Az intézményes rasszizmusról beszél Ónodi Eszter egy kisfilmben

2020. november 27. 16:09
A romákat segítő Rosa Parks Alapítvány „Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” címmel készített rövid animációs filmet.

A „Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” címmel készített a Rosa Parks Alapítvány egy rövid animációs filmet, amelynek narrátora, Ónodi Eszter arról mesél, hogyan működik Magyarországon a rendszerszintű rasszizmus. Az animációt Kiss Melinda, a Metropolitan Egyetem Animáció és Média Design Tanszékének docense készítette, az öltetet hozzá pedig egy amerikai kisfilm adta, ami az ottani feketék helyzetét taglalja. 

„Nem azért csináltuk a filmet, hogy lelkiismeret-furdalást ébresszünk az emberekben. A társadalom zöme egyénileg valójában tehetetlen, hiszen nem mélybe akar nyomni másokat, hanem jót akar a saját gyerekeinek. Abban viszont hiszünk, hogy a megértés közelebb visz az elfogadáshoz. Azt reméljük, hogy aki megnézi a filmet, az legalább egy kicsit fogékonyabbá válik a jó irányba mutató állami vagy civil kezdeményezésekkel szemben. Most nagyon messze vagyunk ezektől, de ez egy olyan út, amin előbb-utóbb végig fogunk menni, és fontos, hogy legyen befogadókészség a társadalom oldalán” – mondta a videó szövegét író Kende Ágnes, a Rosa Parks Alapítvány oktatáskutatója a Telexnek. 

A Rosa Parks Alapítvány vezetője az iskolai szegregáció kártékony hatásaira is szeretné felhívni a figyelmet a filmmel. „A szegregált oktatás újratermeli a szegénységet, ahelyett, hogy a gyerekek képességeit kibontakoztatva valós esélyt nyújtana nekik a sikeres felnőtt élethez” – mondta el a Telexnek Kegye Adél.

Összesen 155 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ausztráliában évtizedek alatt egyetlen egyszer se láttam színészeket társadalomtudományi kérdésekben megnyilatkozni. Ausztráliában tudják a színészek is azt, hogy suszter maradj a kaptafánál.

" Azt reméljük, hogy aki megnézi a filmet, az legalább egy kicsit fogékonyabbá válik a jó irányba mutató állami vagy civil kezdeményezésekkel szemben."

Ez kizárt. A 90-es évektől kezdve az SZDSZ és csatolt részei naponta lengették a fejük felett a morállófaszt, zsidó- és cigány kérdésben. Nem igaz, hogy az intézményes rasszizmus lenne a fő oka annak, miért eltérőek a rasszok átlag teljesítményei. Akkor az indiai-, vagy ázsiai bevándorlók nem teljesíthetnének átlagon felül.

Indiai bevándorlón nem a cigányokat értem, hanem a frissiben idekerülteket. Volt alkalmam találkozni párral, és hasonlóan jól mennek a dolgaik, mint a kínaiaknak (a kiejtésük ugyanolyan szörnyű :D).

Meg egy roma narrátort. Nem Ónody Esztert, a "romaszakértő" hófehérkét.

Egyébként az is vicces, ahogyan hazudnak. Azt állítják, hogy a fehérek, meg a cigányok külön élnek, a fehérek semmit nem tudnak a cigányokról, csak az előítéleteik alapján viszonyulnak hozzájuk. Ehhez képest a cigányokkal ott legnagyobb a probléma, ahol fehére és cigányok vegyesen élnek. Nem véletlen, hogy a Jobbik anno ott volt erős, amíg erre a témára nyomultak rá.

Vagy költözhetne ő cigányok közé. Nem kell ahhoz elvándorolni a világ végére, elég a Hős utcáig menni.

Amerikában sincs olyan rasszizmus, amiről ezek beszélnek. Gazdag fehér liberálisok próbálnak ott is másokat leckéztetni, hogyan kell a négerekhez viszonyulni a biztonságos villáikból. Eben is hasonlóságot vélek felfedezni az itteni libsikkel. Feltételezem, Ónody Eszter sem cigányok lakta kerületekben él.

Emlékszem rá, hogy 14 éves koromban azt mondtam anyámnak, hogy autószerelő szakmunkásképzőbe akarok menni, mert a műszaki dolgok érdekelnek, a többi nem. Anyám pedig azt mondta hogy szó em lehet róla.

Eddig azt hittem, hogy anyám tudta, érettségi nélkül sokkal nehezebb lesz az élet, de most már tudom, hogy az INTÉZMÉNYESÍTETT RASSZIZMUS miatt mentem technikumba!

Nem ez a tanulság, hanem hogy Nagy Ervin egy elvtelen seggnyaló kis libsi pondró. És még finom voltam.

Tipikus, 1990 óta az amerikai négerkérdést próbálják ráhúzni a hazai cigányokra, a teljes mértékben különböző történelmi és kulturális háttér ellenére.
Ha már amerikai helyzetről van szó, Charles Murray sok éves szociológiai kutatásának eredménye ez a mondat, amit a szociális segélyprogramokról állapított meg:
"Minél kevésbé valószínű, hogy a nem kívánt magatartás önkéntesen megváltozhat, annál valószínűbb, hogy a program összességében több kárt fog okozni, mint hasznot"
És mernék fogadni arra, hogy az emberi motivációk univerzálisak, tehát akikben nincs meg a szándék a felemelkedésre, ott a felemelésre szánt pénzek csak a még nagyobb nyomort fogják konzerválni. Ezt lehet a azokra a cigányokra is vonatkoztatni, akik nem mennek el dolgozni - náluk nem az erőszakos "deszegregációt" kellene erőltetni, hanem azt, hogy megszülessen bennük a motiváció, hogy a gyerekeiknek már jobb legyen, mint nekik, és ezért tegyenek is valamit. És mit ád Isten, a cigánypasztorizáció is pont ezt csinálja, és ez - szemben a liberálisok által segélyprogramokra öntött milliárdokkal - működik.

Ez igaz. A miniszterelnökünket, Orbán Viktort rendszeresen cigányozzák és zsidózzák az ellenzéki commentelők, és pártszimpatizánsok.

Ebből a rasszista filmecskéből kimaradt, hogy uzsorakamatra adnak egymásnak pénzt a cigányok, hogy prostituáltnak nevelik a fiaikat, lányaikat.
Hogy államiba adják a gyerekeiket.
Sőt Havas Henrik azt mesélte, hogy a cigány apák, ha egy bizonyos kort betöltöttek a lányaik, simán meghúzzák őket. Ezt neki is mesélték az érintettek, hogy ez lesz a sorsuk.

"A szegregált oktatás újratermeli a szegénységet, ahelyett, hogy a gyerekek képességeit kibontakoztatva valós esélyt nyújtana nekik a sikeres felnőtt élethez" -mondta el a Telexnek Kegye Adél."

A gyerekeim Budára jártak iskolába (2018)
2019. augusztus 5. 11:46

"Mi Budán, egy jó kerületben lakunk, hiába jártak a gyerekeim állami iskolába, teljesen nyilvánvaló volt, hogy nem lesz cigány osztálytársuk. Ezt elfogadtam a valóság részeként, és nem vittem át őket csak azért egy másik iskolába, hogy megtapasztalják, milyen az, amikor vegyes az osztály összetétele. Önazonosnak kellett maradnom."

A film először elmondja azokat a pontos okokat, amikért többség elkülönül a romáktól, azután elkezd előítéletességről beszélni.

Kezd intézményesülni a németekkel szemben egyszer már bevált bűntudat ipar.

1/ a Soros terv része, hogy 22-re szembeállítsa a többségi magyarokat a cigánysággal, amire minden esélye adott
2/ Miért? Orbán Viktor nem nevezett ki cigányügyi államtitkárt Forgács István személyében, a kormányban nincs megfelelő súlyú felelőse e témának, így nincs érdemi stratégia
3/ A kormányzati média alkalmatlan a Soros médiával szemben, számban és minőségben, koncepcióban, a tömegekhez való eljutás tekintetében
4/ nem látszik az, hogy a Miniszterelnök érezné ezeket a folyamatokat, válaszlevél Sorosnak édes kevés, végre fel kellene vennie a kesztyűt, s összerakni egy ütőképes, a 22-es választásokra fókuszáló, a napi reagálásokat, tennivalókat koordináló stábot, vészesen fogy az idő

A másiknak igen. Az elsőnek nem.

Valaki felvilágosíthatná Vakpalit, hogy Lévai Anikó és Gazsi, kimondottan fehérbőrűek.
Ez nem Amerika nálunk nem szokás a bőrünket fehéríteni, inkább barnára szeretik süttetni magukat az emberek a napon.

Vak Pali, vak Pali
mindent lát,
szemüvegen át
kutya valagát,
a fekete pulikutya
vili-valagát.
Át, át, át,
vivát, vivát, vivát!
A puli fekete
vili-valagát.
Nahát, nahát!

Most mit akartak mondani, hogy ki tud es ki nem tud beszelni?
Mondtak volna el az erintettek, azt gondolod, nem ertettuk volna?
Kinek is vannak itt eloiteletei?

Valahogy a rajzfilm alkotoi elfelejtettek azt a tenyt kidomboritani, hogy mennyi munka all a Tomiek, es mennyi a Janiek aktualis helyzete mogott.
MUNKA, erted? Mert jo, orokolnek, de azert valakik megdolgoztak, hogy valamit hatrahagyjanak.
Sut az irigyseg, legjobb kenne Tomiektol elvenni, hogy nekik se legyen. Ilyen ez a kommunizmus.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés