Morawiecki az uniós költségvetési probléma gyors megoldását sürgette Merkelnél

2020. november 27. 16:28
Gyors eredményre számít a lengyel miniszterelnök.

Lengyelország várja a hosszú távú költségvetésről szóló európai uniós tárgyalások folytatását, és gyors eredményre számít, amely garantálja a tagállami jogokat, és tiszteletben tartja az uniós alapszerződésekben foglalt eljárásokat – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, beszámolva a német kancellárral, Angela Merkellel pénteken videokapcsolat révén folytatott megbeszélésének tartalmáról. Morawiecki a Facebookon közzétett beszámolójában aláhúzta: az a közös siker, amellyel a júliusi uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozó költségvetési tárgyalásai végződtek, „megfelelő, az összes EU-tagállam által megerősítendő” jogi előírásokban kell, hogy testet öltsön.    

Nem lehet jóváhagyni ezt a feltételrendszert

Varsó ki fog állni az uniós alapszerződések betartása, valamint a tagállamoknak a reformok megvalósításához fűződő szuverén joga mellett – hangsúlyozta, hozzátéve: az elsődleges jogot rögzítő alapszerződések magasabb rendűek minden másodlagos mechanizmusnál, mint amilyet az uniós intézmények jelenlegi javaslatai tartalmaznak. Ez Lengyelország szempontjából a további uniós tárgyalások alapja és kiindulópontja – fűzte hozzá. Morawiecki szerint a jelenlegi költségvetési feltételrendszer „nincs jóváhagyva, és nem is lehet jóváhagyni”. Emlékeztetett, hogy a múlt héten nagyköveti szinten elfogadását Lengyelország és Magyarország ellenezte. Hangsúlyozta: a vétó jogát az EU-ban az összes tagállam „álláspontja és fenntartásai figyelembevételének biztosítékaként” meg kell őrizni.    

Túl általánosak a kritériumok

A költségvetési csomag feltételrendszeréről szóló jelenlegi tervezet nem garantálja a jogbiztonságot, kritériumai általánosak, és nagyon széles értelmezést tesznek lehetővé – szögezte le a lengyel kormányfő. Elmondta: megerősítette a soros uniós elnök Németországot képviselő Merkelnek, hogy Lengyelország kész megvétózni a költségvetést, amennyiben „nem találják meg az egész Európai Unió, nem csak egyes tagállamai számára jó megoldásokat”. Mint mondta, arra kérte Merkelt, hogy mélyrehatóan tanulmányozzák a lengyel érvelést, ami fontos a jelenlegi vita, de Európa egysége és jövője szempontjából egyaránt.    

Morawiecki szóvivője, Piotr Müller pénteken a PAP hírügynökségnek megerősítette: a miniszterelnök az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek egy újabb, második levelet írt az uniós források jogállamisághoz kötése kapcsán. Hangsúlyozta: Lengyelország ellenez olyan mechanizmusokat, amelyek veszélyeztetnék az EU egységét a jövőben. Morawiecki először november elején intézett levelet az ügyben az uniós intézmények vezetőihez. Levelére ezen a héten válaszolva Ursula von der Leyen a PAP hírügynökség nem hivatalos értesülései szerint azt írta: a feltételrendszer az ő felfogásában csak az EU pénzügyi érdekeit, illetve az uniós alapok kezelését veszélyeztető jogsértésekre vonatkozik, nem pedig a szélesebben felfogott, az uniós alapszerződés 7. cikkelyében rögzített jogállamisági elvekre.

(MTI)

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha Lengyelország belengetne egy miniszterelnöki, vagy államfői utat Moszkvába, már holnap reggelre megoldódna az uniós költségvetési probléma.
Csodálkozom a lengyeleken, tény, az oroszok nem voltak soha a barátaik, de mára minden, de legalábbis, sok minden: megváltozott...

Válaszok:
Gregorius | 2020. november 27. 20:05

Nem baj, de...
Magyarország sosem lesz a tiétek, hogy tisztán értsd:
Magyarország soha nem lesz Soros - vagy bármilyen sémi Soros - országa.

Merkel már megszegte a szavát, most már csipkedje magát.

Várd ki, mi lesz a folytatás...
Mindig, mindenkit nem lehet átb.szni..., és most haladunk efelé.
Trumpot már teljesen tönkre akarják tenni, perek végtelen sokaságával.
Gondolod, ha valaki bízik magában, ilyesmikre van szüksége, meg BLM-ekre, buzibüszkeségekre?
Ezzel önmagul alatt vágják a fát, a rothschildizmust a VALÓDI, ortodox zsidók utálják legjobban...

Nem arról van szó, hogy befekszenek Putyinnak, csupán normális, megszokott diplomáciáról...
Mint mi, elmegyünk Moszkvába, Ankarába, de nyugatról fegyverkezünk és nem fogadunk migránsokat Törökországból.

Elárulom, nem kell mindig végletekben gondolkodni.
Sok nyugat, de egy kevés Moszkva is.
Ennyi.

A politika az egyensúlyozás művészete.
Persze, sok minden mellett, rendkívüli szintetizálóképesség, a szerencse is jó ha van...

Ha már egyszer ott van a nyugat és Moszkva a serpenyőben, akkor az arányok változhatnak.
Egyébként az oroszokra fokozottan igaz: nincsenek barátaik, csak érdekeik.

A lengyelek fejében nem! Sok mindent kellene elfelejteniük. Az ország felosztását a XVIII. sz. végén, a levert felkeléseket, Katynt, azt, hogy a Vörös Hadsereg nézte, ahogy a németek leverik a Varsói Felkelést, és csak utána indult el, a Honi Hadsereg ( londoniak) leverését ( Hamu és Gyémánt...) etc.

25 ország ME-je úgysem mondana le. Ráadásul a pártfegyelem sem annyira szoros, mint az otthoni Parlamentben. Azt sem felejtsük el, hogy a képviselők nagy része otthon "parkoló pályára" tett politikus azért jelölték ide ezért sokakban van valamilyen keserűség.

Erdélyről annyit, hogy az USA mostanában nyit arrafelé légi támaszpontot. A lengyelek és a románok az amcsiknak stratégiailag fontosabbak, mint mi. Putyinnak meg van elég baja, túlságosan a nyersanyagokra épül a gazdasága. Kína messze van, a környéken terjeszkedik gazdaságilag. India meg teljesen más kultura, kitűnő és olcsó szoftveresekkel, de a munka kulturájuk nagyon más mint a kínaiaké. A ma is létező kasztrendszer nagyon visszafogja őket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés