A vétó beláthatatlan kövezkezményei

2020. december 3. 14:33

Cseh Katalin
Facebook
Orbán Viktor nem játszhat a magyar emberek jövőjével!

„Ha a magyar és a lengyel kormány nem gondolja meg magát a vétó ügyében, a többi 25 uniós tagállam akár nélkülük is létrehozhat egy 750 milliárd eurós helyreállítási alapot. Ezzel kerülnék meg a két tagállam kormányát, hogy a jogállamisági feltétel miatti költségvetési vitának ne essen áldozatául a koronavírus gazdasági következményeit enyhítő helyreállítási alap – írja a mértékadó napilap, a Financial Times egy európai bizottsági tisztviselőre hivatkozva. Brüsszeli hírek szerint senki sem szeretné ezt az utat választani, de ha a két kormány vezetője fenntartja az álláspontját, kénytelenek lesznek.

Ez az alternatív megoldás azonban óriási érvágás lenne Magyarországnak, a magyar embereknek és a magyar gazdaságnak. A koronavírus-járvány pusztító gazdasági hatásait enyhíteni hivatott alapra minden tagállamnak szüksége van, így természetesen nekünk is. A növekvő munkanélküliség, a romló gazdasági adatok és a kormány semmittevése mellett a magyar gazdaságnak szüksége van erre az uniós alapra.

Mennyit veszítenénk azzal, ha Orbán önös politikai érdekből, a jogállami kritériumok miatt nemet mond erre az alapra? Az uniós tervek szerint a helyreállítási alapból 6 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást kapna Magyarország – hogy érzékeltessük, ez tízmillió lakosra vetítve fejenként nagyjából 220 ezer forintot jelent. Ez az összeg tovább emelkedik, ha hozzászámoljuk, hogy az uniós elképzelés szerint Magyarország még 10 milliárd eurónyi kedvezményes, az egész EU által garantált hitelhez is jutna.

A jövő héten összeülnek az európai állam- és kormányfők, és megpróbálnak megegyezni. A mi álláspontunk azonban továbbra is egyértelmű. Magyarországnak szüksége van az uniós pénzügyi segítségre, ezeket a forrásokat azonban meg kell védeni a korrupt kormányoktól és a pénzéhes oligarcháktól – vagyis a jogállami mechanizmusra is szükség van.

Azonban további beláthatatlan következményei is lehetnek Európában annak, ha Orbán és Morawiecki vétója miatt nem lesz megállapodás, és gazdaságélénkítés helyett az uniós költségvetést is újra kell tervezni. Sokan már most attól tartanak, hogy ez akár egy 30 milliárd eurós megszorítást is jelenthet. Mindenki el akarja ezt kerülni, ezért nagyon fontos, hogy mihamarabb megegyezés szülessen.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megegyezés? MI? Áruló!

DDD

A magyarok, sőt Európa jövőjével az olyan politikai kalandorok játszanak, mint a Momentum, akik gond nélkül engednek be migránsokat, és simán belemennének Soros "filantróp" ajánlatába az örökkötvényről.

No a másik botmixer termék is megszólalt.

Aztán ki az a uniós szakember akitől a mértékadó (Nevetnem kell) Financial Times tájékozódott.

Ha annyira nem érdekes, hogy a vétó, akkor miért győzködnek a vétózókkal.
Nyilván nem mindegy, mert más a helyzet ha a 25 tagállam veszi fel a hitelt és más ha ha a 27 tagállam uniós szinten.
Ezen kívül a helyreállítási alapba tett vissza nem térítendő rész az uniós költségvetésből történne, melyhez a 27 tagállamnak egyhangúsággal el kellene fogadnia a hétéves költségvetést.

Mivel az EP nem fogadja el a júliusi 27 tagország feltételét, amely a költségvetés és a jogállamiság kérdésének a kettéválasztását tartalmazza, így nem a vétózó országok blokkolják a jóváhagyást, hanem az Európai Unió Parlamentje.
Amennyiben ebből kár származik annak okozója egyértelműen az EP költségvetést blokkoló képviselők társasága.

Csúnya szó a vétó, de miért nem törekszik 'Brüsszel' a mindenkit kielégítő egyhangúságra?

A vétó beláthatatlan következményeit a ,,cseh katalin,, félék okozzák, mert nem szakmai hanem ideológiai alapon szavaznak.
Remélhetőleg a következő választási ciklusba nem fognak bekerülni.

Kata!

Mi ez a lazsálás, a többiek szakmányban szidják Orbánt, s féltik az ország jövőjét Te meg hallgatsz.
Igen, Orbán nem játszhat a bankárok pénzével.

:-) ezt mondják:-)))

Szerintem, ha nem lesz uniós elfogadott költségvetés hitelhez sem tudnak hozzájutni.

Csak te játszol: az eszedet játszod.

Ha elhúzzuk a függönyt ez van mögötte és nem az amit a botmixeres Cseh Katalin a uniós kincstári szöveggel előad

- Magyarország és Lengyelország politikai zsarolásnak tartja, hogy a balliberális politikai erők és az uniós intézmények jogállamisági feltételrendszerhez kötnék az uniós források kifizetését. A két ország elleni újabb támadás komolyabb, mint az eddigiek?

- Igen, mert ez az új rendszer új jogköröket biztosítana az Európai Bizottságnak. A brüsszeli testület ezentúl arra hivatkozva függeszthetné fel a kifizetéseket, hogy egy adott tagállam nem tesz eleget az úgynevezett jogállamisági előírásoknak. A biztosokra egyfajta bírói szerepkört ruháznának, vagyis egyszerre gyakorolnák a végrehajtói és a bírói hatalmat. Ha ezt hagyjuk, akkor az uniós tagállamok szuverenitása nemcsak meggyengül, de talán el is vész. Innentől kezdve bármilyen tagállami törvénykezést az Európai Bizottsággal kellene jóváhagyatni. Nagyon nagy hatalom kerülne a kezébe. A másik nagy baj az, hogy az Európai Bizottság hivatalos programjává tett egy ideológiai projektet, hiszen a testület elnöke, Ursula von der Leyen kijelentette: nyomást fog gyakorolni minden tagállamra, hogy azok törvényileg kiterjesszék az LMBT-közösség jogait, engedélyezzék az azonos nemű párok házasságát és azt, hogy ezek a párok gyerekeket fogadhassanak örökbe.
https://magyarnemzet.hu/kulfol..

A kisebbségek nem emberek, hülyegyerek? Vagy a magyar kisebbség nem, de a pedofil kisebbség igen?

Von der Leyen vezetésével ezzel akarnak trükközni a pandémiára való hivatkozással, megkerülve az állam- és kormányfők tanácsát.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés

122. cikk
(1) A Tanács, a Szerződésekben előírt egyéb eljárások sérelme nélkül, a Bizottság javaslata alapján, a tagállamok közötti szolidaritás szellemében határozhat a gazdasági helyzetnek megfelelő intézkedésekről, különösen ha egyes termékekkel való ellátásban - ideértve különösképpen az energia területét - súlyos nehézségek merülnek fel.
(2) Ha egy tagállam természeti csapások vagy általa nem befolyásolható rendkívüli események folytán nehézségekkel küzd, vagy súlyos nehézségek komoly veszélye áll fenn, a Tanács a Bizottság javaslata alapján az érintett tagállamnak bizonyos feltételek mellett uniós pénzügyi támogatást nyújthat. A Tanács elnöke a meghozott határozatról tájékoztatja az Európai Parlamentet.

Pedofil-botrány Cseh és Donáth Európai Parlamenti képviselőcsoportjában

https://www.vadhajtasok.hu/202..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés