Disznóbelek röpködtek a kormányfőre Tajvanban

2020. november 27. 14:24
A tajvani törvényhozásban képviselők verekedtek össze az amerikai sertéshús-behozatal körüli vita során.

A tajvani ellenzéki képviselők sertésbeleket dobáltak és verekedtek a tajvani parlamentben az Egyesült Államok sertéshús-behozatalának enyhítése miatti heves vita közepette. Szerintük a közelmúltban elfogadott kormányhatározat, amely engedélyezi a raktopamint tartalmazó amerikai sertéshús behozatalát, veszélyt jelent az egészségre.

A világ 160 országában, így Kínában, Oroszországban, Tajvanon és az Európai Unióban is tilos a raktopamin-hidroklorid nevű, az állatok hízlalását elősegítő takarmány-kiegészítő használata. Az Egyesült Államokban, Nagy Britanniában, Új Zélandon és Japánban, valamint 27 másik országban azonban továbbra is alkalmazzák ezt az anyagot, mely bírálói szerint a hússal a szervezetbe jutva veszélyt jelent, főleg a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a növekedésben lévő gyermekek számára.

Múlt hétvégén kezdődött el az éves „őszi harc” Tajvanban, ami közismerten forró időszak a szigetállam politkai életében. Tüntetők egy hatalmas felfújható disznót tartottak a magasba az importrendelettel szembeni tiltakozás jeléül. A fő ellenzéki párt, a Kuomintang (KMT) törvényhozói pénteken vödrökből öntöttek ki disznóbeleket, majd hajították Su Tseng-chang miniszterelnök felé, hogy megakadályozzák, hogy kérdéseket tegyen fel a parlamenti ülésen. Néhányan verekedtek is a KMT és a Tajvani Államépítő Pártból érkező Chen Po-wei „rövid, de gonosz találkozása során” – jelentette a Reuters hírügynökség.

A kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) elítélte az „undorító” tiltakozást, azt olyan élelmiszerpazarlásának nevezte, amely „összebüdösíti” a parlamentet és a „racionális vitához való visszatérést” sürgették. Washington ugyanakkor üdvözölte Tsai Ing-wen tajvani elnök augusztusi döntését, amely január 1-jétől megkönnyíti az amerikai sertéshús behozatalát.

A tajvani parlamentben nem ritka a verekedés. A „Törvényhozó Jüan” vagyis a parlament az évek során számos ütésváltást, hajhúzást, műanyag palackok és vizes lufik dobálását látta már. Egy különlegesen heves harcban, 2017 júliusában, a törvényhozók szétverték a berendezést, miután székeket dobáltak egymásnak az infrastruktúrális kiadások költségvetési vitája során.

(BBC)

 

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés