Megyünk tovább előre!

2021. január 15. 14:47

Cseh Katalin
Facebook
Minority SafePack: Európának többet kell tennie.

„Amikor az Európai Parlamentben hatalmas, háromnegyedes többséggel elfogadtuk a Minority SafePack kezdeményezést december közepén, a labda elkezdett az Európai Bizottság térfelén pattogni. Ugyanis a parlamenti határozatot jogalkotásnak kellett volna követnie.Donáth Anna képviselőtársammal időt és energiát nem kímélve dolgoztunk azon, hogy meggyőzzük frakciónkat a kezdeményezés fontosságáról. Talán ennek is volt köszönhető, hogy a Megújuló Európa a parlamenti szavazás során ellenszavazat nélkül támogatta a javaslatot.

Ez az európai polgári kezdeményezés a kulturális és nyelvi sokszínűség fokozásáról, többek között a kisebbségi nyelvhasználatról, az identitás megőrzéséről szólt, Európa-szerte követeltünk olyan lépéseket, amik erősítik a kisebbségek nyelvi és kulturális helyzetét. A kezdeményezés súlyát jól jelezte, hogy 1,12 millió európai polgár írta alá – csak Magyarországról félmilliónál is több aláírás érkezett, többek között a Momentum Mozgalom aktivistáinak köszönhetően –, a szükséges kvótát pedig 11 tagállamban léptük át. De az európai polgári kezdeményezésből csak akkor lehet valami, ha azt az Európai Bizottság is figyelembe veszi.

Azonban az Európai Bizottság most elutasította a Minority SafePack javaslatait. De nem a hatáskör hiányzott, ugyanis az Európai Bíróság 2017-ben kimondta a kezdeményezés ügyében, hogy az Európai Bizottságnak lehetősége van jogalkotást kezdeményezni a SafePack javaslatai alapján. Ez azonban sajnos nem történt meg. Ha úgy gondoljuk, hogy Európa egyik legnagyobb gondja az, hogy túl távol van a polgáraitól, akkor az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseket a jövőben meg kell erősítenünk. Az Európai Uniónak a jövőben sokkal több figyelmet kell fordítania a nemzeti kisebbségek helyzetére, az Európai Bizottságnak pedig meg kell hallania az emberek szavát, akik az európai polgári kezdeményezés keretein belül fejezik ki akaratukat.

Mi, a Momentum EP-képviselői a jövőben is azért fogunk dolgozni, hogy Európában mindenhol biztosítva legyenek azok a jogok, amik megilletik a nemzeti kisebbségeket. Megyünk tovább előre!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Donáth Anna képviselőtársammal időt és energiát nem kímélve dolgoztunk azon, hogy meggyőzzük frakciónkat a kezdeményezés fontosságáról."

Hogy mit csináltatok időt és energiát nem kímélve?

Egészen elképesztő ez a pofátlanság!

Naponta egyeztettek Jourovával, DuplaNullácska Annácska is bemondta a Bukta Hiradóban.

Annyira azért nem kell sietni, mert a végén még elhagyja a momentumos családi botmixer.

Erre a Vera barátnőtökre, hogy a fenébe, hogy nem tudtatok nyomást gyakorolni, hogy a fenébe hagyhattátok, hogy ezt az arcátlan döntést hozza?
Hogy hogy meg sem említed a nevét, annak a Verának, aki elkaszálta ezt az egész gyönyörű kezdeményezést?

Pesty Lászlót megkövettétek már?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés