Mit hozott a Jézuska az ellenzéknek?

2020. december 21. 7:00

Constantinovits Milán
Mandiner
Ott mosolyog a dobozban minden karácsonyfadísz: a Fekete-Győr-formájú, a Jakab Péter-es meg a többi. És persze a legnagyobb kisgömböc, a Ferenc is, ki ne hagyjam.

Korán érkezett a karácsony az ellenzéki szavazókhoz; aranyvasárnapi meglepetésként deklarálták a Mindenen Átívelő, Nagy Kormányváltó Összefogás létrejöttét. A   g̶y̶u̶r̶c̶s̶á̶n̶y̶i̶ ̶b̶á̶j̶m̶o̶s̶o̶l̶l̶y̶a̶l̶  fényes angyalszárnyakon suhanó ajándék dobozán a „közös lista – közös jelölt” felirat olvasható. Illetve alatta apróbetűkkel, hogy „handle with care”.

Nos, bár

a világért sem szeretnék kellemetlen aritmia lenni az összellenzéki szívdobbanásban,

azért kíváncsiságomtól vezérelve óvatosan csak kibontanám ezt a színes karácsonyi csomagot. Határtalan érdeklődéssel várom ugyanis, hogy a zöld, a vörös, a lila és a Ferenc hogy fér meg egy dobozban. És láss csodát, a csomagolópapír lassú lehántása után, felemelve a fedelet: bizony megférnek egymással! Ott mosolyog benne minden karácsonyfadísz: egy Fekete-Győr András-formájú, egy Jakab Péter-es, egy LMP-s (ezt most hirtelen nem ismerem fel, mindig újat és újat gyártottak belőle), egy kunhalmis-vihogós meg a többi. És persze a legnagyobb kisgömböc, a Ferenc is, ki ne hagyjam.

Gondolhatunk bármit, az bizonyos, hogy meg kell becsülni ezt a kompozíciót, hiszen megannyi vér és verejték árán születhetett meg. Kutya nehéz dolog ugyanis ez a mindenen átívelés! Elveken, ideológiákon, szuverenitáson és méltóságon. A csillagok ilyen együttállásához sok alázat és összeszorított fog szükségeltetik. Hogy az ember vegyen egy nagy levegőt, és emelt fejjel tovább tudjon lépni a korábbi kijelentésein. A bohó, ifjonti vágyakon. A bátran felvállalt álmokon.

Ki úgy, ki úgy teszi meg ezt, a kognitív disszonancia legyőzésében legalább lehet valami egyéniség. A Momentum elnöke a „közös listával és tiszta jelöltekkel” narratívára fekszik rá. Ez teljességgel érthető, hiszen réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban, úgy 2018-ban még valahogy ekképp hangzott a direktíva, mikor egy döcögő villamoson arról kérdeztük a pártelnököt, mit üzen lapunk olvasóinak: „Szavazzanak egy olyan pártra, akik se nem bal-, se nem jobboldaliak, küldjük el ezt a bandát a fenébe a szocikkal együtt. A fiataloké a jövő!

A szebb  j̶ö̶v̶ő̶t̶ napokat megélt Jobbik vezetője, Jakab Péter viszont nem akar ködös magyarázatokat ácsolni. Egyszerűen átveszi a közös nyilatkozatot, ami máshol találja meg a feloldozást. Hogyasszongya: „A nemzet iránt érzett felelősség összeköt bennünket, ez a felelősség pedig erősebb mindennél. Az ellenzéki összefogás a mai nappal megszületett.” A felelősség mindennél erősebbsége azért eufemisztikus kissé. Valahogy úgy lehetne dekódolni, hogy: „ha kormányra akarunk kerülni, márpedig nagyon-nagyon akarunk, akkor

Kedves Választó, ne nézd a múltat, fogd be az orrod, tartsd el a kisujjad, és szavazz ránk! Lécci-lécci!

A Jobbik ponyvaregénybe illő kalandjairól persze már sokszor értekeztünk, most csak ezt a korábbi fogadozást hadd szúrjam ide minden kommentár nélkül:

Szóval az összefogás megszületett, az odsok a magasba szöknek, a lelki terhek hangosan koppannak a padlón. Most már csak az aprómunka van hátra, néhány különutasságban bízó, politikailag kevésbé képzett ellenzéki szavazó átnevelése, illetve a kórusból kiéneklők kíméletlen megfegyelmezése. Fekete-Győr már kiosztott egy-két kokit, a Kutyapártnak például megüzente, hogy „vagy nem indul el a választáson, vagy velünk működik együtt”. Nos, igen. Van, akivel szót lehet érteni, és

van, aki nem hajlik, hát törik. Nincs helye itt a bohóckodásnak, 2022 árnya már előrevetül ránk.

Kétségkívül minden pártelnök elégedetten tért vasárnap nyugovóra. Ferenc ennyire nem sietett. Ő kért egy kávét, betette kedvenc karácsonyi válogatását a lejátszóba, és hosszan nézte a falinaptárat. „Itt az idő” – gondolta, és rámosolygott mindig hűséges chatbotjára...

Összesen 167 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amennyiben a választási kampányra, az utolsó három hónapra - ebben a felállásban fordul rá az uszító-kabarékoalíció:
a Fidesz-KDNP kötelessége a kétharmados győzelem.

"VOLNER JÁNOS
A NEMZET ÉRDEKÉBEN VÍVOTT HARCBAN NINCS HELYE MEGALKUVÁSNAK
Ha a kormány az ország érdekében lép fel, akkor mindenkinek kutyakötelessége ebben támogatni. "

Ha nyernek, bizhatunk bennuk, hogy egyutt lovetnek ki szemeket, mert hazudozni eddig is mindahanyan hazudoztak, lopkodtak, trukkoztek!

Ha 21 végén a közvélemény-kutatók nem mutatnak ki az uszítókoalíció javára egyértelmű előnyt, +5%-ot a Fidesszel szemben, akkor megindul a pánikolás és a széthullás.
Miközben minden résztvevő egyénileg tör majd a legnagyobb számra, habzó pofákkal egymás ellen versenyezve, agyonszidják, fullra uszítják az országot Orbán és a Fidesz ellen...

Beáll a Fidesz mellé, végignyomja, aztán kialakul.

Kisnyilasok, ÁVH-sok, házmesterek. Ugyanaz a csoport.

Szájer már múlt.
Kaleta a ti emberetek, aki valahogy bennragadt a rendszervben.
Deutsch-csal semmi gond.

Nektek viszont meghozta Ferit, Klárikát, Jakabot, Fekete-Győrt, Szabó Timit, Hadházyit. Egyiket-másikat biztos szereti közületek mindenki, na de az összeset!

Kedves vacskamati!

Nem válaszoltál konkrétan arra a kérdésemre, hogy szerinted kinek kellene Orbán Viktor helyett miniszterelöknek lenni?

Majd rájöttem a hallgatásod okára, nem szeretnél egyetlen ellenzéki pártot sem lejáratni azzal, hogy bevallod, a szavazójuk vagy. Minden ellenzéki pártnál létezik egy intellektuális minimum, s neked ezt nem sikerült átugranod. De korrekt tőled, hogy nem hozol szégyenbe senkit sem, sem pártokat, sem politikusokat. Vigyázz magadra, ne felejtsd el bevenni az orvosságokat, most nem szabad orvoshoz kerülni.

Jogos a felvetésed, miért jött fel ennyire az ellenzék. Ők az erősek, szimpatikusak a választók tömegei előtt, vagy a Fidesz nem érez rá a társadalom aortájára. Ami tény, az ellenzék napi szinten ott van az emberek között, a médiájuk fényévekkel profibb a kormányzatinál - most őszintén, ki hallgatja már a Palávert, benne Jurák és a Kőrösi család kedélyes beszélgetéseit, Lentulait - , ki figyel oda kormányzati politikusok, képviselők lapos, unalmas szlogenjeire. A konzervatív szavazók csak a választások előtti kampányban tudják meg, hogy van országgyűlési képviselőjük is, jobb esetben, ha kapnak egy üdvözlőlapot.

Nem lehet két-három hónapos kampánnyal megverni az ellenzéket. Nem Te vagy egyedül aki erről beszél, de minden süket fülekre talál. javaslom, hogy ne telefonálj be a Paláverbe, mert Kőrösi Péter átharapja a torkodat, lehurrog mint defetistát.

Konkrétan, miért félsz megnevezni az adott pártot, ez a bárki egy süket mellébeszélés, de ne haragudj, keresek egy érdemi párbeszédre alkalmas partnert.

Én tovább mennék, 2022-re levinném az SZJA-kulcsot 15%-ról 9%-ra.
Aztán a kampány egyik fontos eleme lenne, hogy az Összellenzék fő erejének legutóbbi kormányzása alatt még 30+%-os volt az SZJA második sávja (az "alsó" is 18%), NUKU családi adókedvezménnyel.

TESSÉK VÁLASZTANI!

,,Mit hozott a Jézuska az ellenzéknek?,,

Mit hozott! Mit hozott!

Hatökrös fogatot.
Erről jut eszembe Szilágyi György Hófehérke és a hét elgyötört törpe paródiája.

Baj van a logikáddal.

,,Az ellenzék összefogási kényszerét a Fidesz átalakította választási rendszer okozza.,,

Az ellenzék összefogás kényszerét az összefogni akaró pártok hiteltelensége váltotta ki. A jelenlegi helyzetüket három párt át sem lépné a küszöbértéket.

Amennyiben a töredékszavatokkal kompenzálunk, akkor az az igazságos, hogy a vesztest és győztest is kompenzáljuk. Az ezzel kapcsolatos ellenérved indoklása pedig egy feje tetejére állított logika mentén van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés