Orbán Viktor: Visszautasítottuk a zsarolást

2020. december 11. 7:25
A magyar kormányfő szavai szerint a vita nem csak a jogállamisági mechanizmus körül folyt, tétje az Európai Unió jövője volt.

Megküzdöttünk a jogainkért, visszautasítottuk a zsarolást és mindazt, ami nem elfogadható nemzeteink számára, a vita ugyanis nem csak a jogállamisági mechanizmus körül folyt, tétje az Európai Unió jövője volt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön. A Lengyelország brüsszeli uniós képviseletén Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt követően nyilatkozott, hogy az Európai Tanács csúcsértekezletén megállapodás született az unió hosszútávú költségvetéséről és a hozzá kapcsolódó helyreállítási csomagról.

A kormányfő nyilatkozatában hangsúlyozta, az elért eredményeknek nagyobb horizontja van, mégpedig az Európai Unió egységének megvédése. A megállapodás jó eredményt jelent Európa jövője szempontjából, ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy

az Európai Unió csak nemzetek közösségként tud működni

– emelte ki Orbán Viktor. Szavai szerint a vita nem csak a jogállamisági mechanizmus körül folyt, tétje az Európai Unió jövője volt. A megállapodás egyértelművé tette azt is, hogy az Európai Unió a nemzetek és az államok közösségét és szövetségét jelenti. „Elvégeztük a feladatunkat legjobb tudásunk szerint, most a nemzeti parlamentek feladata, hogy megvitassák és elfogadják azt, amit elértünk” – fogalmazott.

Aláhúzta, a megállapodás az európai szerződések védelmét jelenti, a mechanizmust nem lehet politika célokra használni. Kiemelte annak jelentőségét is, hogy a csütörtökön elért megállapodást csak a tagállami vezetők egyhangúsága mellett lehet megváltoztatni. Elmondta, azt is, hogy a vétó nem a politikai törekvések kifejezésének eszköze, hanem

az európai szerződésekben rögzített törvényes és jogos eszköz.

Orbán Viktor azt is közölte, Magyarország élni fog azzal a jogával, hogy a jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet az Európai Unió Bírósága elé viszi annak megállapítására, hogy összefér-e az uniós joggal. „Szeretem az országomat, szeretem a népét, s ha bármilyen eredményt érünk el, az csak annak köszönhető, hogy motiváltak vagyunk és céltudatosak” – fogalmazott. A magyar egy nagyszerű nép, amely megérdemli, hogy tisztességesen bánjanak vele – tette hozzá Orbán Viktor.

Mateusz Morawiecki az elért eredményről azt mondta, az a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) közös munkáját dicséri, és a lojalitás egyértelmű jelzését küldi a visegrádiak mellett minden európai partner számára. Kiemelte, a megállapodás erősebb jogi garanciákat biztosít a jogállamisági mechanizmust illetően, mint a javaslat két héttel ezelőtti változata a nehéz és feszültséggel terhelt tárgyalásokat megelőzően. A lengyel miniszterelnök megerősítette, Lengyelország követi Magyarországot a tekintetben, hogy az uniós bíróság véleményét kéri a mechanizmus európai szerződéssekkel való összeférhetőségét illetően. Közölte, hogy még nem döntötték el, hogy a keresetett külön, vagy együtt nyújtja-e be a két ország.

„Jogunk van ehhez, így fogunk tenni” 

– tette hozzá Morawiecki.

A csütörtökön kezdődött, kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozón megállapodás született az Európai Unió következő többéves költségvetésről, a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról, valamint az uniós kifizetésekhez kötött jogállamisági mechanizmusról. Információk szerint a huszonhét tagország vezetői által elfogadott megállapodás a rendelethez olyan záradékot csatol, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni.

(MTI, Facebook)

(Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Összesen 171 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ideje volt a saját piszkukba verni a pökhendi nyugati és északi államok orrát.
Miniszterelnök Úr, jött, látott, és győzött. Gratulálunk!

Elfogadva, amit írsz, lassan itt az idő, amikor Viktornak át kell gondolnia:
Mi lesz az országgal, a kárpát-medencei és a világ magyarságával, ha Ő, OV kidől a sorból.
Ez legalább akkora feladat, mint a 2010-es államcsőd elhárítása és a 10 éves építés.
Ezért, itt van az idő, megírnia a 2010-es évek történetét, a miniszterelnök szemszögéből, köntörfalazás nélkül, az esetleges hibát is megemlítve.
Magyarország akkor lesz optimálisan teherbíró, ha az emberek megismerik a dolgokat a maguk valóságában.
Az embereknek tudniuk kell az igazságot, tisztában kell lenniük: mi forog kockán.
Kiken, milyen erőkön kell a magyarságnak erőt venni, hogy fennmaradjon.
És legelsősorban azt kell tükröznie:
Magyarországnak, a magyar népnek, ha úgy tetszik, valaki nem értené; a magyar fajnak: KÖTELEZŐ A TOVÁBBÉLÉS!
Várjuk Orbán Viktor és Magyarország 2010-2020 között történelmét!
Lehetőleg a 2020-as választások előtt.
Jó munkát, tisztességet és Isten áldását mindannyiunknak!
Aki tudja, adja át...

Robert Ficó támadásba lendült

Robert Fico: A szlovák kormány árulása ellenére Magyarország és Lengyelország sikerrel járt
Ahelyett, hogy Szlovákia a legjobb négyes (V4) mellett állt volna ki, mert a cseh köztársasági elnök is egyértelműen kiállt Lengyelország és Magyarország mellett, ezt a három országot figyelmen kívül hagyta. Úgy gondolták, hogy inkább majd ,,megsimogatják a buksijukat,, a hollandokkal, németekkel és a franciákkal, mert nekik ez a jobb. Ebben a pillanatban sokkal fontosabb az együttműködés a V4-en belül. Nagyon sajnálom, de szerintem Lengyelországtól és Magyarországtól elnézést kell kérnie a jelentős együttműködés elárulásáért azoknak, akik ezt elkövették. Igor Matovic miniszterelnöknek, Ivan Korcok külügyminiszternek és társaiknak.
https://metropol.hu/aktualis/r..

Nem csupán a működésről, működtetésről van szó.
Az, hogy magyar szuverenitás, az egy filozófia, a magyar nép történelmének filozófiája.
Ha a magyarok nem értik meg, hogy a világon nincs még egy nép, amelyet egy időben három, négy, vagy akár ennél is több ellenséges nép veszi körül, ilyenekkel határos, akkor vesztésre van ítélve.
Ahhoz, hogy ellenállj, legelőször az ellenfél, ellenség beazonosítására van szükség.
A magyar bal-lib szerint: nekünk mindenki barátunk, és mindenki jót akar, csak oda kell utazni, felvenni a kölcsönt és mindenki boldog...
No, ez a gondolkodásmód egyenes út a pokolba és a megsemmisülésbe...
Erre mondták, mondtuk egykor: ez egy következmények nélküli ország.
Amelyet a Gyurcsány, Medgyessy, Bajnai nyolc év a kihalás legszélére sodort.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés