Európai Bíróság: uniós jogot sért a magyar menekültügyi eljárás

2020. december 17. 10:32
Ítéletében az Európai Bíróság helyt adott az Európai Bizottság kifogásainak.

Magyarország nem teljesítette a nemzetközi védelem megadására irányuló eljárásokkal és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kiutasításával kapcsolatos uniós jogi kötelezettségeit – mondta ki csütörtökön nyilvánosságra hozott ítéletében az Európai Bíróság, írta meg az Index. Hozzátették: az ügyben az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen több uniós irányelvre hivatkozva. Bizottsági álláspont szerint ezeket Magyarország megsértette, mégpedig azzal, hogy

– menedékjog iránti kérelmet kizárólag tranzitzónában lehet benyújtani, amelybe a belépés lehetőségét kis számú személyre korlátozzák, így megtagadják a tényleges hozzáférést a menekültügyi eljáráshoz.    

– a menedékkérelmekről minden esetben a tranzitzónákban döntenek, nem tartva be az eljárási irányelv rendelkezését, hogy ha négy héten belül nem születik döntés, akkor a menedékkérőnek engedélyezni kell a belépést.    

– az, hogy a menedékkérelmet benyújtóknak a tranzitzónában kell tartózkodniuk a kérelmük elbírálása alatt, azt jelenti, hogy Magyarországon minden menedékkérőt szisztematikusan őrizetbe vesznek, ami nincs összhangban a befogadási feltételekről szóló irányelvvel;    

– Magyarország a területén jogellenesen tartózkodó nem uniós polgárokat a visszatérítési irányelvben előírt eljárás és garanciák tiszteletben tartása nélkül utasítja ki;    

– Magyarország az eljárási irányelv vonatkozó rendelkezéseit figyelmen kívül hagyva nem biztosítja, hogy az elutasító menekültügyi határozatokkal szemben benyújtott jogorvoslat főszabály szerint halasztó hatályú legyen.

Az Index hangsúlyozta: a bíróság elutasította Magyarország érvét, amely szerint a migrációs válság igazolta az eljárási és a befogadási irányelv bizonyos szabályaitól való eltérést a közrend fenntartása és a belső biztonság megőrzése indokolja.

A portál azt írja, hogy Magyarországon 2016 márciusától kezdve folyamatosan érvényben van a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet. Ezalatt ha egy harmadik országbeli (se nem magyar, se nem uniós) állampolgár nem tudja igazolni, hogy jogszerűen tartózkodik az országban (például mert nincs érvényes útlevele, van útlevele, de nincs vízuma, volt vízuma, de az lejárt), akkor beültetik egy rendőrautóba és a röszkei határkerítésbe bizonyos távolságonként beépített kapuk egyikén áttolják a szerb oldalra – írta az Index.

(Index)

(Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Összesen 191 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a jogsertes (illegalis hataratlepes) nem keletkeztethet jogot semmire

Szóval a menedékkérők szabadlábon továbbmehetnek. Remélhetjük nagyon gyorsan.

"Ezalatt ha egy harmadik országbeli (se nem magyar, se nem uniós) állampolgár nem tudja igazolni, hogy jogszerűen tartózkodik az országban (például mert nincs érvényes útlevele, van útlevele, de nincs vízuma, volt vízuma, de az lejárt), akkor beültetik egy rendőrautóba és a röszkei határkerítésbe bizonyos távolságonként beépített kapuk egyikén áttolják a szerb oldalra - írta az Index."

Na és ezzel mi a gond? Sírnunk kéne azokért, akik illegálisan vannak itt?

Eleve érthetetlen, hogy a Mercedes vagy a BMW miért nem oda telepít gyárat, ahol van bőven migri-munkaerő?

Már nincsenek tranzitzónák: ez az állásfoglalás messze le van maradva a valóságtól. Ráadásul, a magyar praxis egyszerre humánus és jogosan önvédelmi. AZ EU migráció-párti országai pedig egyre elviselhetetlenebb állapotokat élnek meg.

Aki jogszerűtlenül tartózkodik az országban az nem 'kisebbségi' koma, hanem határsértő. Azt, hogy szerinted gyűlöllek téged máshová írd meg, majd ott válaszolok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában