A politikának ki kell jönnie az emberek hálószobájából

2021. január 14. 15:10

Kunhalmi Ágnes
Debreciner.hu
Senki sem vitatja, hogy egy anya csak nő lehet. A Fidesznek a társadalmi szerepekkel van problémája. Interjú.

„Január 5-én az összefogó ellenzéki pártok lefektették a kormányzás alapelveit. Hogy állnak a programmal? Mikorra lehet kész?

A program legvégső verziója szerintem őszre lehet kész. Ez egy nehéz és hosszadalmas munka, hat párt minden közpolitikai területre, szakpolitikára kiterjedő gondolatait kell összefésülnünk. Ugyanakkor egy-egy közpolitikai területen hamarabb lezárhatjuk a vitákat, amennyiben sikerül teljes konszenzust kialakítanunk. Ezeket hamarabb a közvélemény elé tárhatjuk.

A közös ellenzéki aláíró rendezvényen úgy fogalmazott, hogy »a magyar bérszínvonalnak is meg kell közelítenie a nyugat-európai szintet«. Lehetséges ez egyáltalán? A rendszerváltás után eddig összesen 12 évig volt kormányon az MSZP, de nem került közel a magyar átlagbér még az osztrák bérekhez sem.

Az biztos, hogy célként minden országnak azt kell kitűznie, hogy egyre magasabbak legyenek a bérek, és minden kelet-közép-európai országnak az a célja, hogy a nyugat-európai államokhoz közelítsen. Az európai uniós csatlakozásnak is ez volt az egyik nagy ígérete. Az jelentős különbség a köztársaságpártiak és a Fidesz között, hogy utóbbiak e közelítésről lényegében lemondtak. Hosszú éveken keresztül alacsony bérversenyt hirdetett annak érdekében, hogy a nyugat-európai cégek a keletebbre fekvő államok helyett inkább Magyarországot válasszák. Nem véletlenül született a rabszolgatörvény sem. Szerintem van esély a magasabb bérekre. Ehhez magasabb hozzáadott értéket, nagyobb termelékenységet és új, magasabb tudásszintet kell elérniük a magyar munkavállalóknak. Nem lehetünk csak a Nyugat összeszerelő üzeme és a közmunkások országa. Természetesen ez a gazdasági szféra mindig jelen lesz Magyarországon, de szükséges az is, hogy legyenek magas hozzáadott értékű saját termékeink, új, kreatív iparágaink, különben továbbra is alacsony szinten marad a bér, a hozzáadott érték, a termelékenység és a gazdasági fejlettség.

A magas hozzáadott értékű munka elég lehet ahhoz, hogy itt maradjanak a külföldi autógyárak, ha egyszer megnő a magyar dolgozók fizetése? A kormány és Debrecen vezetése is hatalmas sikerként beszél a BMW-gyárról. Önök örülnek?

Horn Gyula idején jött az Audi Győrbe, a Mercedes-gyár Kecskemétre településéről pedig szintén szocialista kormány tárgyalt. Természetesen minden ilyen jellegű munkahelyre szüksége van Magyarországnak. Kizárólag azonban erre nem alapozhatunk. Hozzáadott érték természetesen az autóiparban is keletkezik, de ezek a technológiák a múlté. Németországban is egyre több közgazdász és iparági szakértő beszél arról, hogy elavult az a technológia és az a szerkezet, amin a német ipar ezen ága alapul. Habermas gondolataival élve a globális versenyben Németországnak is fejlődnie kell, ezáltal természetesen a kihelyezett iparukat fogadó országokban ugyanúgy fejlődésre van szükség. Én jónak tartom, hogy a németek az elavuló szerkezetet és az ezzel kapcsolatos technológiát le akarják cserélni elektromos autókra, a magyarokra pedig ugyanígy számítanak ezen a területen. De jó lenne, ha egyszer Magyarország is előállíthatna például egy olyan autót vagy más terméket, amely saját innováción, kutatás-fejlesztésen alapul. Sokféle iparágnak és foglalkoztatási formának van helye Magyarországon, de mint előbb már említettem, minden szinten magasabb hozzáadott értékre, magasabb termelékenységre és nagyobb tudásra kell törekedni ahhoz, hogy a bérek is emelkedjenek. Most öntik ránk az uniós forrásokat, de hosszútávon nem tartható, hogy fejlődésünket alapvetően ne saját forrásainkból biztosítsuk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

39. évében van, nagyjából ennyi volt...

Érdekes, a ballib politikusoknál jellemző ez a fajta "családmodell".

Amikor ez a vita Nyugat-Európában konkrétan már alkotmányjogi szintre van emelve, és amikor a ballib oldal egyik legfőbb identitáseleme a gender-téma, akkor nagyon meredek olyat állítani, hogy "senki nem vitatja"...

Párhuzam: Senki sem vitatja, hogy BEvándorló csak az lehet akit kérelem elbírálással BEengednek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés