A lehető legrosszabb alkut kötötte Merkel a magyarokkal és lengyelekkel

2020. december 11. 10:15

Soros György
Project Syndicate
Ez az ára, hogy Merkel engedett a lengyel és magyar zsarolásnak.

„Egzisztenciális fenyegetéssel áll szemben az Európai Unió, ám vezetői mégis egy olyan kompromisszummal válaszolnak, amely azt sugallja, hogy a fenyegetést egyszerűen csak egy kívánsággal el lehet tüntetni. Orbán Viktor miniszterelnök kleptokrata rezsimje és az illiberális Jog és Igazságosság (PiS) kormánya pimaszul szembemegy azokkal az értékekkel, melyekre az Európai Uniót alapozták. Ha úgy kezeljük őket, mintha legitim politikai álláspontjuk lenne, melyre figyelmet érdemel és amellyel kompromisszumra kell jutni, akkor az csak tovább növeli az EU-ra leselkedő veszélyeket.

Megértem, hogy Angela Merkel német kancellár az utóbbi időben óriási nyomás alatt dolgozott. Tizenöt éve ő Németország kancellárja, 2021 szeptemberében visszavonul. Mivel Emmanuel Macron a francia szekularizmus és közbiztonság kérdéseivel van elfoglalva, ezért Merkel kvázi az egyedüli döntéshozó maradt az EU-ban.

Azt is megértem, hogy a német kancellár nem akarja, hogy Magyarország képében egy újabb állam hagyja el az uniót. Állítólag Orbán az elmúlt napokban ezt készítette elő. Az uniós költségvetés jogállamisághoz kötése ugyanis napvilágra hozta volna az Orbán-rezsim korrupciójának valódi mértékét, ezt pedig ő nem hagyhatta. Orbán a hatalomban eltöltött évtizede alatt rengeteg uniós pénzt ellopott, azt a pénzt, ami a magyar embereket illette volna meg. Nem engedheti hát, hogy bármi korlátozza személyes és politikai korrupcióját, mert ezek a lopások biztosítják rendszere működését, és cimborái támogatását.

Orbán részéről botor húzás volt az uniós költségvetést megvétózni, de ezt a blöfföt le kellett volna leplezni. Merkel sajnos leborult a magyar és lengyel zsarolás előtt. Úgy tűnik, Merkel kompromisszumot kötött Orbánnal és Lengyelország de facto vezetőjével, Jarosław Kaczyński-vel. Ez az egyezség Németország és az unió két renitens tagállama között a létező legrosszabb. A nagyrészt már kiszivárgott dokumentumban három alapvető hiba található.

Először is: a nyilatkozat jelentősen eltér az uniós intézmények által november 5-én elfogadott dokumentumtól, így hát a jogállamisági kritérium jelentősen gyengült. Sem az Európai Bizottság, sem az Európai Parlament, sem a szabályozásért küzdő, Európa Tanácsban helyet foglaló nemzeti kormányok nem engedhetik, hogy így lökdössék őket.

Másodszor: a dokumentumban két évre felfüggesztik a jogállamisági kritériumok életbe léptetését. Ez Orbánnak remek hír, mert így minden konkrét cselekvés elmarad a következő, 2022-ben esedékes magyarországi országgyűlési választásokig. Ez rengeteg időt adhat a Fidesznek, hogy törvényeket és alkotmányt módosítson. Így jogilag újradefiniálhatják a »közpénz« fogalmát, mely aztán a cimborák által tulajdonolt »alapítványokba« ömölhet. A legfőbb áldozatai Merkel és Orbán egyezségének a magyarok.

Harmadszor: a nyilatkozat ékes példája annak, hogy az Európa Tanács túllép a hatáskörén, és gúzsba köti az Európai Bizottságot, mikor annak lenne lehetősége arra, hogy az uniós törvénykezés szerint járjon el. Ez veszélyes precedens, mert kurtítja a Bizottság jogi függetlenségét, és megsérti az Európai Unióról szóló szerződést, legalább is szellemi értelemben.

Az egyezség otromba, és fittyet hány az Európai Parlament követeléseire. Ugyanakkor sürgős szükség van a 750 milliárd eurós COVID-19 helyreállítási alapra, így az EP valószínűsíthetően belemegy az alkuba. Én csak annyit tehetek, hogy kifejezem morális felháborodásomat, amelyet minden olyan ember érez, akik hisznek az EU-ban, és az unióban az európai és univerzális értékek védelmezőjét látják. Egyúttal szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kompromisszum könnyedén megsemmisítheti az emberek uniós intézményekbe vetett bizalmát. Ez a bizalom már így is nehezen lett elnyerve, mikor létrehozták a helyreállítási alapot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 406 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vedd meg akkor az Europai Tanacsot is, te ven politikai filantrop es egyutt epitsetek a vilag Liberalista Kommunizmusat!
Prnzed van ra, eleget osszeharacsoltal, nem?

"Én csak annyit tehetek, hogy kifejezem morális felháborodásomat,"

Ilyen is van neked? Erkölcsöd, te vén zsivány! :)))

Köszönjük, hogy olyan szépeket írtál Orbán Viktorról, akit se lenyelni, se kiköpni nem tudsz.

A Vezér időt (két évet) nyert, nem csatát. Elég nagy különbség.

Megmondta, a tettei következményei nem érdeklik.... és van képe moralizálni.

"Ha úgy kezeljük őket, mintha legitim politikai álláspontjuk lenne, melyre figyelmet érdemel és amellyel kompromisszumra kell jutni, akkor az csak tovább növeli az EU-ra leselkedő veszélyeket."

Te kivel és mit is kezelsz ? (Valaki nem figyelt.....:) )

Szerintem rossz döntést hozott, hogy megszólalt, mert kijátszotta a lapjait. Bölcsebb lett volna, ha hallgat. Nekünk viszont jó, hogy visszaigazolja a mi igazunkat:-)))

Tombol a vén szaros, végre hoppon maradt.

Most kevés volt a rabolt pénz és a hálózata.

Csak Soros György olvasatában van szó magyar -lengyel zsarolásról. A tény azonban az, hogy Soros György akar zsarolni az általa létrehozott és általa támogatott szervezetein keresztül.

Nem jöttek be a számításai, pedig már olyan jól eltervezte. :)

1. Sorosnak semmi köze a megállapodáshoz 2. Írása hemzseg a hazugságoktól 3. Ne akarjon a magyar emberek döntésének helyébe lépni. 4. Öröm, ha Soros szomorú, mert ez is jelzi, hogy győzött a józan realizmus, s a vén Álarcos Rabló hoppon maradt, nincs zsákmány.

Gyuri bá és az amit mond, pont nem érdekel.

G. Soros édesanyjáé minden tiszteletem, már csak, mert gyermekeket szült.
Mégis azt kell mondani: ő kötötte a legrosszabb üzletet a Sátánnal, amikor ezt a fattyút a világra hozta.
Bár nem így akarta és teljesen vétlen ebben.

Nem nagyon igyekszik az ellenzéki média az olvasóik tudomására hozni ezt a Soros megszólalást:-))) ezzel azt bizonyítják, hogy már nekik is kínos:-)))
Egyetértünk, OV ki tudja csalogatni a napra őket:-))) és nem veszik észre:-)))

A lehető legjobb alkut kötötte Merkel a magyarokkal és lengyelekkel.

Egyébként mégis mire számított? Talán azt, hogy a fukarok majd megakaszthatják az egészet? Az EU majd megnyeri a választást az itteni ellenzéknek. Hát azt aztán marhára demokratikus, meg jogállami lett volna.

Jól van, menj szépen a többi közé. X

Kínával, de még Oroszországgal sem tudnak mit kezdeni, megpróbálhat Közép Kelet Európában basáskodni.

Pardon. Kelet Közép Európa.

"Csalás miatt"???????????
Hát nem bízol Pártodban, hogy le tudnak vezényelni egy választást, az általuk "megdolgozott" választási jogszabályok ellenére????????
Ejnye-bejnye!!!!!!!!!

Izé, a világért nem akarlak összezavarni, de mi az a "undorosik"???????????
Ha gondod van a magyar nyelvvel, előbb gyakorolj, és csak utána írj másoknak!!!

Nem értem, Soros miért idegeskedik, hiszen a magyar ellenzék szerint OV megbukott, vesztett, kapufát lőtt.
Zavar van az ellenzék bilijében:-)

Felháborító, hazug, hátsószándékos eszmefuttatás. És még nemlétező Soros-veszélyről beszélnek. Méghogy Orbán készíti elő a kilépést, amikor ez a kinyilatkoztatás világosanbizonyítja, hogy ők készítették elő a jobboldali kormányok által vezetett országok kiszorítását az EU-ból. Merkel úgy látszik egyelőre józan tudott maradni, de ennek a játszmának még messze nincs vége, sőt ...

Szerintem inkább a topiktársnak kéne segítened.
Meg azt is elmondhatnád neki, hogy előbb ellenőrizze amit írt és csak után nyomjon az elküldés gombra.
(Persze ehhez bizonyos iq is kéne.)

Vagy felreismer minket, vagy a hazai ellenzék nagyon megvetette.
Ugyanis szerinte a vétó bejelentése csak blöff volt. Mi tudjuk, hogy nem blöff volt.
A másik, hogy Soros szerint OV az eu-bol való kilépést készíti elő. Ez nettó hazugság és a magyar ellenzéktől származik.
Soros jobban teszi, ha nem hisz az ellenzéknek, mert simán megvezetik.
Mi már tudjuk, hogy ezek ugyanazok és állandóan hazudnak.

Ja, es mi az a ven spekulansnak, megvenni az osszes kormanyt, nem?
Maskor korabban felkel majd!

Nem ember.
Stn. A Sátán.

Ehhez csak ennyit:

"...Sokkal többet áldozott viszont fel azért a magyar kormány, hogy ezt az apró engedményt elérje. Ahhoz, hogy lássuk, mennyire elszigetelődött Orbán Viktor és a magyar kormány Európában, érdemes csak a visegrádi érdekcsoportot megnézni. A kormány komoly energiákat fektetett abba, hogy a visegrádi négyek blokkját felépítse és komoly régiós politikai erővé tegye. Ehhez képest hol volt Szlovákia és Csehország a vétóról szóló harc közben? Nem Magyarország mellett, hanem az ellenkező oldalon. A visegrádi négyek blokkja szétesett, csak Lengyelország és Magyarország maradt. A lengyel kormány pedig messze nem olyan stabil, egységes monolit, mint amilyen a Fidesz, így bármikor fennállhat a veszélye annak, hogy utolsó európai szövetségesünket is elveszítsük..."

Biztos megérte a Vezér harca...

Az ártatlan bárány Szájerről meg ennyit:

"...Manzheley elmondta, korábban nem ismerte Szájert, aki egyébként nem mondta el neki, hogy EP-képviselő, viszont azt igen, hogy régóta Brüsszelben él, illetve említette, hogy előfordult már, hogy a saját otthonában is rendezett szexbulit..."

Ehhez képest néhány hete még ezt mondta:

"...A kormányfő a public affairs és public relation tevékenységre specializálódott cég rendezvényén felhívta a figyelmet arra, hogy a Németország és a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolat gyorsabban nő, mint a német-kínai. Ez alátámasztja azt, hogy „itt van a dinamika, itt van a jövő, itt van a növekedés”, és
ezt a pillanatot a V4-eknek meg kell ragadniuk
– fogalmazott a miniszterelnök..."

Vagyis akkor még fontos volt a V4-ek együttműködése. Vagy akkor még nem volt reálpolitikus a Vezér???

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés