Katonai diktatúrát vizionáltak a Klubrádióban

2021. január 12. 20:03
„Hány olyan dolog történt 2010 óta, amit korábban nem tudtunk elképzelni?” – tette fel a kérdést Sükösd Miklós szociológus, aki egy választási vereség esetén azt sem zárja ki, hogy Orbán Viktor beveti a TEK-et, amit a miniszterelnök magánhadseregének minősítettek az ellenzéki rádióban.

Ha mégis megtörténne, hogy az ellenzék meggyőző többséggel nyer, vajon mire lenne képes Orbán Viktor?

Ezzel a kérdéssel foglalkozott kedd reggel a Klubrádió. A Dési János vezette műsor vendége Sükösd Miklós szociológus volt, aki bár Koppenhágában él, de „magyar hazafiként” érdekli a magyar belpolitika. „Magyarországon hibrid rezsim van, választásos önkényuralom, amely békés eszközökkel tartja fenn a demokrácia látszatát. Itt már nincs demokrácia, amint azt számos nemzetközi szervezet megállapította” – mondja a szociológus, aki

véleményét az EBESZ, a Freedom House, és nemzetközi megfigyelők jelentésére alapozza.

Ezután Trumppal hasonlították össze a magyar miniszterelnököt. Sükösd szerint a két politikus személyisége hasonló: hatalomtól elvakult elmék. „Trump néhány hét alatt próbálta meg azt, méghozzá erőszakkal, amit Orbán Viktor alattomosan, lépésről lépésre, békés eszközökkel tett meg: végrehajtott egy államcsínyt” – mondta. Szerinte Orbán és Trump élete végéig „hatalomban szeretne csücsülni”.

A szociológus úgy véli, hogy

Orbán a jogot használja fegyverként, ezért sincs szüksége erőszakra.

Ám rögtön ezután hozzáteszi: ne legyen kétsége senkinek, ha szükségét érzi, Orbán bevet erőszakos eszközöket. „Ha kis erőszakról lesz szó, akkor például a futballhuligánokat, ha nagy erőszakról lesz szó, akkor a TEK-et, amely nem annyira terrorelhárító, inkább a kormányfő magánhadserege” – rettegteti a rádióhallgatókat a Dániában élő médiakutató, aki Vörös Imre volt alkotmánybíróra hivatkozik, aki szerint a rendkívüli jogrend egy pillanat alatt katonai diktatúrává alakítható. Sükösd és Vörös szerint is

ennek a főpróbájára szolgálhat az, hogy kijárási korlátozás ellenőrzésére katonák járőröznek az utcákon.

Dési erre „megvédte az Orbán-rezsimet”, mondván hogy nem olyan könnyű katonai diktatúrát kialakítani egy relatíve kicsi országban, ahol a katonák „nem tudnak hova elbújni” a lakosság elől.

A felelős ellenzékieknek Sükösd Miklós szerint az erőszakos, fegyveres hatalommegőrzési kísérletekre is fel kell készülnie, stratégiákat kell kidolgoznia. „A következő voksolás nem egyszerű választás lesz, hanem egy rendszerváltás, ha sikerül. Hány olyan dolog történt 2010 óta, amit korábban nem tudtunk elképzelni? Hát az erőszakkal kísért hatalomváltásra is készülni kell” – erősítette meg a szociológus.

A szociológus szerint a legfontosabb a Fidesz leváltását akarók aktivizálása. A választások megnyeréséért minden nap tenni kell valamit, lehetőleg úgy, hogy változást akarók csatlakozzanak egy párthoz, egy szervezethez, ne csak baráti körben elégedetlenkedjenek. Fontos, hogy legyen majd elegendő aktivista, szavazatszámláló, mert akkor nem lehet elcsalni az eredményt. Szerinte a  kormánypárt rájátszik arra a félelemre, hogy ha veszít, akkor ribillió lesz az országban, ami sokakat visszatarthat a szavazástól. Sükösd Miklós szerint ezért is fontosak az előválasztások, mert aktivizálják az embereket, cselekvésre késztetik őket.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

Nyitókép: Sükösd Miklós A közszolgálatiság újragondolása című nyilvános vitán, 2014. január 31-én. Forrás: MTI Fotó, Kovács Attila

Összesen 168 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha valakit utálok, akkor gondoskodom arról, hogy a róla kialakított képemhez legyen hasonló / B. Brecht /.

Mit saccolsz, egy diktatúrában lehetne ilyen rémhírterjesztő, hangulatkeltő rádióműsort leadni? A demokratikus nyugaton van lehetősége a konzervatív ellenzéknek ilyen mértékű média nyilvánosságra. Például a németeknél az AfD-neK.

Ahogy közeledünk a 2022 évi választáshoz a Soros intendánsok egyre jobban aktivizálják magukat.
A Fidesznek ha győzni akar nagyon fel kell készülnie a kampány hajrájára , mert könnyen bekövetkezhet a 2002 választási vereség.
Ugyanakkor egy jó kampánnyal még akár az is elérhetővé válhat, hogy a hatökrös fogat be sem jut az országgyűlésbe.

Tévedsz ha azt hiszed, hogy elmebetegek. Nagyon is tudatosan, felkészülten tevékenykednek. Sükösd Miklós is ebbe a körbe tartozik és ugyanazt a választási ideológiát folytatja, amelyet az USA demokratái.
Ha a Fidesz kampányvezetése nem figyel fel erre, úgy fognak járni, mint az amerikai republikánusok.

Na ez a komcsi is előbújt. Nem tudtam hová lett, most kiderült, hogy Dániában kavarja a sz.rt. Szegény dánok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés