Lengyel elnöki szóvivő: Varsó elutasítja az alapszerződések felülírását az EU-költségvetés kapcsán

2020. november 26. 14:16
Spychalski szerint Lengyelország éppen a jogállamiság betartását szorgalmazza.

Varsó elutasítja az Európai Unió alapszerződéseinek felülírását a költségvetésről folytatott tárgyalások során, s ebben az értelemben a jogállamiság betartására szólít fel Európában – jelentette ki a lengyel elnöki szóvivő csütörtökön. Blazej Spychalskit a Radio Plus lengyel rádiócsatorna kérdezte arról, mi a véleménye Andrzej Duda államfőnek a kormány által az uniós költségvetési tárgyalások során képviselt álláspontról. Lengyelország és Magyarország a tagállamokra vonatkozó jogállamisági feltételek miatt az előző héten nagyköveti szinten elutasította a költségvetési megállapodást.

Ezzel a lépéssel Spychalski szerint Lengyelország éppen „a jogállamiság betartását szorgalmazza”, elutasítva, hogy „a jogállamiságról szóló előírások ürügyén az alapszerződéseken nem alapuló mechanizmusokat vezessenek be” az Európai Unióban. A szóvivő megállapította, hogy a vétó jogával az EU-ban több tagállam élt már különféle helyzetekben.

Mateusz Morawiecki kormányfő csütörtök délelőtti varsói sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva szintén aláhúzta, hogy a költségvetés kapcsán javasolt jogállamisági rendelkezés „nem írhatja felül” az alapszerződéseket, éppen a jogállamiság betartása érdekében. A jelenleg javasolt megoldás politikai indíttatású, „önkényes döntéseket” tenne lehetővé – mondta. Egyúttal megerősítette: nem látja problematikusnak, sőt kéri is, hogy az európai és tagállami intézmények „minél akkurátusabb módon ellenőrizzék az európai uniós költségvetési források elköltését”. Aláhúzta, hogy semmi jót nem hozna a költségvetési és a politikai sík összemosása a feltételrendszerben. 

„A bennünket elárasztó propaganda ellenére mi az EU egységéért küzdünk” – fogalmazott Morawiecki. Úgy érvelt: Lengyelország után egy idő múlva más EU-tagállamokat is támadások érhetnek, ha „Brüsszelben visszatetszést keltenek ilyen vagy olyan (nemzeti) reformok”.

(MTI)

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosítsunk: az EU.n nem lehet számonkérni a jogállamiságot magát,
tekintettel arra, hogy az EU nem állam. Ugyanakkor számon lehet, sőt
KELL kérni minden tagállamon a szerződés betartását, és ha szükséges a
jelenleg hatályos szerződés szerint el kell járni vele szemben a
szerződésben vagy más nemzetközi jogban lefektetett elvek szerint,
amennyiben a szerződésszegés tényleges.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés