Újabb vádak és csúsztatások Karácsonytól járványügyben

2020. december 28. 14:53
Az európai országok halálozási statisztikáit összegző, Euromomo nevű honlap adatsorai cáfolják a védekezést támadó főpolgármester, illetve az ellenzék állításait, miszerint drasztikusan megnőtt volna hazánkban a halálozások száma az elmúlt évekhez képest.

„A kormány hallgat arról is, hogy sajnos valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt, mint az a koronavírus-statisztikában szerepel. A korábbi évekhez képest ugyanis jóval többen haltak meg ezekben a hónapokban – mi más oka lehetne ezeknek a plusz halálozásoknak, mint a járvány és a járvány miatt leterhelt egészségügy problémái?” – ment neki a kormánynak, illetve a koronavírus elleni védekezésnek újabb Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.

A főpolgármester az Eurostat adataira hivatkozva egy statisztikát is közölt, mondván, a budapesti halálozási adatok sokkal jobbak az átlagosnál. Legalábbis a második hullámban. Arra azonban a Párbeszéd társelnöke nem tér ki különösebben, hogy a tavaszi időszakban éppen a főváros „húzta fel” a számokat. Érdemes felidézni: a járvány első hullámának viszonylag alacsony halálozási statisztikáját nagy számban a fővárosi fenntartású idősotthonok lakói tették ki, csak a Pesti úti intézményben 55 idős ember halt meg, és összesen 313 lakónál, valamint 26 dolgozónál igazolták a koronavírus-fertőzést.

Ugyanaz a narratíva

Továbbá: ahogy az általa hivatkozott információk pontos forrását, úgy

a halottak elhallgatásának igen kemény vádját sem támasztja alá konkrétumokkal az éppen a miniszterelnök-jelöltséggel kacérkodó politikus.

A hivatalos népegészségügyi statisztika egyébként a csaknem kétmillió fős Budapesten eddig 1782, míg vidéken 7379 elhunytról tájékoztat, ami ugyancsak ellentmondani látszik Karácsony téziseinek.

Mindazonáltal a jelek szerint a baloldal ismét elkezdte építeni a „Magyarországon halnak meg a legtöbben” narratívát, melynek szószólója korábban éppen Karácsony párttársa, Szabó Tímea volt, aki parlamenti felszólalásaiban gyakran értekezett erről. Hentesnek is nevezte Kásler Miklós minisztert, mondván, a járványügyi védekezés miatt elrendelt kórházi ágyfelszámolások nyomán tízből kilenc hazaküldött beteg meghal. Ezt az információt ugyebár a később álmentősnek bizonyult, az MSZP-s Korózs Lajos hírhedt videójában is feltűnő Németh Athinától szerezte az ellenzéki politikus. Miután kiderült, hogy ez hazugság, a bocsánatkérés elmaradt, ahogy Korózst sem hívta vissza pártja a parlament népjóléti bizottságának éléről. Az ügyben ugyanakkor nyomozás indult.

Cáfol a statisztika

A hazai ellenzék által hangoztatott narratívát egyébként minimum árnyalják, de inkább cáfolják az Euromomo, vagyis az európai halálozási statisztika oldalán elérhető részletes adatsorok. Ezek alapján Magyarországon még most,

a valóban súlyosabb második hullám idején sincs kiugrás a halálozási adatokban,

szemben mondjuk Svájccal, Ausztriával, Franciaországgal vagy éppen Belgiummal. Ezekben az uniós tagállamokban tehát, alighanem a koronavírus miatt, az idén kimutathatóan jóval többen haltak meg, mint az elmúlt években. Karácsony egyenesen 44 százalékos növekedésről ír hazánkban az előző évek azonos, október-novemberi átlagához képest, noha az Eurostat honlapján elérhető tájékoztatásban is legfeljebb 15 százalékról számolnak be októberben.

Egyébként éppen Korózs Lajos osztott meg még novemberben egy adatsort, amellyel azt akarta bizonyítani, hogy Magyarországon már a koronavírus a legfőbb halálok. Csakhogy kiderült, a később eltávolított bejegyzésben az Eurostat 2016-os adatsorára hivatkozott. Karácsony mostani posztjában ilyet nem tett, igaz, konkrét forrást sem jelölt meg.

nyitókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 152 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szavazoik annyira hozzaszoktak a politikusaik minden napszakbani hazudozasaihoz, hogy egyenesen kerik az ujabb, meg nagyobb hazugsagokat. Vagy eppen ok talaljak ki. Az egesz narrativajuk omlana ossze a hazugsagok kotoanyag nelkul.
Szomoru, de ez a helyzet.
Hazugsaghegyeket hordtak mar ossze es hol van meg a vege.

Soros bacsi maga vezeti a nyilvantartast?

Az emberismeretem lehet, nem a régi.
Karácsonyt a bal-lib pár hallgatható embereként könyveltem el.
Nem tudható, ha más lenne a helyében, Budapest élén, hogyan szerepelne.
Annyi bizonyos, hogy ez az ember mára oda züllött, értékelhetetlen, már nem is féreg, nem is kígyó, ez a Karácsony egy folyton bűzlő ürülék...

Lenne kedves a miniszterelnöki hivatal cáfolni a Karigeri faszságait.
Ha nem tesszük, sokan elhiszik. Márpedig azért a karigerit cáfolni nem feltétlenül a Mandi kommentelők feladata, hanem a kormányé. Magyarország érdeke gyomlálni a bolsevik propagandát.

Karácsony számait csak akkor lehetne cáfolni, ha tudnánk miből kalkulált. Tényleg, mire alapozta állításait? Te tudod?

Egyébként az euromomo valóban cáfol. Egy méretesebb influenzajárvány nagyobb csúcsot generál (pl. 2017 NyugatEu)

Miért? Karácsony milyen statisztikát mutatott be?
Felháborító az ellenzék viselkedése.

1. Az ellenzék kapja be. De tényleg. Én komolyan nem értem, miért ver minket az Isten ezekkel...

2. Az is kapja be, aki ezt a szösszenetet írta. De tényleg. Hagyjon már békén az októberi számaival decemberben! Miért nem rögtön a tavaly nyári számokat nézzük?! Én már tényleg lefejelem a monitort...Sajnos novemberben már volt olyan hét, amikor 50%-kal haladta meg a halálozás az átlagot.
Tessék megnézni az EUROMOMO grafikonunkat, sajnos a z-score a 45. héttől stabilan 4 (lényeges többlet) fölött van. Ne tessék bagatelizálni a helyzetet!

3. Ugyanakkor az ellenzék kapjon már az agyához, tényleg! Tessék már megnézni a többi európai országot! Mi a korlátozásokkal, meg az egészségügyünkkel el tudtuk érni, hogy alig haladja meg a halálozás egy durvább fajta influenza szintjét. És ez szuper teljesítmény.
Szuper teljesítmény egy összeomlás szélén álló eü rendszertől.
Szuper teljesítmény tőlünk, állampolgároktól. Mert bár szörnyű szembesülni az értelmi színvonalukkal (én a szakközépben tanítva már azt hittem mindent láttam, de ma már az ismerőseim között is kb. úgy érzem magam, mint Ross a Jóbarátokban, amikor Pheobenek magyarázta hogy tényleg létezik az evolúció), azért dúlva-fúlva, berzenkedve, fogcsikorgatva, éjjel-nappal nyafogva, hisztizve, de basszus csak betartják a korlátozásokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés