Az intézményes rasszizmusról beszél Ónodi Eszter egy kisfilmben

2020. november 27. 16:09

A romákat segítő Rosa Parks Alapítvány „Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” címmel készített rövid animációs filmet.

2020. november 27. 16:09
null

A „Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” címmel készített a Rosa Parks Alapítvány egy rövid animációs filmet, amelynek narrátora, Ónodi Eszter arról mesél, hogyan működik Magyarországon a rendszerszintű rasszizmus. Az animációt Kiss Melinda, a Metropolitan Egyetem Animáció és Média Design Tanszékének docense készítette, az öltetet hozzá pedig egy amerikai kisfilm adta, ami az ottani feketék helyzetét taglalja. 

„Nem azért csináltuk a filmet, hogy lelkiismeret-furdalást ébresszünk az emberekben. A társadalom zöme egyénileg valójában tehetetlen, hiszen nem mélybe akar nyomni másokat, hanem jót akar a saját gyerekeinek. Abban viszont hiszünk, hogy a megértés közelebb visz az elfogadáshoz. Azt reméljük, hogy aki megnézi a filmet, az legalább egy kicsit fogékonyabbá válik a jó irányba mutató állami vagy civil kezdeményezésekkel szemben. Most nagyon messze vagyunk ezektől, de ez egy olyan út, amin előbb-utóbb végig fogunk menni, és fontos, hogy legyen befogadókészség a társadalom oldalán” – mondta a videó szövegét író Kende Ágnes, a Rosa Parks Alapítvány oktatáskutatója a Telexnek. 

A Rosa Parks Alapítvány vezetője az iskolai szegregáció kártékony hatásaira is szeretné felhívni a figyelmet a filmmel. „A szegregált oktatás újratermeli a szegénységet, ahelyett, hogy a gyerekek képességeit kibontakoztatva valós esélyt nyújtana nekik a sikeres felnőtt élethez” – mondta el a Telexnek Kegye Adél.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2020. december 24. 11:11
Mi nem vagyunk rasszisták. Általános iskolás lányom földre lökte egy cigánygyerek az udvaron, és ugrált a hátán csak mert szerinte a lányom nem köszönt rendesen. Ezt a lányom barátnője mesélte el amikor a feleségem ment a gyerekért a suliba. Szép idő volt, minden gyerek az udvaron, tanárok, szülők beszélgetnek... A feleségem az udvaron a nyakánál fogva felemelte a cigánykölköt, és olyan hangerővel magyarázta el neki mit fog vele csinálni legközelebb, hogy az egész udvaron megállt az élet egy pillanatra. A gyerekét védő anyának van egy kiállása, egyetlen szülő vagy tanár, sőt az udvaron levő cigány szülők sem mertek egy szót sem szólni a fegyelmezés ellen. Láss csodát. Egy évvel később ugyanígy suli után, de én mentem a gyerekért, ugyanígy keresem a sok gyerek között az udvaron, lányom meglát, elindul felém, majd hirtelen visszafordul hogy hozza a táskájátha megyünk haza....abban a pillantaban ahogy visszafordul, a mögötte ész nélkül rohanó kiscigányba ütközik, az lendületből visszafordul és már két kézzel a földre taszítja.... Mire néhány lépés távolságból odaértem volna, már több nevelőtanár szidta és küldte a cigánygyereket be az osztályterembe, úgy helyezkedve hogy ne férjek hozzá. Mi nem vagyunk rasszisták. Ugyanúgy a lelket kiráznám egy fehér gyerekből ha a lányomat bántaná. Az már csak véletlen lehet, hogy a suliban levő kis számú kvótacigányok azok a gyerekek, akik fékezhetetlenül agresszívek, akik más nyelvet nem beszépnek, csak az erőszakot. Gondolom a kisfilm azt is elmagyarázza, hogy a saját cigány környezetük alakít ki olyan viselkedésmintákat a kölkökben, hogy azok civilizált együttélésre alkalmatlanok. Gondolom a felelősségvállalás, a példamutatás áll a középpontban.
yes_we_can
2020. november 29. 04:14
Nálam az igazi,erős kérdés: vajon mi lehet a cél?
Andilla
2020. november 28. 23:28
Meglepődik bárki is, hogy ezt a rózsás alapítványt Gyuri bácsi Ópen Szoszájetije pénzeli?
Bátya62
2020. november 28. 16:38
Ez a demagóg film öngól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik