Boldog queerácsonyt!

2020. december 5. 16:17

Gável András
Vasarnap.hu
Már idehaza is létezik egy bizonyos gondolkodásmód, amely össze akarja házasítani a kereszténységet a queer vonalával.

„A queer kifejezést sokszor használják az LMBTQ+-közösség leírására, mert az összes betűt magába foglalja. Létezik a világban, és már idehaza is egy bizonyos gondolkodásmód, amely össze akarja házasítani a kereszténységet a queer vonalával. Ennek alátámasztására megjelentek az elfogadás tanának teológiai doktorai, akik (látszólagos) tudományossággal, a Biblia örök kijelentéseire támaszkodva hirdetik, terjesztik egyedi, mégis kereszténynek beállított nézeteiket. Legutóbb, meglepő módon, a National Geographic decemberi számában jelent meg írás ebben a témában...

»A queerteológia újfajta perspektíva. A Bibliát az LMBT-lét szempontjából közelíti, így kutatja fel a bibliai szövegben az elhallgatott hangokat« – fejtegeti a lapban Gyárfás Judit, a Wesley János Lelkészképző Főiskola teológia-lelkész szakos hallgatója, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkészi munkatársa.

Gyárfás kezdetben melegjogi aktivistaként írt cikkeket. »A nagy fordulat négy éve jött el, amikor a református közösségben felnőtt, hívő Judit kijutott a Keresztény LMBT Csoportok Európai Fórumára, a svédországi Göteborgba« – olvasható a National Geographic decemberi számának »Két részem eggyé vált« című cikkében, amely szerint nemcsak a meleg, de a heteroszexuális hívőnek is újfajta szemléletet adhat a queerteológia.

A teológushallgató megvallja, hogy a benne lévő két rész eggyé vált, amikor találkozni látta a vallást és a melegaktivizmust. Mindez azóta felvállaltan a küldetése lett. Ebben segítették a lelkészképzőn szerzett tanulmányai, amelyekben a kereszténység kéz a kézben haladt a genderrel és a queer vonallal.

Gyárfás Judit Perintfalvi Rita »feminista teológust« tekinti mesterének és példaképének, aki szerint a Bibliát nem lehet csupán ókori szövegnek tekinteni, és szó szerinti, fundamentalista módon értelmezni. »Ahhoz, hogy a modern kor emberét is meg tudja szólítani a Biblia, olyan modern elemzési módszereket érdemes alkalmazni, amelyek képesek a bibliai szövegeket megszabadítani az ókori keretekből és a kulturális normákból fakadó, a szövegekre rátelepedő erőszak-potenciáltól« – osztja meg egyedi nézeteit a »katolikus teológia doktora, a Grazi Egyetem Katolikus Fakultásának tanára«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden ember "teológus", hiszen minden ember eredetileg és megszüntethetetlenül a Szentháromsághoz tartozik. Azonban ellenőrizhetően valódi hitelességgel - bármely témában - csak azok szólhatnak, akik ama egyház hivatalos-tanítói meghatalmazottjai, amely az apostoli szukcesszó alapján a feltámadt Krisztus szóvivője.

A te szövegedben pedig a kunfia idétlenséget-mellébeszélést olvashattuk...

"Mindig"?...Ez tényszerűen nem igaz. Másrészt, a ténylegesen létező egyházban a Szentlélek által már jelen van a feltámadt Krisztus, s ő "a" Tanító. Őrá kell hallgatni. S éppen ez az élő-abszolút norma: hívőnek és nem-hívőnek egyaránt.

S ha nincs történelmi-előzetes-intézményes, a feltámadt Krisztushoz igazodó mérce, akkor ajtó-kapu nyitva az önkényes "átértelemzéseknek".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés