Uniós külügyi szolgálat: Washingtonnak fel kell hagynia a halálbüntetésekkel

2021. január 13. 19:15

Az Európai Unió arra szólítja fel az amerikai vezetést, hogy változtassa meg a kivégzések végrehajtásáról szövetségi szinten hozott döntéseit – közölte az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) szerdán.

A szolgálat arra reagált, hogy az Egyesült Államokban szerdán kivégezték Lisa Montgomeryt, a szövetségi siralomházban lévő egyetlen nőt, miután az ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte Indiana állam bíróságának a kivégzés elhalasztásáról kedden hozott döntését. 

Az uniós szolgálat szóvivője útján kijelentette: az Európai Unió (EU) mélységesen sajnálja, hogy hatvannyolc év elteltével szövetségi szintű halálos ítélet alapján végeztek ki egy nőt az Egyesült Államokban. Az EU határozottan és egyértelműen kiáll a bűncselekmények áldozatai és családtagjai mellett, és szigorú büntetőeljárást kezdeményez a bűnözők ellen, a halálbüntetést azonban összeegyeztethetetlennek tartja az emberi méltósággal és az élethez való joggal.

A kivégzés embertelen és megalázó bánásmódot jelent, és nincs bizonyítottan visszatartó hatása. Végrehajtása ellentmond a halálbüntetés globális eltörlését célzó törekvéseknek – húzták alá. Az Európai Unió határozottan ellenzi a halálbüntetést, és mindent megtesz eltörlése érdekében, ugyanis a hibásan hozott bírósági döntések így visszafordíthatatlanok – tették hozzá. 

(MTI)

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki elvitte Pelosi laptopját, már halott. A saját pincéjében lőtték agyon. Nem kell ide bíróság meg ilyesmi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés