Újabb vétók az EU-ban: Hollandia és Bulgária sem akar bővítést

2020. december 12. 15:40
Az áldozatok Észak-Macedónia és Albánia.

A lengyel–magyar kettős blokkolás keltette izgalmak kiszorították a héten az európai küzdőtér reflektorfényéből azt a két vétót, amit Bulgária és Hollandia jelentett be, és amellyel újabb fájdalmas csapás érte az EU bővítéspolitikáját – írta meg az Index. Hozzátették: az uniós külügyminiszterek e heti találkozóján végérvényessé vált Szófia fenyegetése, hogy megakadályozza Észak-Macedóniával az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését, ha a tagjelölt ország továbbra is megtagadja nyelvének és identitásának bolgár gyökereit, vagyis, ha ezt a követelést az EU nem hajlandó integrálni tárgyalási pozíciójába – írták.

Az Index közölte: Szkopje nem volt erre hajlandó. Közben Hollandia is bejelentette Albánia csatlakozási tárgyalásainak blokkolását. Álláspontja szerint Tirana bizonyos feltételeknek még nem tett eleget az igazságszolgáltatásban és a törvényhozásban.

Változik a hangulat

Az Index szerint ezekből is látszik: sokat változott a bővítési hangulat Brüsszelben és a tagállami fővárosok többségében az elmúlt 10–15 évben, messze járunk már attól a majdnem euforikus hangulattól, ami a balkáni háborúk lezárását követő éveket jellemezte az ezredforduló után. Az EU 2003-as thesszaloniki nyilatkozatában megígérték az euroatlanti integráció perspektíváját a délkelet-európai országoknak, ami utána egy bő évtizeden át az EU politikai sorvezetője volt, ám a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság 2014-ben látványosan behúzta a kéziféket – írta meg az Index.

(Index)

Fotó: MTI/AP, Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja a Nászer Burita marokkói külügyminiszterrel folytatott rabati tárgyalásait követő sajtóértekezleten 2020. december 1-jén.

Összesen 153 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A vétó alkalmazása az EU tagállamai identitás hiányának jele. Újabb tagok esetében ez csak fokozódhat, ha az új tagállamoknak határozott érdekérvényesítési politikájuk van.

Na azért a katolikus és protestáns országok ellentéte sem a régmúlt visszfénye.

Na ja!

Behúzták a kéziféket, mert tartanak attól, hogy az ellentábor többségbe kerül.
Ezek akarnak Európai Egyesült Államokat?

Szerintem Hollandia nem való az EU-ba.

Nevetséges az EU eljárása
Ez milyen mechanizmus?

2017. december 7.
,,Az Európai Bizottság a mai napon döntött arról, hogy az Európai Unió Bírósága előtt eljárást indít Bulgária, Luxemburg, Románia és Spanyolország ellen amiatt, hogy a 2016. április 10-i határidőig nem jelentették be a szerzői és szomszédos jogokra vonatkozó közös jogkezelésre és a zeneművek online felhasználásának több területre kiterjedő hatályú engedélyezésére vonatkozó uniós szabályok (a kollektív jogkezelésről szóló 2014/26/EU irányelv) nemzeti jogba történő teljes átültetését. A Bizottság az említett négy tagállamra pénzbüntetés kiszabását kéri a Bíróságtól (Bulgária - napi 19 121,60 EUR, Luxemburg - napi 12 920,00EUR, Románia - napi 42 377,60 EUR és Spanyolország - napi 123 928,64 EUR). A fenti országok elleni kötelezettségszegési eljárások 2016 májusában indultak. Azonban az érintett tagállamok mind a mai napig nem tájékoztatták a Bizottságot az irányelv nemzeti jogba történő átültetéséhez szükséges intézkedések meghozataláról.,,
https://ec.europa.eu/commissio..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés