Észak-etiópiai felkelők rakétatámadást mértek a szomszédos ország fővárosára

2020. november 28. 07:08

Rakétatámadás érte Aszmarát, Eritrea fővárosát, immáron harmadjára.

2020. november 28. 07:08
null

Rakétacsapást mértek az észak-etiópiai tartományt uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) lázadó fegyveresei a szomszédos Eritrea fővárosára, Aszmarára – számolt be egy helyi rádió péntek este. Az Erena eritreai rádióállomás híradása szerint a rakéták Aszmara elővárosát vették célba, beleértve a fővárosi repülőteret. Anyagi károkról és áldozatokról egyelőre nem érkezett hivatalos jelentés. Ez már a harmadik ilyen támadás Aszmara ellen. Az első október 14-én volt. Akkor a TPLF felkelői az aszmarai repülőteret vették célba három rakétával, amelyek közül kettő a légikikötő mellett csapódott be, míg a harmadik egy aszmarai lakótelepen. A TPLF vezetője, Debrecion Gebremikael azzal vádolja Eritreát: területén átengedte az etióp kormányhadsereg alakulatait, hogy megtámadják a tigréi erőket, illetve hogy eritreai területről ágyúzzák állásaikat. Az állítás valóságtartalmát nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Az etióp kormányzat nem ismeri el Tigré vezetőjeként a helyben igen népszerű TPLF-et, amely még szeptemberben a központi kormány ellenkezésével dacolva választásokat tartott, hogy legitimálja hatalmát. A térségben november elején robbantak ki harcok, miután a kormány szerint a TPLF fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, és katonai felszerelést zsákmányoltak. Az etióp haderő ezután indított offenzívát a Tigré tartományt uraló TPLF ellen. Az azóta dúló harcokban és légi csapásokban százak – akár ezrek – veszthették életüket, és mintegy 40 ezren menekülhettek a szomszédos Szudánba.

(MTI)

Fotó: Az Etiópia északi Tigré tartományában kialakult konfliktus miatt elmenekült emberek buszai érkeznek a kelet-szudáni Gedarefben lévő Umm Rakuba menekülttáborba 2020. november 26-án. Az etióp kormányhadsereg offenzívát indított, hogy visszafoglalja Tigré tartományt a lázadó Tigréi Népi Felszabadítási Fronttól (TPLF) és megkezdte a támadást a székhely, Mekele ellen. (MTI/ AP/ Nariman el-Mofti)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2020. november 28. 16:31
Már elkéstek az illetékesek.
elfújta az ellenszél
2020. november 28. 12:42
Még egy minuszos hir Afrikából. Lasanként el kell kezdeni kordont vonni köréje
pitypang1125
2020. november 28. 11:09
Úgy is túlszaporodtak, öljék csak egymást. Azok már nem ülnek csónakba.
Bitrex®
2020. november 28. 08:56
Mutti azt üzeni, vannak még üres lakások Berlinben, meg szerte Germanisztánban, úgyhogy lehet jönni. Wir schaffen das locker.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik