Minden oltásellenes hang káros

2021. január 16. 20:42

Petri Ádám
Facebook
A magyar szakhatóság nem politikai, hanem orvosi döntést fog hozni.

„Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet vizsgálja egy oltóanyagról, hogy biztonságos vagy sem. Ha biztonságosnak találják a magyar hatóság szakemberei, akkor beadható, ha nem, akkor nem.

Az egyik kis párt úgy keres közfigyelmet, hogy tiltakozó mozgalmat indít: mondván, csak olyan készítményt adhassanak be COVID-19 vírus ellen, amelyre az európai szakhatóság adta ki az engedélyt.

Meglep, hogy bárki azzal kampányoljon, hogy kétséget kíván ébreszteni a magyar szakemberek tudásában, felelősségében. Magam naponta szedek be gyógyszereket, amelyeket az orvosaim írtak fel nekem. Bízom bennük, ezért szedem be, forgalomban pedig azért lehetnek, mert a magyar szakintézmény engedélyezte. Jelenleg – épp a vírushelyzetre tekintettel – a vakcina beszerzésében nehézkesen mozgó Unió is engedélyezte, hogy közösségi engedély nélkül olyan oltóanyagot használjanak az országok, amelyre a nemzeti szakhatóság áldást ad. Még nem tudjuk, hogy ez a vakcina megkapja-e az engedélyt vagy sem, de azt biztosan tudjuk, hogy minden oltásellenes hang káros, továbbá azt is tudjuk, hogy szabad a pálya:aki nem akarja, nem oltatja be magát, vagy nem oltatja be magát addig, amíg ízlésének megfelelő oltóanyagot nem kap. A jelenleg itthon használt oltóanyag 95%-os biztonságot ad, míg a másiknak a gyártója 79 százalékos valószínűséggel ígér védettséget. Mind a kettőben közös a fellelhető olvasmányok szerint: ha el is kapja az oltott személy a betegséget, nem lesz fatális a kimenete.

Jobb érzés a 95 százalékos biztonság, de a másik is majd' 80 százalékos garanciát ad a védelemre, vagyis nyolcvan százalékkal többet, mintha nem oltatja magát valaki.

A véletlen úgy hozta, hogy két nagyszerű farmakológus orvost is ismerhettem, egyiket barátomnak is tudhattam. Kivételes felkészültségű, rendkívüli műveltségű művelői voltak szakmájuknak.

A magyar szakhatóság – ez evidens – nem politikai, hanem farmakológiai/orvosi döntést fog hozni, amikor engedélyezi vagy nem engedélyezi a vírustól védő oltóanyagot.

Ha akad egy ember is, akit azért nem oltanak be, mert egy párt bizalomromboló kampánya sikert ért el, akkor az a párt szó szerint életet veszélyeztető mozgalmat indított most; ráadásként gyanúba keveri és megsérti a gyógyszereket bevizsgáló hatóság munkatársait.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés