Thürmer Gyulával egyeztetett Aljakszandr Lukasenka Minszkben

2020. november 27. 21:19
A Munkáspárt elnöke szerint élmény volt a belarusz főváros utcáin sétálni.

Jó egészségnek örvend Lukasenka, nem tört meg – mondta a Magyar Munkáspárt vezetője a belarusz elnökkel folytatott megbeszéléséről az Indexnek. A találkozóról a belarusz állami média is beszámolt, de érdemi részleteket nem osztott meg. Az Index elérte a még Minszkben tartózkodó Thürmer Gyulát is, aki telefonon szinte szóról szóra megismételte a honlapon található közleményt: „Úttörő feladatot látok el. Én vagyok az első magyar politikus, aki az augusztusi események kezdete óta eljött Minszkbe. Meghallgatom, hogy mit mondanak a belarusz vezetők, és elmondom Magyarországnak.

Arról érdeklődött az Index, miről folyt a diskurzus a belarusz államfővel folytatott találkozón. A magyar törpepárt vezetője elmondta: „Lukasenka jó egészségnek örvend, nem törték meg az események. élvezi környezete bizalmát és Oroszország támogatását.” Hozzátette: „A belarusz elnök nagyra értékelte, hogy Magyarország visszafogottan kezelte az országában zajló fejleményeket.” Thürmert aznap fogadta Lukasenka, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminisztert is. Sajtójelentések szerint Lavrov arról beszélt, Moszkvának érdeke a helyzet stabilizálódása, amihez az alkotmánymódosításon keresztül vezet az út.

Stabilizálódik a helyzet?

Thürmer úgy vélte, most pontosan ez történik: stabilizálódik a helyzet, elindították az intézményi reformokat és az alkotmánymódosítást. Szerinte a tüntetések sem akkorák, mint korábban voltak, és a céljaik is változtak. Az EU nem tudta keresztülvinni a tervét – mondta a veterán magyar politikus, hozzátéve: a Nyugat szerinte nagyon szeretné rátenni a kezét a belarusz állami vagyonra. Thürmer állítja: felnőtt egy generáció, amelynek már nem elég az, ami megadatott, és többet akar. A Magyar Munkáspárt vezetője látogatása során előadást is tartott a minszki állami egyetemen, ahol Magyarországról, illetve arról értekezett, hogy hazánk hogyan próbálja kivívni függetlenségét.

Azokat verik, akik provokálnak Thürmer szerint

Arra a kérdésünkre, hogyan értékeli a biztonsági szervek erőszakos fellépését a tüntetőkkel szemben, Thürmer Gyula leszögezte: alkotmányos rend van, és csak azokkal szemben alkalmaztak erőszakot, akik kiprovokálták. Márpedig az utcára vonuló tömegek voltak először erőszakosak, a biztonsági erők kényszerből reagáltak erre.

(Index)

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés