Kiborultak a kiadó munkatársai Jordan Peterson új könyve miatt

2020. november 25. 14:52
Szerintük a pszichológus a transzfóbia ikonja, bármit jelentsen is mindez. A könyv tartalma nem számít.

Kiabáltak és sírtak az alkalmazottak Kanada legnagyobb könyvkiadójánál, a  Penguin Random House Canadánál, nem sokkal azután, hogy bejelentették, jövő márciusban ők jelentetik meg Jordan Peterson pszichológus új könyvét. A megbeszélés a Vice beszámolója szerint feszült hangulatban zajlott. A stáb jó néhány tagja szerint „Peterson a gyűlöletbeszéd és a transzfóbia ikonja. És a fehér felsőbbrendűségé is, függetlenül ennek a könyvének a tartalmától. Nem vagyok büszke arra, hogy olyan cégnél dolgozom, amely kiadja őt.

A kötet a korábbi, 12 szabály az élethez című művének a folytatása, Túl a renden: 12 további szabály az élethez címmel. Jordan B. Peterson 2016-ban lett világhírű, miután azt mondta, nem hajlandó betartani az új kanadai törvényt, ami kötelezővé tenné a választott személyes névmások használatát. Azóta 12 szabály az élethez címmel sikerkönyvet írt, vlogol, vitákon vesz részt, és tömött termekben életvezetési előadásokat tart, többek között a drogfüggőkről is sokat értekezett. Tavaly május végén Budapesten is járt, Orbán Viktorral is találkozott, aki Peterson szerint megpróbálja visszaadni a magyar kultúra metafizikai megalapozottságát.

(Vice)

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Jordan Peterson kanadai politológus, pszichológus professzor találkozója a Karmelita kolostorban 2019. május 30-án. Jordan Peterson a május 30-31-én megrendezendő Brain Bar fesztivál vendégeként érkezett Budapestre. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ki kell rúgni ezeket a rinyáló, hazug tetveket a picsába. A "gyűlöletbeszéd ikonja", na persze. A transzseggnyaló libsik mindenkit gyűlölnek, aki nem buzi.

Jordanson pont annyira transzfób, mint amennyire Orbán diktátor. Ugyanannak a liberálmosléknak az ugatása.

He, vagy she. Maygarul "ő". Kanadában törvény hoztak rá, hogy, lényegében, ha egy transzakárkire rossz személyes névmást használsz, az akár gyűlöletbeszédnek is minősíthető. Úgy képzeld el, mintha valakiről egyes szám harmadik személyben beszélsz, és úr helyet hölgynek nevezed, vagy fordítva, miközben a valaki közben már nemet változtatott, tehát onnantól kezdve elnyomott kisebbségi, akiket különleges törvényi védelem illet meg.

Peterson pedig nagyon nem lelkesedett az ilyen törvényért, és fel is szólalt ellen, mint olyan ellen, ami alapvető szabadságjogot sért, a szabad véleménynyilvánítás szabadságát. Hát ettől vált ő "transzfóbbá".

Amit nem láttam a korábbi hozzászólásokban, ezért leírom:
Amilyen rövid ez a beszámoló, annyira benne van minden, ami a mai baloldali médiaterrort jellemzi:
- "cancel culture" - botrányok kirobbantásával a más vélemények eltüntetése: nem kell hozzá sok ember, csak elég széles médiaháttér. Árgus szemekkel kell figyelni a médiát, minden egyes szereplőnek, akinek a nevével valahogy kapcsolatba kerül, figyelni a múltját, évekkel, akár évtizedekkel korábbi összes megnyilatkozását, és ha bármi olyasmit talál, ami a _mai_ _baloldali_ standardnak nem felel meg, azonnal riasztani a barátokat, és írni az őt alkalmazó cégnek, hogy ők egy ilyen embert alkalmaznak, illetve riasztani a baráti médiát, hogy tessék, ilyen botrányba keveredett ez a cég. Kapitalizmusban a cégek rengeteg pénzt veszítenek a botrányokon, ezért egy ilyen támadás után szinte biztosan kirúgják az adott egyént. Az a durva, hogy milyen szinteken utánamennek az embereknek, például egy kis cég által írt számítógépes játék (Subnautica) hangmérnöke sem kerülhette el a sorsát, évekkel korábban írt, egyébként teljesen normális, csak nem baloldai Twitter bejegyzései miatt kellett lapátra kerülnie. Azt hinné az ember, hogy ez már egy olyan pozíció, ami miatt soha nem fog reflektorfénybe kerülni.
- megbélyegzés: nem kell érvelni, nem kell tényeket összeszedni, egy embert tönkre lehet tenni pár következetesen használt jelzővel is. Itt is: "gyűlöletbeszéd" "transzfóbia" és "fehér felsőbbrendűség". Már nem is indokolják, minek is, előtte már évek óta használja a többi médiamunkás is ezeket a kifejezéseket, elég csak azt elétenni, hogy "a közismert"
- áldozati pozíció elfoglalása: az emberek együttéreznek az áldozatokkal, és erre rájátszanak az amúgy hatalmi pozícióból embereket tönkretevő médiamunkások. Itt is: "Kiborultak a kiadó munkatársai Jordan Peterson új könyve miatt", "Nem vagyok büszke arra, hogy olyan cégnél dolgozom, amely kiadja őt." Azaz szegény kiadónál dolgozó embereket rossz helyzetbe hozta a munkáltatójuk, aki arra kényszerítette őket, hogy egy "közismert fasiszta" (lásd előző pont) könyvével kelljen dolgozniuk. Hát milyen ember az olyan, aki képes ennyi ember életét tönkretenni? Ez is már régi dolog, húsz éve is az volt a magyarországi baloldali sajtóban az univerzális felmentés, hogy "félelmében tette". Értsd, ha úgy érezte valaki, hogy rá veszélyt jelentenek a gaz "szélsőjobboldali elemek", akkor teljesen vállalható, ha sokadmagukkal összeverik, hiszen hát féltek szegények, igazából ők voltak az áldozatok.

Tipikus bolsevik módszerek, emlékszem rá gyerekkoromból, az akkori sajtó is ilyenekkel operált, csak akkor még mindenki tudott a sorok között olvasni, és volt szabad nyugat. Hát, most nyugaton sokan megbolondultak, aki pedig nem, azt ilyen módszerekkel félemlítik meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés