Ellenzéki tevékenységet finanszírozó személyeket vettek őrizetbe Fehéroroszországban

2021. január 15. 17:22
A gyanúsítottak a BY_help elnevezésű kölcsönös segélyalapon keresztül fizethették ki a hatóságok által őrizetbe vett tüntetők pénzbírságait.

A fehérorosz biztonsági szervek őrizetbe vettek két személyt azzal a gyanúval, hogy augusztus óta finanszírozták az elnökválasztás eredményét elutasító tiltakozó megmozdulásokat és egyéb ellenzéki tevékenységeket – jelentette be pénteken Henadzij Kazakevics, a fehérorosz belügyminiszter első helyettese a tárca telegram-csatornáján közzétett tájékoztatójában.

Ebből kiderült, hogy a 42 éves Andrej Alekszandrovról, a BelaPan hírügynökség egyik újságírójáról, valamint élettársáról, a 31 esztendős Irina Zlobináról van szó, ők január 12-én kerültek őrizetbe. Alekszandrov letartóztatásáról a nyomozó hatóságok már csütörtökön tájékoztatást adtak azzal összefüggésben, hogy a rendfenntartó szervek emberei házkutatást végeztek a hírügynökség irodájában.

A mobiltelefonjaik segítségével követték le a mozgásukat

Kazakevics szerint a két gyanúsított tavaly augusztus óta pénzelt Minszk területén tömeges rendbontásokban részt vevő és más ellenzéki tevékenységet folytató személyeket. A hatóságok a gyanúsítottak mobiltelefonjainak helyzetmeghatározási adatai alapján követni tudták mozgásukat, így bemértek több „rejtekhelyet”, s azokon több mint százezer dollárt és nagy mennyiségű eurót találtak.

A miniszterhelyettes elmondta: a gyanúsítottak a BY_help elnevezésű kölcsönös segélyalapon keresztül kifizették a hatóságok által őrizetbe vett tüntetők pénzbírságait. A finanszírozás e formájához Alekszandrov és élettársa külföldről kapott eszközöket.

Alekszandrov korábban a fehérorosz újságírók szövetségének elnökhelyettese, valamint a BelaPan igazgatóhelyettese volt, 2014-ben pedig megalapította a Belorusszkij Zsurnal elnevezésű internetes lapot. A biztonsági szervek csütörtökön házkutatást tartottak a BelaPan irodájában, és ott az említett pénzbírságokat igazoló 168 nyugtát, banki fizetőeszközt találtak, és lefoglaltak technikai eszközöket, így számítógépek és szerverek merevlemezeit, kézírásos jegyzeteket, és számos dokumentumot.

A fehérorosz hatóságok szerint „súlyos rendbontásokról” beszélnek

Jekatyerina Galinszkaja, a fehérorosz Nyomozó Bizottság vezetőségének hivatalos képviselője csütörtökön közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel, hogy a házkutatást annak a nyomozásnak a keretében rendelték el, amelynek során fel akarják göngyölíteni a „tömeges rendbontásokkal összefüggő bűncselekményeket”. A nyomozati anyagok szerint a hatóságok azt vizsgálták, hogy milyen szerepe volt Alekszandrovnak a „súlyos rendbontásokban”.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés