Január elsejétől megszűnt a kisebbségi nyelvű oktatás Ukrajnában

2021. január 5. 22:23
Több százezer olyan gyerek kényszerül ukránul tanulni, akik otthon különben magyarul, románul, lengyelül vagy bolgárul beszélnek.

A moldova.europalibera.org nevű portál nyomán emlékeztet a Transindex: január elsejétől csakis ukrán nyelven folyhat az anyanyelvi oktatás az ukrajnai iskolákban, annak ellenélre, hogy több százezer olyan gyereket is oktatnak, akik otthon románul, bolgárul, magyarul vagy lengyelül beszélnek.

Az erdélyi magyar oldal a romániai összefüggésekről megjegyzi: megszűnt a román nyelv regionális nyelvi státusza is azokban a térségekben, hogy éltek a törvény adta lehetőséggel a helyi hatóságok, és úgy döntöttek, hogy az ukrán mellett a román nyelvet is használják a közigazgatásban.

Előzmények

Egy 2012-es, Viktor Janukovics idején hozott törvény tette először lehetővé, hogy ahol egy kisebbség aránya meghaladja a 10%-ot, lehet hivatalos nyelvként használni a közigazgatásban az adott etnikum nyelvét.

Janukovics utódja, Petro Porosenko azonban 2019. májusában, közvetlenül a leváltása előtt aláírta azt a törvényt, melynek értelmében csakis az ukrán lehet hivatalos nyelv. 2017-ben pedig aláírta azt a tanügyi törvényt is, mely előírja, hogy Ukrajnában csakis ukrán nyelvű oktatás folyhat. 2020. végéig még ötödik osztályig folyhatott kisebbségi nyelvű oktatás, 2021. január 1-től viszont már első osztálytól kezdődően csakis ukránul folyhat az oktatás. Volodimir Zelenszkij mindeddig nem tett semmit elődje, Porosenko törvényei ellen, melyek – azon túl, hogy több százezer diáktól veszik el az anyanyelven való tanulás lehetőségét – több szomszédos országgal is feszültté tették Ukrajna viszonyát.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bekebelezni azért bekebelezhetnék. Megvolt az a jó szokásuk, hogy támogatták kisebbségeik kisebbségeit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés