Még a Nagy-Magyarország térképet is elvitték a falról!

2020. december 1. 18:41

Darcsi Karolina
Ma7.sk
Nem egy hatósági személyen látszott, nagyon unják már az egészet. Interjú.

„Négy helyen tartott razziát és házkutatást az ukrán hatóság. Hétfőn, nyolc óra magasságában jelentek meg a nemzetbiztonsági szolgálat emberei az ungvári KMKSZ székházban, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítványnál, szintén Ungváron, a beregszászi főiskolán, illetve Brenzovics alelnök úr lakásánál. Voltak köztük fegyveresek és civilek is. Egy zaporizzsjai bíróság által kiadott végzés értelmében jártak el. 

Mi volt a vád?

A mai napig nem tudjuk. Korábban már voltak vizsgálatok, akkor is a biztonsági szolgálat emberei jártak el, szeparatizmusra hivatkozva. Persze nem jártak sikerrel. Feltételezzük most is valami hasonló lehet majd a vád, sőt, talán össze is kötik a kettőt. Erre utal az is, hogy a KMKSZ székházában a lefoglalt adathordozók mellett olyan konferenciakiadványokat is lefoglaltak, amelyek korábbi, Kárpát-medencei autonómiával is foglalkozó konferenciák ismertetőjét tartalmazzák. 

Sőt, az egyik irodában találtak egy történelmi Magyarországot ábrázoló térképet.

Vitték azt is?

Hát persze! Bár rajta van a dátum, hogy a királyi Magyarország idején készült, nem érdekelte őket. Nem kaptunk semmi tájékoztatást arról, mit szeretnének, mit keresnek.

Az akció során nem történtek atrocitások? Hogy bántak önökkel a hatóságok?

Szerencsére nem került sor atrocitásra. Viszonylag kedvesek, tisztelettudóak voltak, végezték a munkájukat. Nem egy hatósági személyen látszott, nagyon unják már az egészet. Ugye reggel nyolc körül érkeztek, egy-egy helyszínre 10-20 ember, sokan közülük este kilencig ott voltak. Néhányan el is szunyókáltak a csapatból vagy panaszkodtak, hogy unják az egészet, éhesek, mennének haza. Mikor megérkeztek, bemutatták a dokumentumokat, igazoltatták az épületben lévőket, majd azt mondták, aki akar, elmehet. Akik viszont maradtak, azok az akció végéig ottragadtak az épületben.

A nemzetközi közvélemény reagált valahogy?

Az akciót az összes kárpátaljai magyar politikus és közszereplő elítélte, folyamatosan kapjuk a biztatást, a féltő érdeklődést Magyarországról és a határon túli területekről, sőt amerikai magyaroktól is. Bocskor Andrea, kárpátaljai származású EP-képviselő pedig nyílt levélben fordult az európai intézményekhez, Brüsszel és Strasbourg segítségét kérjük az ügy megoldásához.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés