„Roger szellemi szíve Közép-Európában volt” – Scruton özvegye a Mandinernek

2020. december 3. 14:53
„Számára semmi nem volt elkülöníthető más dolgoktól; minden tudása és tapasztalata szellemi életének része volt” – mondja Sophie Jeffreys, Scruton özvegye a néhai filozófusról. A Budapesten megnyíló Scruton Közösségi Tér kapcsán kérdeztük az építészettörténészt a scrutoni örökségről.

Szilvay Gergely interjúja a Mandiner hetilapban

 

Mit szólt, amikor felmerült, hogy elhunyt férjéről neveznének el kávézót és közösségi teret Budapesten?

Nagyszerű ötletnek tartottam.

Nem volt furcsa, hogy egy közép-európai országnak jut eszébe Scruton nevű helyet nyitni?

Kicsit furcsa volt, de szeretem az extravagáns dolgokat.

Melyek a kedvencei férje könyveiből?

Én vagyok a legnagyobb rajongója, az összes könyve fantasztikus, főleg az olyan személyesebb hangvételűek, mint az 
On Hunting és a Gentle Regrets. Az új könyve, amelyet posztumusz adtak ki, a Wagner’s Parsifal: The Music of Redemption nagyon fontos nekem. Wagner Parsifalját és a megváltás témáját nehéz megérteni, így hálásak lehetünk, hogy e könyvben Roger megosztotta velünk az ezzel kapcsolatos gondolatait. Vele voltam, amikor az utolsó simításokat elvégezte, és együtt dolgoztam a kiadóval, hogy minden úgy menjen, ahogy elterveztük.

Fotó: Mandiner-archív

Önök egyszerre élték a parasztok és az értelmiségiek életét, hiszen Roger Scruton filozófusként farmon lakott. Nehéz volt összeegyeztetni a kettőt?

Én nehéznek találtam, de Roger számára semmi nem volt elkülöníthető más dolgoktól; minden tudása és tapasztalata szellemi életének része volt. Neki a földdel és állatokkal való munka része volt az arról szóló gondolkodásnak, hogy milyen kapcsolat fűz minket a dolgokhoz és az élőlényekhez. Mark Dooley-val közös könyvében, a Conversations with Roger Scrutonban jól elmagyarázza, mit gondol a gazdálkodásról.

Jó érzés, hogy van egy ilyen hely Közép-Európában”

Milyennek látja Orbán Viktor és a közép-európai konzervatívok szerepét a nemzetközi politikában?

Úgy gondolom, hogy Orbán Viktor és más közép-európaiak, konzervatívok vagy sem, fontos hangok a nemzetközi politikában, és olyan tapasztalatot, látásmódot képviselnek, amelynek mindig jelen kellene lennie a vitákban, és figyelembe kellene venni döntéshozatalkor.

Van új konzervatív ébredés, vagy védekező állásban van a konzervativizmus?

Nem tudom. Boris Johnson kormányfő és a Konzervatív Párt tavaly igen jól szerepelt a brit választáson, de nem hiszem, hogy ezt új ébredésnek lehet tekinteni. A konzervatívokat támadják a politikában, és ilyenkor védekező pozícióban vannak, de remélhetőleg készek kiállni az értékeikért.

Mit gondol a brit és az amerikai konzervativizmusról?

Nem hiszem, hogy csak a politikai lojalitás terminusaiban kellene gondolkodnunk. Bizonyosan sok olyan ember van Nagy-Britanniában és Amerikában, aki konzervatív módon gondolkodik és úgy is él, ilyen tekintetben a konzervativizmus szerintem talán jó állapotban van. Becsülöm azokat, akik egy lépéssel továbbmennek, és konzervatív politikusok vagy aktivisták lesznek, mivel az kemény dolog. Nehéz reprezentatív konzervatív pártot építeni és harcolni a liberális­-baloldali aktivistákkal.

Fotó: Mandiner-archív

Milyen szerepet játszhat a Scruton Közösségi Tér férje örökségének az ápolásában?

A városi élet, a barátokkal való találkozás, a könyvek megbeszélése és az események látogatása élvezetes része a szellemi életnek. Az embereknek bátorítaniuk kell egymást, és a kávézó segíthet ebben. Jó érzés, hogy van egy ilyen hely Közép-Európában, minthogy Roger szellemi szíve Közép-­Európában volt. Nemrég egy jó barát azt mondta, hogy a gondolkodása közelebb állt olyanokhoz, mint Kant, Husserl és Patočka.

Nem hiányoznak azok a személyes tárgyai, amelyeket a Scruton kávézónak ajándékozott?

Máris várom, hogy újra láthassam őket! Szerettem volna, hogy az íróasztala a kávézóé legyen, és arra emlékeztesse az embereket, hogy Roger nem kávézókban ülve alkotta meg életművét, hanem az íróasztalánál, gyakran teázgatva. Szomorú voltam, amikor rápillantottam a székére, mert rá emlékeztet, így örülök, hogy új életet kezdhet. Gondoltam, hogy örülni fognak a két képnek is Malmesburyről, főleg annak, amelyik az apátságot ábrázolja. Ott volt Roger temetése is, amelyen részt vett Orbán Viktor, valamint cseh és lengyel barátaink is. Remélem, hogy élvezni fogják a könyveket is, amelyeket küldtem. Kicsit rendszertelen a válogatás egy túlzsúfolt könyvszekrényből, de benne van minden, ami fontos volt Roger gondolkodásának alakulásában. Némelyiket a barátai írták. Örültem, amikor ráakadtam kis könyvecskéjére, a Colloquial Hungarianre (mindennapi magyar nyelv) – mindig szüksége volt rá, amikor Budapestre ment. A fő könyvtára otthon marad persze, az már önmagában felér egy iskolával! A Scrutopia nyári egyetem hallgatói is használhatják. Remélem, hogy le tudják játszani a bakelitjeit, és élvezni fogják. Roger jól ismerte az összeset, és fontosak voltak a zene filozófiájáról szóló munkáihoz. Ami a nyergét illeti, nem vagyok benne biztos, hogy az illik egy kávézóba, de talán ennyi excentrikusság belefér.

***

Fotó: Mandiner-archív

Scruton Közösségi Tér

Novemberben nyílt meg a budapesti Zoltán utcában, nem messze az Országháztól a Scruton Közösségi Tér. A projekt küldetésnyilatkozata szerint „a Scrutonnal egy olyan környezetet hozunk létre, amelyben otthont teremtünk a konzervatív életmódnak, lehetőséget a megismerésre, a szellemi fejlődésre. Egy olyan teret, amely figyel a környezetére, figyel a lokális értékeire, büszke az általa létrehozott tartalomra, az emberi munka gyümölcsét a közösség asztalára helyezi. Számunkra az idő és a történelem jelenti azt a horizontot, amely értéket képvisel. Ez az idősík jelenik meg a történetmesélő emberben, az ő történetei jelennek meg nálunk”.

Roger Vernon Scruton

1944-ben született, a cambridge-i Jesus College-ban tanult és doktorált, az 1968-as események láttán vált konzervatív meggyőződésűvé. 1982-ben egyik alapítója volt a konzervatív The Salisbury Review folyó­iratnak. A rendszerváltás előtti idők óta érdekelte a közép-európai térség. Feleségével, Sophie Jeffreys építészettörténésszel két gyermeket neveltek fel angliai és amerikai birtokaikon. 2016-ban II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte. Scruton több mint ötven kötet szerzője, ebből öt regény, s nevéhez fűződik két opera is. 2020 januárjában hunyt el.

***

Egy angol úr élete és útja – a teljesség felé – Rajcsányi Gellért Scruton-nekrológja a Mandiner hetilapban.

Címlapfotó: Mandiner-archív  

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szeretned, hogy minden cikk Szajerrol szoljon, ugye?
Vagy hogy te hatarozd meg, milyen cikkek kerulnek ide, mi?
Ahhoz aludnod kell meg parat, no meg tanulnod.
Addig is olvasgasd balnaci tarsaid szeretet- es kulturaomleset!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés