Magyar himnusz éneklése miatt indult büntetőeljárás kárpátaljai képviselők ellen

2020. december 12. 20:50
A vád hazaárulás.

Hazaárulás címén és még további vádpontokban indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a kárpátaljai Szürte település helyi képviselői ellen, amiért az ünnepélyes beiktatási ülésen elénekelték a magyar himnuszt – hozta nyilvánosságra az Ukrajinszki Novini hírportál szombaton az SZBU hivatalos válaszát az általuk a hatóságnak írásban elküldött kérdésre.

Ukrajna területi integritásának megsértése is a vádak között

A SZBU közölte, hogy a hazaárulás mellett még Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén is eljárást indítottak a képviselők ellen. További részleteket nem közöltek, hivatkozva arra, hogy a vizsgálat folyamatban van. Így azt sem hozták nyilvánosságra, kihallgatták-e az érintett képviselőket – írta a hírportál. 

December 1-jén hozta az SZBU nyilvánosságra, hogy vizsgálatot indított annak kiderítésére, jogszabályba ütköző volt-e az, amikor a kárpátaljai Szürte településen a helyi képviselők beiktatásukkor elénekelték a magyar himnuszt. Az eset még november 21-én történt, de a himnuszéneklésről titokban készített videófelvétel csak jóval később került napvilágra. Az SZBU akkori közlése szerint a helyi közösségi vezető kezdeményezésére énekelte el az október végi helyhatósági választásokon újonnan megválasztott tanácstagok egy része a magyar himnuszt. „A biztonsági szolgálat dokumentumokat kapott az eseményről, és most gondosan ellenőrzi őket. Az ellenőrzés eredményei alapján megteszik a megfelelő válaszintézkedéseket” – közölte december 1-jén az SZBU.    

Még aznap a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakciójának két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko közölte, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.

(MTI)

Fotó: Az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalapításának 78. évfordulóján tartott kijevi tüntetés 2020. október 14-én. A nacionalista és veteránszervezetek felhívására több ezren követelték, hogy fogadjanak el törvényt a „kollaboráció” büntethetőségéről, azaz vezessék be a büntetőtörvénykönyvbe a „kollaboráns” fogalmát az ukrán államiság védelmében. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt hiszem, hogy első lépésként a Vitalij Bezhint és az Olekszandr Kornyijenko ki kell tiltani Magyarország területéről, valamint kivágni két-három kémkedő diplomatát. Egy-két nem diplomata kémet pedig sürgősen a börtönbe küldeni.
Nem irigyelem Szijjártót ebben az ügyben, de sajnos nem igen hagynak ezek a szarháziak választást nekünk. A kárpátaljai magyarok miatt sem, meg nem szeretném, ha a többi utódállamban lévő állatok vérszemet kapnának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés