Durvát csúsztatott Karácsony a szabolcsi járványadatokról

2021. január 15. 17:28
A főpolgármester szerint Szabolcsban ötször annyian halnak meg, mint Budapesten. A valóságban viszont a fővárosban elhunytak száma két és félszerese a szabolcsi adatoknak.

„Az például egészen döbbenetes és elfogadhatatlan, hogy Szabolcsban, ahol születtem, majdnem ötször annyi életet követelt ez az időszak, mint a fővárosban.” 

A fenti mondatot Karácsony Gergely egy 24.hu által írt cikkre hivatkozva állítja saját közösségi oldalán. A 24.hu újságírója a cikkben az elmúlt évek halálozási statisztikáit vetette össze a 2020-as év negyedik negyedévének halálozási statisztikáival. Karácsony ez alapján állítja, hogy Szabolcsban, majdnem ötször annyian haltak meg, mint a fővárosban.

A valóságban azonban Budapesten jóval többen haltak meg, mint Szabolcsban.

Budapesten 2019-ben a KSH adatai szerint a Karácsonyék által emlegetett időszakban, a negyedik negyedévben 5308-an veszítették életüket. A 24.hu szerint 2020 negyedik negyedévében Budapesten 12 százalékkal emelkedett a halálozások száma az előző évekhez képest. Ez azt jelenti, hogy 2020 negyedik negyedévére vetítve megközelítőleg (azért csak megközelítőleg, mert pontos KSH-adat a negyedik negyedévről még nincs) 6000 ember veszítette életét Budapesten.

Ezzel párhuzamosan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2019 negyedik negyedévében 1569-en hunytak el. Ha a 24.hu által behivatkozott 50 százalékos 2020-as többlethalálozási aránnyal számolunk, arra jutunk, hogy 2020 negyedik negyedévében 785 fővel többen, azaz 2354-en veszítették életüket. 

A budapesti 6000-es halálozáshoz képest tehát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2020 negyedik negyedévében 2354-en hunytak el. Ha tehát még el is fogadjuk, hogy a 24.hu által megállapított többlethalálozási arányokkal számolunk az egész negyedévre vonatkozóan, Budapesten 2020 negyedik negyedévében akkor is 2,5-szer többen hunytak el, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ez egyébként demográfiai okokkal is könnyen magyarázható. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanis megközelítőleg 549 ezren élnek, míg Budapesten 1 750 216 ember él.

Fehérgyarmat nem Szabolcs

Az már csak mellékes körülmény, hogy a főpolgármester állításával ellentétben nem Szabolcsban született, hanem a szatmári Fehérgyarmaton. Ugyan a jelenlegi megyehatárokra tekintettel Fehérgyarmat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, de demográfiai és szociológiai értelemben Szabolcs, Szatmár és Bereg térsége három egymástól identitásukban különböző világot jelenít meg.

(Nyitókép: Földházi Árpád)

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Karácsony posztnál ehhez hasonlót fogalmaztam meg.
Nemcsak a létszám fontos az értékelésnél, hanem a korösszetétel, az egészségi állapot is.
Az pedig tény, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a korösszetétel, az egészségi állapot, ellátás sokkal rosszabb, mint a Fővárosban.

,, nincs Országos járványügyi összhasonlító tanácsadója,,

Németh Athina még nem tudott munkába állni, bár Kórozs Lajos igencsak szorgalmazza.

Ha Karácsonyra egy birkahodály birkát bíznának, kiirtaná az állományt.

Az ne zavarjon senkit, hogy a járvány adatainak menetközbeni elemezgetése teljes hülyeség.
Én, akinek van valami köze a járványtanhoz, mert néhány féléven keresztül taniltam és vizsgáztam, elmondom, hogy nincs értelme egy vadonatúj járvány menetközbeni elemzésének. A svédmodell éppenúgy, mint a magyar lehet jó, vagy rossz. Csak utólag fognak megállapítani dolgokat, de egyik esetet sem lehet hibásnak nevezni. Majd ha VÉGE lesz a járványnak, a WHO összegyüjti, tisztítja és elemzi az adatokat, akkor fog megállapításokat tenni a vírusról és annak járványügyi kezeléséről. Ez, ha jól megy, talán 5-6 év...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés