„Roger szellemi szíve Közép-Európában volt” – Scruton özvegye a Mandinernek

2020. december 03. 14:53

„Számára semmi nem volt elkülöníthető más dolgoktól; minden tudása és tapasztalata szellemi életének része volt” – mondja Sophie Jeffreys, Scruton özvegye a néhai filozófusról. A Budapesten megnyíló Scruton Közösségi Tér kapcsán kérdeztük az építészettörténészt a scrutoni örökségről.

2020. december 03. 14:53
null

Szilvay Gergely interjúja a Mandiner hetilapban

 

Mit szólt, amikor felmerült, hogy elhunyt férjéről neveznének el kávézót és közösségi teret Budapesten?

Nagyszerű ötletnek tartottam.

Nem volt furcsa, hogy egy közép-európai országnak jut eszébe Scruton nevű helyet nyitni?

Kicsit furcsa volt, de szeretem az extravagáns dolgokat.

Melyek a kedvencei férje könyveiből?

Én vagyok a legnagyobb rajongója, az összes könyve fantasztikus, főleg az olyan személyesebb hangvételűek, mint az 
On Hunting és a Gentle Regrets. Az új könyve, amelyet posztumusz adtak ki, a Wagner’s Parsifal: The Music of Redemption nagyon fontos nekem. Wagner Parsifalját és a megváltás témáját nehéz megérteni, így hálásak lehetünk, hogy e könyvben Roger megosztotta velünk az ezzel kapcsolatos gondolatait. Vele voltam, amikor az utolsó simításokat elvégezte, és együtt dolgoztam a kiadóval, hogy minden úgy menjen, ahogy elterveztük.

Fotó: Mandiner-archív
Fotó: Mandiner-archív

Önök egyszerre élték a parasztok és az értelmiségiek életét, hiszen Roger Scruton filozófusként farmon lakott. Nehéz volt összeegyeztetni a kettőt?

Én nehéznek találtam, de Roger számára semmi nem volt elkülöníthető más dolgoktól; minden tudása és tapasztalata szellemi életének része volt. Neki a földdel és állatokkal való munka része volt az arról szóló gondolkodásnak, hogy milyen kapcsolat fűz minket a dolgokhoz és az élőlényekhez. Mark Dooley-val közös könyvében, a Conversations with Roger Scrutonban jól elmagyarázza, mit gondol a gazdálkodásról.

Milyennek látja Orbán Viktor és a közép-európai konzervatívok szerepét a nemzetközi politikában?

Úgy gondolom, hogy Orbán Viktor és más közép-európaiak, konzervatívok vagy sem, fontos hangok a nemzetközi politikában, és olyan tapasztalatot, látásmódot képviselnek, amelynek mindig jelen kellene lennie a vitákban, és figyelembe kellene venni döntéshozatalkor.

Van új konzervatív ébredés, vagy védekező állásban van a konzervativizmus?

Nem tudom. Boris Johnson kormányfő és a Konzervatív Párt tavaly igen jól szerepelt a brit választáson, de nem hiszem, hogy ezt új ébredésnek lehet tekinteni. A konzervatívokat támadják a politikában, és ilyenkor védekező pozícióban vannak, de remélhetőleg készek kiállni az értékeikért.

Mit gondol a brit és az amerikai konzervativizmusról?

Nem hiszem, hogy csak a politikai lojalitás terminusaiban kellene gondolkodnunk. Bizonyosan sok olyan ember van Nagy-Britanniában és Amerikában, aki konzervatív módon gondolkodik és úgy is él, ilyen tekintetben a konzervativizmus szerintem talán jó állapotban van. Becsülöm azokat, akik egy lépéssel továbbmennek, és konzervatív politikusok vagy aktivisták lesznek, mivel az kemény dolog. Nehéz reprezentatív konzervatív pártot építeni és harcolni a liberális­-baloldali aktivistákkal.

Fotó: Mandiner-archív
Fotó: Mandiner-archív

Milyen szerepet játszhat a Scruton Közösségi Tér férje örökségének az ápolásában?

A városi élet, a barátokkal való találkozás, a könyvek megbeszélése és az események látogatása élvezetes része a szellemi életnek. Az embereknek bátorítaniuk kell egymást, és a kávézó segíthet ebben. Jó érzés, hogy van egy ilyen hely Közép-Európában, minthogy Roger szellemi szíve Közép-­Európában volt. Nemrég egy jó barát azt mondta, hogy a gondolkodása közelebb állt olyanokhoz, mint Kant, Husserl és Patočka.

Nem hiányoznak azok a személyes tárgyai, amelyeket a Scruton kávézónak ajándékozott?

Máris várom, hogy újra láthassam őket! Szerettem volna, hogy az íróasztala a kávézóé legyen, és arra emlékeztesse az embereket, hogy Roger nem kávézókban ülve alkotta meg életművét, hanem az íróasztalánál, gyakran teázgatva. Szomorú voltam, amikor rápillantottam a székére, mert rá emlékeztet, így örülök, hogy új életet kezdhet. Gondoltam, hogy örülni fognak a két képnek is Malmesburyről, főleg annak, amelyik az apátságot ábrázolja. Ott volt Roger temetése is, amelyen részt vett Orbán Viktor, valamint cseh és lengyel barátaink is. Remélem, hogy élvezni fogják a könyveket is, amelyeket küldtem. Kicsit rendszertelen a válogatás egy túlzsúfolt könyvszekrényből, de benne van minden, ami fontos volt Roger gondolkodásának alakulásában. Némelyiket a barátai írták. Örültem, amikor ráakadtam kis könyvecskéjére, a Colloquial Hungarianre (mindennapi magyar nyelv) – mindig szüksége volt rá, amikor Budapestre ment. A fő könyvtára otthon marad persze, az már önmagában felér egy iskolával! A Scrutopia nyári egyetem hallgatói is használhatják. Remélem, hogy le tudják játszani a bakelitjeit, és élvezni fogják. Roger jól ismerte az összeset, és fontosak voltak a zene filozófiájáról szóló munkáihoz. Ami a nyergét illeti, nem vagyok benne biztos, hogy az illik egy kávézóba, de talán ennyi excentrikusság belefér.

***

Fotó: Mandiner-archív
Fotó: Mandiner-archív

Scruton Közösségi Tér

Novemberben nyílt meg a budapesti Zoltán utcában, nem messze az Országháztól a Scruton Közösségi Tér. A projekt küldetésnyilatkozata szerint „a Scrutonnal egy olyan környezetet hozunk létre, amelyben otthont teremtünk a konzervatív életmódnak, lehetőséget a megismerésre, a szellemi fejlődésre. Egy olyan teret, amely figyel a környezetére, figyel a lokális értékeire, büszke az általa létrehozott tartalomra, az emberi munka gyümölcsét a közösség asztalára helyezi. Számunkra az idő és a történelem jelenti azt a horizontot, amely értéket képvisel. Ez az idősík jelenik meg a történetmesélő emberben, az ő történetei jelennek meg nálunk”.

Roger Vernon Scruton

1944-ben született, a cambridge-i Jesus College-ban tanult és doktorált, az 1968-as események láttán vált konzervatív meggyőződésűvé. 1982-ben egyik alapítója volt a konzervatív The Salisbury Review folyó­iratnak. A rendszerváltás előtti idők óta érdekelte a közép-európai térség. Feleségével, Sophie Jeffreys építészettörténésszel két gyermeket neveltek fel angliai és amerikai birtokaikon. 2016-ban II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte. Scruton több mint ötven kötet szerzője, ebből öt regény, s nevéhez fűződik két opera is. 2020 januárjában hunyt el.

***

Egy angol úr élete és útja – a teljesség felé – Rajcsányi Gellért Scruton-nekrológja a Mandiner hetilapban.

Címlapfotó: Mandiner-archív  

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. december 03. 18:37
Tényleg keresztapja volt TGM egyik lányának ?
olajfa1
2020. december 03. 16:13
Azért Scruton úr jó alaposan lerántotta a leplet a "liberalizmusnak" nevezett hazúgrágról... ÉS ELŐBÚJT A FASIZMUSUK ősi gyilkos ösztöne!
lofejazagyban
2020. december 03. 15:23
ez is valami MCC pénzégető projekt, vagy miért toljátok annyira itt?
OberEnnsinnen
2020. december 03. 15:08
"Tudod, hogy helytelen, mégis megteszed. Ezzel a szabadságot magadtól elveszed." Talán így lehetne jellemezni frappánsan a jelenlegi helyzetet a nyugati világban, ez az önfelszámolás ördögi doktrínája. Ezzel talán Scruton úr is egyetértene, valahol olvastam, nagyon régen, de nem felejtettem el. Nem találom forrását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik