Lukasenka azonos mértékű választ adna a nyugati szankciókra

2021. január 12. 14:38
A belarusz elnök utasította kormányát, hogy büntetőintézkedésekkel reagáljanak.

A fehérorosz elnök utasította kormányát, hogy az ország elleni nyugati szankciókra arányos büntetőintézkedésekkel válaszoljon – számolt be kedden a BelTa állami hírügynökség.

Aljakszandr Lukasenka kormánytagokat fogadva azt hangoztatta, hogy a Nyugat néhány fehérorosz vállalatot – ahogy fogalmazott –„zsiványszankciókkal” sújtott, ezért megbízta Raman Halovcsenka kormányfőt, hogy szimmetrikus válaszintézkedéseket foganatosítson. Kifejtette: meg kell vizsgálni, mely országok vezettek be szankciókat, és hasonló szintű lépéssel kell reagálni rájuk.

Mint mondta, Fehéroroszországban több ezer külföldi cég működik, kicsi, közepes és nagy egyaránt, és a szankciókat bevezető országoknak meg kell érteniük, hogy rossz és megalázó döntéseket hoztak, amelyekre megfelelő választ kell adni. „Nem kell félni ettől, meg kell mutatnunk nekik a fogunk fehérjét” – mondta Lukasenka.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Lukasenkát hirdették ki hivatalosan győztesnek a szavazatok 80,1 százalékával. Számos európai ország, valamint az Egyesült Államok sem ismeri el a választások eredményét. A nyugatiak szankciókat és más jellegű korlátozásokat vezettek be Fehéroroszország ellen.

Az Európai Unió büntetőintézkedéseket léptetett életbe a fehérorosz elnöki hivatal vezetése és számos ipari cég ellen, az amerikai pénzügyminisztérium pedig negyven fehérorosz személy és négy hivatal ellen rendelt el korlátozásokat. Minszkben úgy vélik, hogy az ilyen büntetőintézkedések rövidlátásról tanúskodnak, kárt okoznak, és már szinte felérnek a beavatkozással az ország belügyeibe. 

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés