A bálterem és a fedélköz háborúja

2021. január 14.

Böszörményi Nagy Gergely
A 21. századi progresszió valláspótléka az apokalipszis, amiben az erőszak is egyre inkább megengedett taktikai eszköz. De mi van, ha az ellenfél maga is baloldali? Az Antifa és a multik belháborújához nem kérhetünk kávét, mert a jövő a tét.

2025 forró nyara. Egy a klímaváltozással összefüggő példátlan hőhullámban egyetlen hét alatt húszmillió indiai veszíti életét. Gyújtópont, amely különféle politikai események laza, mégis dominóhatást produkáló láncolatát indítja el világszerte. A párizsi klímaegyezmény betartatására létrehozott ENSZ-intézmény, a zürichi Jövőminisztérium néhány kritikus bürokratája önálló akciózásba kezd, illegális félkatonai mozgalmak kezdenek gyárakat robbantgatni, a légitársaságok gépeit szabotázzsal parancsolják a földre. Bioterrorizmussal lehetetlenítik el az ipari állattartók működését, és igen, megkezdődik a fejvadászat is, a klímaváltozásért leginkább felelősnek tartott nagykutyák jakobinus ihletésű likvidálása.

A baloldal új ideológiája az apokalipszis”

Kim Stanley Robinson a nyugati félteke legnépszerűbb ma élő sci-fi-szerzője, s vállaltan szocialista. Miután három monumentális regényt szentelt a Mars lakhatóvá tételéhez kapcsolódó lehetőségeknek, eddigi legpolitikusabb könyvében azt méricskéli, hogyan menthető meg a Föld bioszférája. E félezer oldalas regény stílusgyakorlatként is érdekfeszítő olvasmány, hiszen – John Dos Passos híres USA-trilógiáját megidézve – váltakoznak benne a cselekményleírások és az elbeszélők, a közvetlenül az olvasót megszólító manifesztumok, valamint a szemináriumszerű tudományos ismertetők. Hallottak például a Jevons-paradoxonról? Az 1865-ös elmélet szerint azok a fejlesztések, amelyek egy erőforrás kihasználásának hatékonyságát javítják, ahelyett hogy csökkentenék az erőforrás használatát, valójában növelik. Jobb üzemanyag-fogyasztás, több megtett kilométer. Gyorsabb komputerek, több képernyőidő… A The Ministry for the Future (jövőminisztérium) mégis leginkább azért izgalmas, mert feltárja a 21. századi baloldal legjelentősebb belső konfliktusát.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés