Megérkezett az első vakcinaszállítmány az Egyesült Királyságba

2020. december 4. 8:32
Az országban a jövő héten megkezdődik az oltási kampány.

Az oltóanyagot Belgiumból szállították egy kamionnal, amely a Csatorna-alagútban közlekedő Le Shuttle járműszállító vasúti szerelvények egyikén kelt át a kontinensről Angliába csütörtökön késő este. A vakcinaszállítmányt az angliai terminálról egy elosztóközpontba vitték, amelynek helyszínét a brit kormány nem hozta nyilvánosságra. A Downing Street beszámolója szerint az oltóanyagot szállító kamion sem viselt semmiféle olyan jelölést, amely a szállítmány mibenlétére utalt volna. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) előző nap jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer/BioNTech-oltóanyag forgalmazását. Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.    A brit kormány tervei szerint az Egyesült Királyságban jövő kedden kezdődik az oltási kampány, és ehhez az első menetben 800 ezer adag vakcina áll majd rendelkezésre.

A Pfizer/BioNTech-oltóanyagból London eddig 40 millió dózist rendelt. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint ebből több millió már decemberben megérkezik.  A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság a napokban az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagának engedélyezési eljárását is megkezdte. Ebből a vakcinából a brit kormány 100 millió adagot rendelt. Jonathan Van-Tam angol tisztifőorvos-helyettes csütörtök este a BBC televíziónak nyilatkozva elmondta: reméli, hogy a brit gyógyszerfelügyelet még karácsony előtt engedélyezi ennek az oltóanyagnak a forgalmazását is. Van-Tam professzor hozzátette: ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai "nagyon nagy számban" megkapják a vakcinát, és ha az oltóanyag valóban nagyon hatékonynak bizonyul, akkor a Covid-19 betegség okozta halálozások és a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-betegek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető.

(MTI)

Címlapképen: Boris Johnson brit miniszterelnök az AstraZeneca vakcinát tartalmazó fiolával. Fotó: MTI/AP/PA/Paul Ellis

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A német Biontech először az EUn kívülre fog szállítani. UK, USA.
Az EU semmit nem ér, csak duma van.
A vakcina fejlesztésre az EU nagy pénzeket adott a gyártóknak.
Most beoltják az angolul beszélőket, az oroszokat, kínaiakat, az egész világot, a EU meg kimarad, mint kutyaszar a hóból.
Szuper. Európa Parlament' meg Tanács, meg több ezer EU alkalmazott annyi okos, jól fizetett és mindenhez is mindenkinél is jobban értő nem ér semmit.
Ezt a kártékony bagázst szét kellene zavarni és egy jóval kisebb létszámú hivatalnokkal, profikkal kell működni.
Nem kell ide képviselő, mert azok vagy állandóan harangoznak, ármánykodnak, vagy buzipartikon gruppenban múlatják az időt. Csak a pénzt viszik.
Orbán valamit tudhatott, hogy az orosz vakcinát nem vetette el, sőt, még a végén előbb védettek leszünk általa, mint az EUs gyógyszergyárak termékeitől, előbb mint a németek.
Szép. Szép nagy sóhivatal: EU.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés