Lefelé az ereszen

2020. december 5. 18:53

Lendvai Ildikó
Népszava
Sokan másznak lefelé az ereszen. Egy egész hatalom, a lebukástól félve.

„Sokan másznak lefelé az ereszen. Egy egész hatalom, a lebukástól félve. Az eresz tetején még azt remélték, őrizhető a látszat. Akkor jött a szöveg Szájerről, akinek révén »a magyar polgári konzervativizmus és a kereszténydemokrácia elfoglalhatta az őt megillető helyet az európai politikai színtéren«.

A megillető helyet, na persze. Az ereszen. Fogalmam sincs, miért hitték, hogy ezzel a szöveggel megúszhatják. Talán csak két napra akarták megúszni, amíg kitalálnak valamit. Két nap az élet, mint a Merle-regényben. Mára lejjebb csúsztak, csupa seb a kapaszkodó tenyerük. Már nem fér össze »a politikai családjuk értékrendjével«, ami történt. Úgy látszik, hirtelen Deutsch gestapózása sem fér össze. Csütörtökön önérzetes szabadsághősként kikérte magának, hogy üldözik a véleményét, péntekre már bocsánatot kért érte. Nem könnyű a biztonságos földetérés az ereszről. Mégis jó volna, ha az Európai Néppárt bakot tartana, mielőtt elhasalna a sárban.

Ott kapaszkodik mellette az ereszen és hazugságait kiabálja Polt Péter, aki szerint nincs korrupció, az csak a mi »percepciónk«. Kásler, aki a »kórházakban minden rendben van« felkiáltással zárja a tízparancsolatot. Mészáros, aki a tehetségének köszönheti irdatlan gazdagságát. Matolcsy, aki szerint idén is növekedni fog a gazdaság. Palkovics és Gulyás, akik kánonban ismételgetik: a kormánynak nincs köze a Színművészetihez. Semjén, aki vadászpuskával óvja a szakállas bácsiktól gyermekeinket és a kereszténységet. Közben, mint mindig, felfelé néz, Orbánt lesi, hogy le ne késse a tapsot. Az ereszt szorongatva ez nehezen megy, pedig a miniszterelnök épp most szögezi le csúszás közben, hogy nem foglalkozik gazdasági ügyekkel, és különben is, mindenkit meggyógyítunk.

Csúsznak, csúsznak lefelé. Enyv is van a kezükön, nem csak a friss sebek, ettől nehezebb. Mármint elengedni a kapaszkodókat. Soká tart még. Addig el is felejthetjük, és akkor csendben visszamásznak. Nyakkendők megigazítva, zakó, nadrág ismét begombolva, hazugságok újrahangosítva, ereszről és Alaptörvényről a vér és a kosz lemosva, mintha mi sem történt volna.
Katarzis nincs. Katarzis nincs? ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 146 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sztálin elvtársad 1933-ban a 121-es törvénycikkellyel módosította a Szovjet Büntető Törvényt, így a homoszexuálisok öt évig terjedhető kényszermunkával kiegészített börtönbüntetésre lehettek ítélve. Ezt az elvtársaid 1993-ig nem vonták vissza. Ez ellen mikor és hányszor tiltakoztál?

Függetlenül attól, hogy ebben az ügyben igaza van-e vagy sem, döbbenetes módon világít rá az ország morális nihlizmusára, hogy "nem lesz gázáremelés" Ildikó egyáltlán még bármilyen ügyben erkölcsi dimenzióban megnyilvámulhat, és nem válik azonnal közröhej, vagy megkövezés áldozatává.

Gáz. Attól még Gyurcsány 5 éves ámokfutása megszépül? A Fidesz leállítja a családpoltikát, bedönti a gazdaságot, beengedi a migránsokat?
Mi változott???

Őnekik ereszkedik sem kellett, választói akaratból repültek a kormányzásból.

Annyi bizonyos, a nem Lendvai utcában van bejegyezve:
Gréczy "Nem maszturbáltam, nem zaklattam" mutatványa.
...Lackner "Nincs semmiféle fehér por a videón"-ja...
...Korózs "Ez a kiváló asszony"-a...
... a bajai videó
...Öszöd, gazságbeszéd
...menjünk gyorsan ájemefhezsegíllyér
...Nem azt mondták, Feri, hanem azt, hogy menj a picsába!
...Kell még valamit mondanom, ILDIKÓ-val együtt

Szovjet-Oroszországban? Ezt terjeszd, mert rajtad kívül mindenki másképp tudja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés