Eltűnt több száz karanténban lévő brit turista Svájcban

2020. december 27. 17:03
A koronavírus új nagy-britanniai mutációja nyomán karanténban tartott több száz brit turista tűnt el vasárnapra a britek körében közkedvelt Verbier svájci síparadicsomból.

A koronavírus új nagy-britanniai mutációja nyomán karanténban tartott több száz brit turista tűnt el vasárnapra a britek körében közkedvelt Verbier svájci síparadicsomból. Néhányan azóta felbukkantak Franciaországban – közölte Jean-Marc Sandoz, Bagnes önkormányzatának szóvivője. A svájci hatóságok 420 brit vendéget azonosítottak karácsony előtt és rendeltek el számukra karantént. Ötvenen azonnal távoztak, az üdülőhelyen maradt 370-ből kevesebb mint egy tucatnyi tartózkodott ott vasárnap – magyarázta a szóvivő. „Megértjük bosszúságukat” – tette hozzá, és élesen bírálta a hirtelen és visszamenő hatállyal elrendelt karanténkötelezettséget a Nagy-Britanniából érkezőkre.

„Családokat, kicsiny gyerekekkel hirtelen bezártak 20 négyzetméterre. Kibírhatatlan volt” – hangoztatta. A Franciaországba távozott britek bezárt téli üdülőhelyeket találtak a járványügyi korlátozások miatt, és Svájchoz hasonlóan ott is karanténban kell maradniuk. Svájc december 20-án állította le a Nagy-Britanniából és a Dél-Afrikai Köztársaságból érkező légi járatokat, a koronavírus új, fertőzőképesebb mutációija miatt, amelyeket ebben a két országban azonosítottak.

December 21-én a svájci hatóságok elrendelték az egy hete az alpesi országban tartózkodó britek és dél-afrikaiak karanténkötelezettségét az érkezésüktől számított 10 napra. Karácsony táján mintegy 50 ezer vendég tartózkodik hetente Verbierben, mintegy egyötödük érkezik Nagy-Britanniából, ami most elrettentette a helyi vendégeket, tovább súlyosbítva a szállodák pénzügyi bajait. „Sok svájci lemondta a vakációt” – mondta Sandoz, hozzáfűzve, hogy a szállodák jelenleg csak 30-40 százalékos kihasználtsággal működnek.

(MTI)

Fotó: A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő síző a svájci Alpokban fekvő Verbier síszezonjának első napján, 2020. október 30-án. (MTI/ EPA/ Keystone)

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

remelem megtalaljak mindet es peldasan megbuntetik! par ev a sitten jo lecke lenne

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés