Az evolúció misztériuma

2020. december 9. 15:08

Szilvay Gergely

Még mindig sokan vannak, akik szerint Charles Darwin evolúciós tana ellentétben áll a bibliai teremtés­elmélettel, akárcsak az egész természettudomány a kereszténységgel és egyáltalán bármilyen vallással. Pedig az ősrobbanás elméletének egyik fontos teoretikusa egy belga fizikus pap, Georges Lemaître volt, sőt XII. Piusz pápa 1951-ben ki is állt egy beszédében amellett, hogy ez egy lehetséges magyarázat.

Az ősrobbanás elmélete a világ eredetére mutathat rá, az evolúció pedig az élővilág kialakulását, változásait magyarázza. Azonban mindkettő csak arra ad választ: hogyan a világ, arra viszont nem, hogy honnan a világ. Magyarán, egyik sincs ellentétben az istenhittel, a teremtés hitével. A Biblia beszéde képes, szimbolikus beszéd, amely inkább az emberiség drámáját mutatja be, illetve etikai és a transzcendens igazságokra vonatkozó útmutatásokat ad, a fizikai-biológiai világ felfedezését és magyarázását meghagyja a természettudósoknak.

Sipos Imre, egy kis szerzetesközösség biológusvégzettségű tagja arra vállalkozott, hogy bemutatja az evolúciót és a teremtéselméletet a keresztény teológia fényében, kontextusában. Mint arra Imre testvér rámutat: már a 
4–5. században élt egyik legnagyobb egyházatya, Szent Ágoston is felhívta rá a figyelmet, hogy a teremtéstörténetet nem szabad szó szerint értelmezni.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés