SZFE-s hallgató: tanulunk, folytatjuk a félévünket

2020. november 30. 12:37
Ebben a tekintetben teljesen érvényes a félévünk – jelentette ki az ATV műsorában az egyetem hallgatója.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói szerint „sok ponton sérti az egyetemi autonómiát” az oktatás felfüggesztése – erről beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában Aujeszky Nóra, az SZFE diákja. Az ügyben több hallgató és oktató is Aáry-Tamás Lajoshoz, az oktatási jogok biztosához fordult, aki szerint szintén jogsértő a fenntartó döntése. 

Mi tanulunk, folytatjuk a félévünket, lassan közeledik a vizsgaidőszak és ebben a tekintetben teljesen érvényes a félévünk. Folyamatosan igazoljuk, dokumentáljuk az oktatásunk minden részletét” – mondta el Aujeszky. Rámutatott, hogy bár az épületbe nem mehetnek be, de az online oktatásra való átállás teljesen zavartalan volt. „Ilyennel már szembesültünk az előző félévben is, ahogy az is érvényes volt ez is az” – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy szerinte az oktatási jogok biztosa az Alaptörvény mellett állt ki a részjelentésében. Úgy fogalmazott: „az alaptörvényt figyelmen kívül hagyni a legjogszerűtlenebb dolog, amit el lehet követni egy jogállamban”.

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon gyenge műsorvezetés az ATV részéről, mert a műsorvezető nincs tisztában alapvető törvényekkel. Ennek ellenre azzal dicsekszik, hogy jogász végzettségű.

Három törvény (2019. évi XIII. törvény a vagyonkezelő alapítványokról, Alaptörvény és Nftv) továbbá az 522/2020. (XI. 25.) Korm. rendeletben foglaltakat kell figyelembe venni.

A 2019. évi XIII. törvény 4. paragrafus 1 bekezdése szerint: Vagyonkezelő alapítvány közérdekű célra is alapítható. Közérdekű célnak minősül a nevelési-oktatási, felsőoktatási, kutatási, egészségügyi, karitatív, szociális, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális vagy sporttevékenységek finanszírozása, illetve támogatása vagy ilyen tevékenységet ellátó intézmények fenntartása és működtetése.
Így az Alapítvány létrehozása jogszerű és ebben nincs döntési joga az egyetem vezetésének.

Az 522/2020. (XI. 25.) Korm. rendeletben foglaltak szerint: 1. paragrafus (1) A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás vagy a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet (a továbbiakban együtt: rendkívüli helyzet) esetén a fenntartó a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) 73. paragrafus (5) bekezdésében és 74. paragrafusában foglalt felelőssége körében - az Oktatási Hivatal tájékoztatása mellett - megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatóak, illetve azok nem ellenőrizhetőek általa. Az Nftv. 58. paragrafus (1) bekezdésében foglaltaktól eltérően a döntés

a) elleni keresetlevél benyújtásának nincs halasztó hatálya és

b) azonnal végrehajtható.

Ennek alapján a kuratórium eljárása törvényes és szabályos.

Vagy elismerik legitimnek a jelenlegi vezetést, vagy nem. Nincs középút.

Eltünt az a kérdésem: casting vót má?
Ezek szerint vót számos.

Nem gyerekek. De attól még takarnak valakiket. Akik nem véletlenül szeretnek árnyékban maradni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés