Észak-etiópiai felkelők rakétatámadást mértek a szomszédos ország fővárosára

2020. november 28. 7:08
Rakétatámadás érte Aszmarát, Eritrea fővárosát, immáron harmadjára.

Rakétacsapást mértek az észak-etiópiai tartományt uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) lázadó fegyveresei a szomszédos Eritrea fővárosára, Aszmarára – számolt be egy helyi rádió péntek este. Az Erena eritreai rádióállomás híradása szerint a rakéták Aszmara elővárosát vették célba, beleértve a fővárosi repülőteret. Anyagi károkról és áldozatokról egyelőre nem érkezett hivatalos jelentés. Ez már a harmadik ilyen támadás Aszmara ellen. Az első október 14-én volt. Akkor a TPLF felkelői az aszmarai repülőteret vették célba három rakétával, amelyek közül kettő a légikikötő mellett csapódott be, míg a harmadik egy aszmarai lakótelepen. A TPLF vezetője, Debrecion Gebremikael azzal vádolja Eritreát: területén átengedte az etióp kormányhadsereg alakulatait, hogy megtámadják a tigréi erőket, illetve hogy eritreai területről ágyúzzák állásaikat. Az állítás valóságtartalmát nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Az etióp kormányzat nem ismeri el Tigré vezetőjeként a helyben igen népszerű TPLF-et, amely még szeptemberben a központi kormány ellenkezésével dacolva választásokat tartott, hogy legitimálja hatalmát. A térségben november elején robbantak ki harcok, miután a kormány szerint a TPLF fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, és katonai felszerelést zsákmányoltak. Az etióp haderő ezután indított offenzívát a Tigré tartományt uraló TPLF ellen. Az azóta dúló harcokban és légi csapásokban százak – akár ezrek – veszthették életüket, és mintegy 40 ezren menekülhettek a szomszédos Szudánba.

(MTI)

Fotó: Az Etiópia északi Tigré tartományában kialakult konfliktus miatt elmenekült emberek buszai érkeznek a kelet-szudáni Gedarefben lévő Umm Rakuba menekülttáborba 2020. november 26-án. Az etióp kormányhadsereg offenzívát indított, hogy visszafoglalja Tigré tartományt a lázadó Tigréi Népi Felszabadítási Fronttól (TPLF) és megkezdte a támadást a székhely, Mekele ellen. (MTI/ AP/ Nariman el-Mofti)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés