Harmincmilliárd forintos hitelből vásárolna autóbuszokat a főváros

2021. január 4. 9:27
Karácsony Gergely mostani ciklusában szereznék be a közlekedési eszközöket a tervek szerint.

Harmincmilliárd forintos hitelkeretet nyitna a főváros új járművek beszerzésére – ismerteti hétfői számában a Világgazdaság. A gazdasági napilap cikke szerint ebből az összegből kizárólag buszokat vásárolnának, információik szerint 380 darabot. A fejlemények előzménye a BKK és a BKV között létrejött megállapodás, amely kijelöli a budapesti buszstratégia jövőbeni irányait: visszaállhat az a korábbi állapot, hogy a BKV monopolhelyzetben látja el a buszos tömegközlekedést, a külsős szolgáltatók háttérbe szorulnak. A Világgazdaság egy forrása szerint sem gyengül a BKV szerepe a buszüzemeltetési modellben, hanem erősödik, ám ez csak akkor lehetséges, ha lesznek új buszok. Erre azonban nincs pénz, hitelfelvételre van szükség.    

Az elképzelés megvalósulásához hátravan több engedélyezési lépcsőfok, és a fővárosi közgyűlésé mellett a kormányzat jóváhagyására is szükség van. A terv komolyságát jelzi, hogy a BKK-BKV-páros hat banktól is kért előzetes ajánlatokat a kölcsön folyósítására. A különböző kondíciójú konstrukciókat versenyeztetik, kiértékelik, ezt követően alakul ki a konkrét feltételrendszer, amelynek alapján a végleges ajánlatok beérkezhetnek a pénzintézetektől.    

Ha az eredeti forgatókönyvnek megfelelően halad a folyamat, március végére lehetővé válhat a szerződés megkötése a hitelfelvétel kapcsán. A lap forrásai úgy értékeltek, hogy a kölcsönből vásárolt buszok némiképp költségesebbek, mint ha a BKK megrendelné a szolgáltatást – ráadásul ebben az esetben a banki finanszírozás sem terhelné a fővárost –, ám ezzel elérhető a buszpark fiatalítása.    

A főváros részéről a BKK reagált a napilap érdeklődésére. Írásos válaszában a társaság kiemelte: a fővárosi közösségi közlekedés szolgáltatási minőségének meghatározó eleme, hogy milyen ütemben újítható meg Budapest járműparkja, ezen belül az autóbuszflotta. „A mindenkori városvezetés szándéka a járműpark folyamatos megújítása. A Fővárosi Önkormányzat vezetése is eltökélt abban, hogy az elfogadott buszstratégiával összhangban a flotta fiatalításával tegye versenyképesebbé Budapest tömegközlekedési szolgáltatását” – szögezték le a közlekedési központnál.

A konkrét részletekre nem tértek ki, de azt megerősítették, hogy a buszpark megújításával kapcsolatban zajlanak a vizsgálatok. Az is közölték, hogy a tervek szerint Karácsony Gergely főpolgármester mostani ciklusában, ha van rá lehetőség, a fővárosi  tulajdonú BKV új autóbuszokat kíván beszerezni. Azt azonban a BKK is jelezte, hogy mindehhez megfelelő forrásokra van szükség. „Ha a finanszírozási lehetőségek nem adottak, a másik lehetőség a szolgáltatásbeszerzés. A kapcsolódó vizsgálatok jelenleg is zajlanak, és várhatóan 2021 első felében zárulnak majd le” – közölte a BKK.

(Kép és szöveg: MTI)

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kell még 55 plusz tanácsadó és meg kell duplázni a Felügyelő Bizottságot és akkor potom 17,5 milliárd is elég lesz.

"Az 55 tanácsadóból egynek sincs esze?"
Van nekik, nagyon is van, mint a mellékelt ábra mutatja.

Inkább béreljen:-)))))

Hajrá Geri! Hajrá hitelfelvétel! Hajrá eladósodás! Hajrá korrupció! Hajrá kokain! Hajrá megszorítás! Hajrá gyermek etkeztetes árának emelése! Hajrá parkolás drágítás!.......stb

Az útfelújítások Karácsony vissza vette. Az új buszok majd zotykolodnek:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés