Egy fekete producer bántalmazása miatt vettek őrizetbe rendőröket Párizsban

2020. november 27. 19:57
A hatóságok elutasítják a rendszerszintű rasszizmus vádját.

Őrizetbe került pénteken az a négy francia rendőr, akik részt vettek egy fekete bőrű zenei producer bántalmazásában Párizsban. Emmanuel Macron államfő megdöbbentőnek nevezte a történteket, amelyek miatt kiújult a közéleti vita a rendőri erőszakról és rasszizmusról. A csütörtökön felfüggesztett rendőröket a kihallgatásukat követően péntek délután tartóztatta le a rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN. Hivatali személy által elkövetett erőszakkal és hivatalos dokumentum meghamisításával gyanúsítják őket. A Loopsider portálon közzétett videó, amelyet több mint 2 millióan töltöttek le, óriási visszhangot váltott ki a közéletben. Neves sportolók, többi között Antoine Griezmann és Kylian Mbappé válogatott labdarúgók, énekesek, művészek is felháborodásuknak adtak hangot, Emmanuel Macront pedig „nagyon ledöbbentették” azok a képek, amelyeken Michel Zecler producert ütik, rugdossák és gumibottal bántalmazzák rendőrök a zenei stúdiója bejáratánál.  

A rendőrök szerint ellenállt a férfi, a videó mást mutat

A rendőri jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy szombaton a férfi ellenállt, amikor a munkahelye előtt az utcán igazoltatták, mert nem viselt szájmaszkot. A rendőrök azt állították, hogy a férfi behúzta őket a stúdióba, és ott megverte őket. A felvételen viszont az látszik, hogy a rendőrök betolják Michel Zeclert az ajtón, ő ellenáll, az arcát és a testét védi az ütésektől, de nem üt vissza. A bántalmazás öt perc után azért ér véget, mert a stúdió alagsorából emberek jönnek fel, s ennek hatására a rendőrök elhagyják az épületet, majd kívülről könnygázt dobnak be a helyiségbe, és felszólítják Michel Zeclert, hogy menjen ki. A férfit, amint kilépett az utcára, előállították, majd hivatali személy elleni erőszak miatt őrizetbe vették. Michel Zecler feljelentést tett a rendőrök ellen, akik elmondása szerint többször is „mocskos négernek" nevezték őket. 

A hatóságok szerint ők nem rasszisták

Kormányzati tájékoztatás szerint a köztársasági elnök csütörtök este hivatalába rendelte a rendőrök felfüggesztését kezdeményező Gerald Darmanin belügyminisztert, s nagyon egyértelmű szankciók foganatosítására kérte. A megbeszélést követően a tárcavezető a France2 köztévében a bántalmazásban részt vett négy rendőrről azt mondta, hogy „besározták a köztársasági egyenruhát”. David Le Bars, a rendőrfelügyelők szakszervezetének főtitkára azt kérte, hogy „az igazságszolgáltatás gyorsan lépjen”, ugyanakkor a vita lezárást is szorgalmazta annak érdekében, hogy ne lehessen azt gondolni, hogy minden rendőr erőszakkal gyanúsítható. Az eset ugyanakkor újjáélesztette a vitát attól, hogy létezik-e a francia rendőrségen belül rendszerszerű erőszak és rasszizmus. Ezt a hatóságok határozottan elutasítják.    

Előző este is balhé volt

Kedden a párizsi ügyészség azért indított vizsgálatot, mert rendőrök több migránst és újságírót bántalmaztak előző este a párizsi République téren, ahol csaknem ötszáz illegális bevándorló az őket támogató, államilag finanszírozott szervezetek segítségével sátrakat állított fel, hogy így követeljenek sürgősségi szálláshelyet. A rendőri fellépésről azóta az IGPN jelentése kimondta, hogy „túlzott volt az erő használata”. Ezek az esetek azért is kaptak nagy médiavisszhangot, mert a nemzetgyűlés első olvasatban kedden elfogadta a nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatos, vitatott módosítást, amely alapján a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét a hatóságok akár 45 ezer eurós bírsággal és egy év szabadságvesztéssel is büntethetik.    

Független bizottság

Jóllehet a szabályozás kimondja, hogy csak a rosszhiszemű közzététel büntetendő, a tervezet ellen több ezren tüntettek szombaton Párizsban, mert a bírálók szerint a módosítás korlátozza a médiaszabadságot és az esetleges rendőri túlkapásokról szóló tájékoztatásokat. Jean Castex miniszterelnök csütörtök este jelezte, hogy létrejön egy független bizottság a vitatott jogszabály újraírására. A kezdeményezés azonnal tiltakozást váltott ki a képviselők részéről, a nemzetgyűlés és a szenátus elnöke is elítélte, hogy a végrehajtó hatalom a parlament hatásköreibe kíván beleavatkozni, miközben a hétvégén újabb utcai tiltakozást tartanak Párizsban a törvénytervezet ellen.

(MTI)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés