2020 – akár egy nagy háború

2020. december 17.

Boris Kálnoky
A világjárvány 2020-ban számos változást gyorsított meg: Kína felemelkedését, az EU további integrációját, Törökország megerősödését – és egy olyan Amerikát, amelyben a republikánusoknak talán már nincs jövőjük.

társadalom – egy szempillantás alatt változik meg. A nagy háborúknak van ilyen turbóhatásuk. A koronavírus-járvány ezekhez hasonlóan képes a világot megváltoztatni. A 2020-as eddig a gyorsulás éve volt.

A járvány felerősíti azokat a változásokat, amelyek a járvány előtt kezdődtek, és most sokkal sebesebben bontakoznak ki. Ilyen Kína globális hatalommá emelkedése, az EU-tagállamok mélyülő integrációja, az életünk és a munkánk villámgyors digitalizációja. A home office, a decentralizált munkavégzés, a készpénzmentes fizetés, az online bevásárlás, az Amazonhoz, a Facebookhoz és a Google­-hoz hasonló tech­óriások túlhatalma – ezek mind hosszabb ideje érlelődő folyamatok, de 2020 volt az az év, amelyben az átalakulási folyamatok új, döntő lendületet vettek.

Az első hónapokban úgy tűnt, hogy a járvány Kínát érinti a legerősebben – ahonnan elindult. A diktatúra eszköztárával azonban sikerült megzabolázni a vírust, kísérleti oltóanyagot fejleszteni, és több millió kínait beoltani vele. Amíg a fejlett világ a második, sokkal masszívabb hullám hatásaitól szenved, a nyugati nemzet­gazdaságok újabb károkat könyvelnek el, és mindenhol nő az államadósság, Kínát a második hullám egyáltalán nem érinti. A gazdasága ismét felpöröghet, és így még gyorsabban kiépítheti egyre dominánsabb pozícióját a világpiacon.

A járvány felerősíti azokat a változásokat, amelyek korábban kezdődtek”

Amíg Kínában újra pénz áll a házhoz, Európa és az Egyesült Államok eladósodik, hogy a válság politikai és gazdasági következményeit enyhítse. Egy júliusi EU-csúcson a kormányfők először közös hitelfelvételre szánták el magukat, hogy a 750 milliárd eurós újjáépítési alapot (NGF) finanszírozzák. A politikusok ezt egyszeri intézkedésként adták el. De az Európai Parlament elnöke, David Sassoli és az Európai Központi Bank első embere, Christine Lagarde már most azt szeretné, hogy ebből állandó eszköz legyen. Ez valószínűleg az uniós költségvetés állandó kibővítését is jelentené. Az EU így végül hitelunióvá válna: a gazdagabb országok hosszú távra adnak kölcsön a szegényebbeknek. A covid-19 immáron mellékes: mire az első NGF-pénzek valamikor jövőre folydogálni kezdenek, a járvány már le is csenghet.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés