Lukasenka távozik, ha az új belarusz alkotmányt elfogadják

2020. november 27. 15:33
Az új alkotmánynak ugyanakkor nem célja, hogy demokráciát hozzon létre Belaruszban.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök bejelentette, hogy amennyiben elfogadják a most készülő új alkotmányt, akkor lemond az elnöki tisztségről – közölte az Index a Reuters alapján. „Az új alkotmány hatályba lépése után már nem én fogom betölteni az elnöki tisztséget” – mondta a belarusz államfő egy sajtótájékoztatón. Lukasenka azt nem részletezte, hogy mikorra várható az alkotmány elfogadása, és mennyi idővel utána fogja benyújtani lemondását.

A fehérorosz hírügynökség közlése szerint Lukasenka azt is hangsúlyozta, hogy szükség van az alkotmány módosítására annak érdekében, hogy elkerüljék az ország megsemmisülését. Ugyanakkor egyértelművé tette, hogy az új alkotmánynak nem célja, hogy demokráciát hozzon létre Belaruszban. A sajtótájékoztatón a rendszer ellenes tüntetőkről is beszélt. „Demokráciát akarnak, azt akarják, hogy bárkit meg lehessen választani...láttuk Gorbacsov idején, hogy mivel járt ez” – mondta, hozzátéve, hogy akkor a Szovjetunió összeomlásához vezettek a tiltakozások és ugyanezt a „mocskos trükköt" akarják most eljátszani valakik.

(Index)

Fotó: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélést folytat Minszkben 2020. november 26-án. MTI/AP/BelTA/Nyikolaj Petrov

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

pedig addig jo nekik mig Lukasenko van

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés