A Helsinki Bizottság szerint továbbra is illegálisan kényszerítik vissza Szerbiába a migránsokat

2021. január 13. 9:27
Az NGO szerint Magyarország folytatja a migránsok deportálását, és ezt az EU-s határőrsége tétlenül nézi – adta hírül szerdán a Reuters.

A Magyar Helsinki Bizottság nevű jogvédő szervezet szerint Magyarország az Európai Unió Bíróságának decemberi ítéletét figyelmen kívül hagyva továbbra is folytatja a Szerbia felől érvényes papírok nélkül érkező migránsok visszakényszerítésének illegális gyakorlatát – számolt be róla a Reuters hírügynökség.

„A Magyar Helsinki Bizottság 2016 nyara óta dokumentálja a visszakényszerítések okozta jogsértéseket. A kezdetek óta számos alkalommal felhívtuk a kormány, a rendőrség, valamint az ombudsman figyelmét arra, hogy ezek a visszakényszerítések Magyarország nemzetközi kötelezettségeibe ütköznek. Számos esetben rendkívül súlyos bántalmazásokról számoltak be az áldozatok. A Magyar Helsinki Bizottság jelenleg is több ilyen ügyben képviseli az áldozatokat a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt. Az Európai Unió Bírósága döntését követően a kormány köteles az uniós jognak megfelelő módosítási javaslatokat benyújtani az Országgyűlésnek. Addig is, ameddig erre várunk, a hazai hatóságoknak tartózkodniuk kell a további visszakényszerítésektől” értékelte még decemberben az Európai Bíróság döntését Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

A Reuters rendőrségi adatokra hivatkozva beszámolt arról, hogy a bírósági ítélet kihirdetése óta a magyar hatóságok 2346 személyt „kísértek vissza” a határ szerbiai oldalára. A Reuters megkérdezett egy általa meg nem nevezett „kormányszóvivőt” is, aki elmondta, hogy az Európai Bíróság döntése már decemberben is „okafogyott” volt, mert a tranzitzónákat már korábban bezárták. A Reutersnek nyilatkozó kormányzati tisztviselő megerősítette azonban, hogy hazánk továbbra is fenntartja a szigorú határvédelmi intézkedéseket.

A civil szervezet visszakényszerítésekkel kapcsolatos állításait a kormányszóvivő nem kívánta kommentálni a hírügynökségnek, ugyanakkor kijelentette: „A kormány továbbra is megvédi Magyarország és Európa határait, és mindent megtesznek azért, hogy meggátolják a nemzetközi migránsútvonalak létrejöttét”.

A Helsinki Bizottság januér 8-iki jelentésére hivatkozik szerdai cikkében a francia Libération lap is a Frontex ellen indított OLAF vizsgálat kapcsán. Az Európai Csalás Elleni Hivatal ugyanis vizsgálatot indított az európai határőrök illegális gyakorlata ellen. Ennek során a Magyar Helsinki Bizottság hivatkozott dokumentuma rámutatott számos esetre, amikor a magyar határőrök problematikus körülmények közt küldték vissza a migránsokat, amire a Frontex nem reagált. A Frontex emberi jogi tanácsadó bizottsága már 2016-ban javasolta, hogy az ügynökség fejezze be tevékenységét Magyarországon, de az sosem hagyta abba az Orbán-kormánnyal való együttműködést – számol be a balliberális Libération.  

Az ügy kapcsán a lengyel baloldali Rzeczpospolita azt emeli ki, hogy a menekültek erőszakos visszaküldésének gyakorlatát Orbán Viktor kormányfő évek óta hivatalosan is beismeri. Kiemelték, hogy „míg Orbán nyíltan megszegi a nemzetközi jogszabályokat, az uniós intézmény ezt nem vallhatja be”.

(Reuters)

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A teljes "Haljanak ki a magyarok" gang - bal-lib ződek, rossz jobbik és a többi szemét - már csak hisztériában számottevő...
Meg kellene szólalniuk, elítélve a Helsinkis terrorcsapatot, akiket a G. Soros NGO-álcaként pénzel, hogy ""Haljanak ki a magyarok", lehetőleg máma még...

Ez a Helsinki Bizottság problémája. A vágyuk az lenne, hogy a hozzánk érkezők előtt az osztrákok majd lezárják a határt, és akkor ők tobzódnának az ide érkező hívatlan vendégek "jogainak" védelmében. Csúcsra járathatnák az ilyen, olyan "jogokat", lennének LMBTQ migránsok halmozott "jogokkal", Magyar Györgyék degeszre keresnék magukat. Az államot Gyöngyöspata mintájára több milliárdos kiadásra kényszerítenék, később követelnék az uniós állampolgári jogok megadását, az uniós szintű segélyekkel együtt. Ezzel pedig a hazai mélyszegénység is le kerülne a napirendről, hiszen akkor már másra kéne a pénz.

Nem illegálisan kellene nekik idejönni.
Ha a határátkelőhelyen akarnak idejönni menelültnek kell mpndani magukat. Azt meg semelyik országban nem lehet bemondásra!
Tehát jó lenne valamilyen papir.
De ezek már voltak egy biztonságos EU országban, Görögországban
Ha valóban menekültek, akkor ott kivárhatták volna, hogy melyik EU ország fogadja. Ez lenne a rend, ugye?
De ezek nem igazi menekültek, mert nem akarnak nálunl sem maradni, hnem Németország a cél.
Orbán Viktor 2015-ben mondta ez Németország problémája.
Ott segélyként többet kapnak mint nálunl a minimálbér. Ha valaki hazdasági menekült akkor minek is maradna itt?

Miért szerinted mit kellene csinálnia?

Kérd meg Brusszelt, hogy követeljen a növényektől szemelyezonossagot bizonyító iratokat. Brüsszel ezt valamiért nem akarja....
Viszont úgy tűnik, egy senki által meg nem választott politikai ngo beperel egy demokratikusan megválasztott kormányt, akkor biztos, hogy az ngo nyer és nyomást gyakorol a kormányra. Ez lesz a jövő..........

Növényektől helyett jövevényektől.
Bocs.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés