaként az anyaország ellen menni. Ezt nekünk kéne a legjobban megérteni. A Krím ügyében pedig tedd fel magadnak azt a kérdést, melyik ország hagyta volna, hogy egy fontos támaszpontja veszélybe kerüljön? Mondjuk Amerika hagyná, hogy Kuba ellehetetlenítse a Guantanamoi támaszpont használatát? Mert az amerikai befolyás alatt álló Ukrajna ezt tette volna Szevasztopollal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés