Demeter Szilárd: Az EU hangadói gyakorlatilag új antiszemitizmust importálnak

2020. november 28. 23:08
Újságírók, közéleti szereplők és a Mazsihisz is reagált Demeter Szilárd szombati írására. A Petőfi Irodalmi Múzeum Igazgatója is válaszolt. Összefoglalónk.

Mint arról korábban írtunk, Demeter Szilárd az Origo portálon szombaton megjelent írásában Soros Györgyöt „liberális Führernek” nevezte. Mint a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója fogalmazott: „az a helyzet, hogy Soros trónjához most rajtunk keresztül vezet az út. Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni.”

Újságírók, közéleti szereplők és a Mazsihisz is reagált Demeter Szilárd írására

Demeter Szilárd írására többek között Vámos MiklósJámbor András, és a Mazsihisz is reagált. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményében leszögezte:

Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan”.

Mint írták: „Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt.”

Demeter Szilárd közösségi oldalán reagált a Mazsihisz közleményére

A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője közösségi oldalán azt írta: „a Holokauszt, és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, kisajátíthatatlan. Mindannyiunk közös öröksége. És mindannyiunk közös felelőssége, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem Európában.” Hangsúlyozta: „jelenleg nem csak a zsidók vannak veszélyben.” Mint fogalmazott, szerinte Európában jelenleg „azzal, hogy például a lengyeleket és a magyarokat ki akarják taszítani az „európaiak” köréből [...]

gyakorlatilag azt a gesztust ismétlik meg, mint amikor zsidókat előbb másodrendű polgároknak minősítették, majd kivetették a politikai közösség tagjai közül.

Hozzátette: „a jogállamiság gumifogalmával, a szolidaritás és tolerancia fogalmainak kiforgatásával minden olyan polgár veszélybe kerül, aki a zsidó-keresztény kultúrán alapuló többezer éves európai életformát szeretné megőrizni.”

Demeter Szilárd teljes válaszát a Mazsihisz közleményére az alábbiakban olvashatja:

„Válasz a Mazsihisznek

A Holokauszt, és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, kisajátíthatatlan. Mindannyiunk közös öröksége. És mindannyiunk közös felelőssége, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem Európában. 

A hangsúly jelenleg a hasonlón van. Európában, pontosabban az Európai Unióban ma a „nyílt társadalom“ eszméjének égisze alatt az illegális migrációt támogatják. A migránsok többsége muszlim. Az EU hangadói, élükön Soros György spekulánssal gyakorlatilag új antiszemitizmust importálnak - attrocitások, zsidók életét veszélyeztető terrortámadások tömkelege bizonyítja ezt az elmúlt évekből.

És jelenleg nem csak a zsidók vannak veszélyben. A jogállamiság gumifogalmával, a szolidaritás és tolerancia fogalmainak kiforgatásával minden olyan polgár veszélybe kerül, aki a zsidó-keresztény kultúrán alapuló többezer éves európai életformát szeretné megőrizni. 

Ezt az életformát most támadják. Azzal, hogy például a lengyeleket és a magyarokat ki akarják taszítani az „európaiak” köréből (anélkül, hogy tudnánk, pontosan mit is értenek az európaiság fogalma alatt), gyakorlatilag azt a gesztust ismétlik meg, mint amikor zsidókat előbb másodrendű polgároknak minősítették, majd kivetették a politikai közösség tagjai közül (erről Hannah Arendt ír igen okosakat).

75 évvel Auschwitz után ott tartunk, hogy a liberális mainstream nettó náci logikát működtet. Ez valóban elfogadhatatlan. 
És én nem is fogadom el. 

Azt szeretném, hogy Magyarország továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa maradjon mind a zsidó-, mind a keresztény magyarok számára. 

Tisztelettel,
Demeter Szilárd”

Összesen 329 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A II. vh-nak mintegy 55 millió halottja volt. A többségük maga okozta vesztét?

Most olvastam valahol, hogy Demeter visszavonta az írását. Biztos kapott valahonnan egy telefont, miután az Izraeli Nagykövetség is szorgos fejcsóválásba kezdett. Hiába bizonygatja OV, hogy nálunk a közösségük nagyobb biztonságban van, mint a franciáknál, ami igaz, pár ilyen írás lerontja a képet, mert jól fel lehet fújni.

Major Tamás nem volt zsidó, fivére hadbíró volt Horthy alatt.

"Tévesen elterjedt róla, hogy zsidó származású" ( Wikipedia)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés