Magyar Nemzet: A BKV-nál már májusban tudhattak a busztendert megnyerő cég zűrös hátteréről

2020. december 5. 10:31
Közepes vállalatbiztonsági kockázatot állapított meg a BKV a Leisztinger Tamáshoz köthető, offshore hátterű CR-Facilities Zrt-vel, ennek ellenére szerződést kötött vele.

A BKV-nál már május végén tudták, hogy kockázatos lehet leszerződni azzal a Leisztinger Tamáshoz köthető, offshore hátterű céggel, ami elnyerte a közlekedési vállalat buszbérlési tenderét – írja belsős dokumentumokra hivatkozva a Magyar Nemzet. 

A lap információi szerint a BKV Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatósága már május végén vállalatbiztonsági átvilágítást kezdeményezett a szóban forgó, vagyonkezelési profilú CR-Facilities Zrt-vel szemben, hiszen a tendert elnyerő céget csupán egy héttel azelőtt, mindössze 17 millió forint kezdőtőkével jegyezték be. Ez utóbbi nem erősítette a társaság szakembereinek bizalmát egy olyan drága projekt esetén, mint a buszbérlés. A BKV döntéshozóinak ezen felül arról is tudniuk kellett, hogy a CR-Facilities Zrt sem telephellyel, sem fiókteleppel nem rendelkezik, honlapja sincs, és a cégbejegyzésen túl nem lelhető fel róla semmilyen információ. A CR-Facilities Zrt-nél közepes vállalatbiztonsági kockázatot állapítottak meg, ennek ellenére szerződést kötöttek vele. 

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint Karácsony Gergely budapesti főpolgármester nem mond igazat, amikor arról beszél, hogy a BKV nem köt szerződést zavaros hátterű cégekkel, és nem is tesz semmit az ügy megoldása érdekében. A mindössze egy alkalmazottal rendelkező CR-Facilities Zrt nem is tudta időre leszállítani a hat darab, legfeljebb tizenkét éves, légkondis, legalább Euro 4-es környezetvédelmi besorolású buszt a BKV-nak.

Korábban a Mandiner is beszámolt arról, hogy a CR-Facilities Zrt tulajdonosai között többek között a Cratis Ingatlanbefektető Zrt is megtalálható, ami egy ciprusi székhelyű offshore cég, az Agrina Holdings tulajdonában áll. Az Agrina Holdings tisztségviselői között Leisztinger Tamás cégbirodalmához köthető személyek is találhatók. Leisztinger annak a Tüttő Katának a korábbi élettársa, aki ma Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyetteseként dolgozik. 

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akikhez a tenderek (árajánlatok) beérkeztek, azok azonnal tudhatták.
Normális tender velejárója a szakmai előélet vizsgálata.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés