SZFE: Jogsértő az oktatás felfüggesztése az oktatási jogok biztosa szerint

2020. november 27. 20:10

A biztos szerint nincs olyan törvényes cél, ami szüneteltetheti az oktatást.

2020. november 27. 20:10

Az oktatási jogok biztosa szerint jogsértő a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának az oktatást felfüggesztő döntése – közölte a hallgatói kommunikációs szolgálat az MTI-vel pénteken. Az egyetemet fenntartó kuratórium november 6-án döntött arról, hogy a tanév 2021. február 1-től folytatható az intézményben. Több hallgató és oktató emiatt Aáry-Tamás Lajoshoz, az oktatási jogok biztosához fordult.    

A biztos pénteki jelentésében – amelyet az SZFE Hallgatói Kommunikáció juttatott el az MTI-hez – kezdeményezte, hogy a kuratórium „haladéktalanul vonja vissza a jogsértő, törvényes alapot nélkülöző döntését”. Jelentésében az oktatási jogok biztosa arról is ír, hogy nincs olyan törvényes cél és felhatalmazás, „amely szerint a fenntartó felfüggesztheti vagy szüneteltetheti az oktatást”. Aáry-Tamás jelentésében rámutat arra, hogy míg a világjárvány idején minden döntéshozói szinten azon dolgoznak, hogy a megváltozott körülmények között is folytatódhasson az oktatás az óvodástól az egyetemig, „eközben az alapítvány kuratóriuma megtiltja az oktatás folytatását az egyetemen”.

(MTI)

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
doncamillo
2020. november 28. 14:45
Előbb kellett volna. Most síthatnak a fondorlatos módon átvert, orrukig nem látó kis sihederek. Sajnos meg fogják fizetni az árát az elveszett félévvel, amit előbb-utóbb nem lesz könnyű bepótolni. Ebben kéne segíteni őket és fel kell nyitni a szemüket, hogy megértsék: csúnyán átverték őket!
józan paraszti ész
2020. november 28. 14:01
Nem szüneteltei, csak nem állnak fenn az oktatás feltételei, így nem biztosított. Félrevezető ez a "jogok biztosa" elnevezés. Nem jelent semmi jogi hozzáértést.
Berecskereki
2020. november 28. 10:20
Az SZFE oktatói és tanulói sztrájkoltak. A sztrájk pedig munkabeszüntetést jelent. Ebben az esetben nem folyhatott az egyetem oktatás, tanulás.
Esvány
2020. november 28. 10:13
"Az oktatási jogok biztosa szerint jogsértő a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának az oktatást felfüggesztő döntése" A jogsértő az a bolhacirkusz volt, ami az SZFE-n folyt szeptember 1-től. A törvényességnek a látszata sem állt fenn az "egyetemfoglalás", a "tanköztársaság", a felmondások és az illegális sztrájk miatti tisztázatlan helyzet és a vezetés kizárása, "elutasítása" miatt. Hogy egymás között mit csináltak, mit nem, azt ne firtassuk, de állami elismerést ne várjanak érte!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!